Genesis פיתחה טכנולוגיית איפיון תקשורת
28 יולי, 2010
המערכת מאפשרת לצייר את הפרופיל הארגוני של צבאות עוינים ושל ארגוני טרור ופשיעה
חברת Genesis EW מפארק המדע בנס-ציונה פיתחה מערכת אבטחה לבניית פרופיל תקשורתי של משתמשים אשר מסוגלת למפות את המבנה וההיררכיה של ארגוני טרור וארגוני פשע, על-סמך הפרופיל התקשורתי ונתוני מדל"ת (מודיעין ללא תוכן).
המערכת החדשה, GenCOM, מבוססת על תוכנה ייעודית שפותחה במקור ליישומים צבאיים. התוכנה מאפשרת לספק מיפוי פרישת כוחות בשדה הקרב, על-ידי ניתוח תעבורת התקשורת ביניהם (Mapping). זיהוי מטעני נפץ המופעלים על-ידי מכשיר סלולרי (Targeting). סיוע בפיענוח פשעים באמצעות ניתוח מאפייני הפעילות התקשורתית בזירת הפשע (Traffic Analysis). עקיבה אחר בעלי התפקידים בארגוני פשע וטרור באמצעות מאפייני הפעילות התקשורתית שלהם (Tracking). וכן, שילוב מודיעין מדיסיפלינות שונות (Fusion) כגון מודיעין תקשורת (COMINT), מודיעין חזותי ממל"טים (VISINT) ומודיעין ממכשירי מכ"ם (ELINT).
מסוכן להתקשר
מערכת GenCOM פועלת על בסיס עקרון חדשני: היא מבצעת בנייה אוטומטית של "פרופיל התנהגות תקשורתית" של נעקבים, הכולל את מכלול מאפייני השימוש שלהם ברשת תקשורת. כך למשל, פרופיל סלולרי כולל מידע כגון למי הנעקב נוהג להתקשר ומי מתקשר אליו, מתי מתבצעת תקשורת, מהו אורך השיחה ממוצע, היכן הוא נוהג להימצא, כמה זמן בכל מקום ועוד.
לדברי פיני בירמן, מייסד משותף של חברת ג'נסיס, שיטה זו פותרת בעיות בלתי צפויות: "לרוב צריכה מערכת המודיעין לדעת מהו מספר טלפון של הנעקב או להכיר אותו, ולכן היא מאבדת את המעקב כאשר הוא מחליף כרטיס SIM או מכשיר טלפון. חסרון זה מנוצל היטב על-ידי טרוריסטים ועבריינים. אולם, ברגע שהמערכת עוקבת אחרי הפרופיל התקשורתי, גם החלפת SIM, טלפון ומספר לא יעזרו להימלט ממעקב, מכיוון שהפרופיל התקשורתי מאפשר זיהוי מהיר של הנעקב על פי כל המאפיינים שכבר נצברו אודותיו".
לאחרונה הכריזה החברה על חידוש נוסף בתחום ה-COMINT וביטחון המולדת (HLS): אספקת המערכת בתצורה של תוכנות מדף מוכנות מראש, על-מנת להפחית עלויות ולסייע בשילוב התוכנה במערכות מודיעין אחרות. הדבר נועד להקל על כניסת החברה לשוק ה-Homeland Security הצומח. להערכת חברת המחקר HSRC, שוק ה-HLS צמח גדל משנת 2000 ועד 2008 ב-600% להיקף של 141 מיליארד דולר, ויגיע ב-2018 להיקף של 290 מיליארד דולר.
"גילינו את שוק ה-HLS תוך כדי עבודה, והתברר לנו שהוא גדול פי עשרות מונים מהשוק הצבאי שבו התמקדנו", הסביר בירמן. חברת Genesis הוקמה בשנת 1996 כחברת פרוייקטים צבאיים בתחום הלוחמה האלקטרונית (EW) על-ידי פיני בירמן וטלה כהן המשמשת כמנכ"ל החברה. בשנת 2004 החברה זיהתה שבתחום ה-COMINT אין מוצרי מדף בשוק, והחלה בפיתוח מערכת GenCOM. עד היום היא השקיעה 14 מיליון שקל בפיתוח המערכת, וזכתה פעמיים במענק של 2.4 מיליון שקל מהמדען הראשי במשרד התמ"ת.
חבילה חכמה
המערכת בנויה כחבילת תוכנות הכוללת מנוע תומך החלטה (GenCOM EOB), מערכת מומחה מבוססת חוקים (GenCOM EOB++) ומערכת האזנה (GenCOM Content Management). בירמן: "בעקבות שינויים באופי השוק, המערכת הורחבה לאחרונה ומטפלת כיום גם בתקשורת סלולרית וגם בתקשורת לווייינית. שוק התקשורת מתחיל להתערבב. בעבר, המערכות הצבאיות היו מבוססות על מכשירי קשר, ואילו השוק האזרחי התמקד בתקשורת סלולרית. כיום אנחנו רואים חדירה עמוקה של התקשורת הסלולרית לתחום הצבאי, ובמקביל, מעבר של עבריינים כבדים לשימוש במכשירי קשר אלחוטיים".
מה הם היתרונות של מודיעין ללא תוכן?
"מודיעין COMINT הוא מאוד אמין, מכיוון שזהו מודיעין ממקור ראשון. העבודה עם מדל"ת מאפשרת להאזין רק למה שחשוב ולא לכל שיחה המתקיימת ברשת. הצגנו את פתרון הגנת המולדת (GenCOM HLS) בתערוכת CSI 2010 שהתקיימה בהודו והראינו שהשילוב בין אוטומציה, זמן אמת ומוצר מדף, מקצרים מהותית את זמן הפיתוח של הפרוייקט".
מהו הייחוד הצבאי של המערכת?
"אלגוריתם Traffic Analysis מנתח את כל התעבורה הניקלטת, מנסה להעריך מי מדבר עם מי ומשתמש בזיהוי תבניות חוזרות כדי לאתר קשרים צבאיים. כך למשל, הוא יכול לזהות מפקדה, ולהעריך על-פי היקף התקשורת אם זו מפקדת פלוגה, מפקדת גדוד או מפקדת חטיבה".
כיצד אתם מתמודדים עם דילוג תדרים?
"אין לנו רגישות למדלגי תדר מכיוון שהסנסורים יודעים לאתר דילוגים. לכל מכשיר יש מאפייני קצב, מהירות, מיקום ועוד, המאפשרים למערכת לפתור את הפזל ולחבר את השיחות. בשוק האזרחי עומס החישוב נמוך יותר. בניגוד ליישום צבאי העוקב אחר כל צורות התקשורת בזירה מוגדרת, ביישום אזרחי המעקב מתבצע רק אחר חשודים מוגדרים ואחר האנשים הקשורים בהם".
לדברי טלה כהן, החברה כיום נמצאת בתהליך יציאה אל השוק העולמי. היא עובדת בשיתוף פעולה עם תעשיות ביטחוניות ישראליות, עם יצרנית החיישנים הגרמנית MEDAV והחלה בשיתופי פעולה ראשוניים עם חברות חדשות, במיוחד באירופה. "לאחרונה גם התחברנו עם יצרנית מל"טים ואנחנו מפתחים ביחד מערכת אימון לעבודה משותפת של מפעילי מל"טים ושל מפעילי מודיעין. למל"ט יתרונות רבים בתחום ה-COMINT, מעצם העובדה שהוא מצוי בתנועה, ולכן החיישן שלו מבצע כל הזמן חישובי כיוון ומסייע בבניית תמונה מרחבית מדויקת יותר".
פורסם בקטגוריות: חדשות