כשהיצרנים פונים מזרחה – אינטל פונה מערבה
20 אוקטובר, 2010
תשקיע 6-8 מיליארד דולר בהרחבת קיבולת הייצור שלה בארה"ב. האם הדבר מרמז על מגמה חדשה בכל הקשור להעברת הייצור למזרח?

אינטל הודיעה כי תבצע השקעה בהיקף של 6-8 מיליארד דולר בהרחבת והשבחת קיבולת הייצור שלה בארצות הברית. האם הדבר מרמז על מגמה חדשה בכל הקשור להעברת הייצור למזרח?
תעשיית ייצור השבבים נמצאת בשנים האחרונות בתנופת מעבר גוברת לכיוון מזרח. במזרח פועלות קבלניות הייצור הגדולות כמו TSMC, ואליו נוהות יצרניות OEM המבקשות להקיפ מפעלים חדשים. אפילו חברת טקסס אינסטרומנט (TI) הודיעה רק בשבוע שעבר שלראשונה בתולדותיה היא פותחת פאב לייצור שבבים בסין. מדובר במפעל בממוקם בעיר שאנג'ו, שאותו היא רכשה מחברת Cension Semiconductor Manufacturing Company. המפעל בעל קיבולת ייצור של 25 אלף פרוסות סילקון בחודש, ולהערכת TI הוא מסוגל לייצר שבבים בהיקף מכירות של מיליארד דולר בשנה.
האם נגזר שתעשיית השבבים של המאה ה-21 תתרכז רק באסיה? לא לדעתה של אינטל. בתחילת השבוע הודיע מנכ"ל אינטל, פול אוטליני, שאינטל תרחיב את מפעל הייצור לצורכי פיתוח שהקימה לאחרונה בעיר הילסבורו שבאורגון, ארה"ב, ותשדרג את מפעלי הייצור שלה בארצות הברית לרמת ייצור של 22 ננומטר. מדובר בהשקעה כוללת של 6-8 מיליארד דולר. להערכת אינטל, ההשקעה תייצר 800-1,000 מקומות עבודה חדשים באופן ישיר, ועוד 6,000-8,000 מקומות עבודה בתחום הבינוי וההקמה.
פאב המחקר והפיתוח באורגון ייקרא D1X ויתחיל לפעול ב-2013. מפעלי הייצור שישודרגו כוללים את פאב-12 ופאב-32 באריזונה, וכן מפעלי D1C ו-D1D באורגון. לדברי אוטליני, ההשפעה המיידית של ההשקעה תהיה יצירת אלפי מקומות עבודה חדשים באמריקה, למשרות בעלות שכר גבוה. "תעשיית המחשבים חצתה אבן דרך משמעותית השנה, כאשר הגיעה להיקף אספקות של מיליון מחשבים ביום. כיום אינטל מייצרת 10 מיליארד טרנזיסטורים ביום. השבחת מפעלי הייצור שלנו מעניקה לאינטל כושר ייצור לקראת המשך הגידול בשוק ה-PC".
מה עומד מאחורי הההכרזה? בהודעתה הרשמית מסרה החברה, שלמרות ששלושה-רבעים מהכנסותיה מגיעות ממכירות מחוץ לארה"ב, היא מחוייבת על שמירה של שלושה-רבעים מהייצור בתוך ארה"ב. אומנם זו מדיניות ארוכת טווח של אינטל, אולם היא עשויה לרמז על מגמות חדשות בתעשייה: הגלובליזציה של תעשיית האלקטרוניקה יצרה מצב בלתי ניסבל עבור מספר מדינות, שלפיו כל תשתיות הייצור עוברות למזרח, ואילו מדינות המערב נשארות מעבדות קניין רוחניי והשקעות.
למציאות זו השלכות רבות על עתיד התעשייה. ההיסטוריה של תעשיית האלקטרוניקה הטאיוואנית מלמדות שמי שמתחיל כספק שירותי ייצור, רוצה לעלות בשרשרת הערך הכלכלית, וליהפך ליצרן OEM. משמעות הדבר שבתוך כעשור, עשויות מדינות המערב להפסיד לא רק את משרות הייצור – אלא גם את היתרונות היחסיים בפיתוח. חברת אינטל ידועה כחברה בעלת חושים פוליטיים חדים. הניסיון בישראל מלמד שהיא השכילה להבין את הלכי הרוח בממשל הישראלי, על-מנת לקבל את התמיכות ולהקים בישראל תשתית ייצור ופיתוח – ןתועלתה ולתועלת הכלכלה בישראל. ייתכן שגם בארצות הברית היא מחתילה לחוש ברוחות החדשות בממשל, אשר מעדיף השקעות-פנים ויצירת מקומות עבודה – על פני העברת ידע ומשרות לחו"ל.
מכל מקום, ההכרזה של אינטל עשויה לרמז על הלך רוח חדש בתעשייה, לפיו רווחים קצרי טווח בהעברת הייצור למזרח, לא תמיד מועילים לשימור עתידן של תעשיות ההייטק.

פורסם בקטגוריות: חדשות , סמיקונדקטורס