רוסיה שיגרה בהצלחה את לוויין הניווט החדש Glonass-K
27 פברואר, 2011
השיגור בוצע במסגרת תוכנית לשדרוג לווייני הניווט הרוסיים, שנועדה להביאם לרמת דיוק המתחרה בלווייני GPS האמריקאים. במהלך 2011 תחזור הרשת הרוסית לתפקוד מלא - לראשונה מאז התמוטטה בשנות ה-90
השיגור בוצע במסגרת תוכנית לשדרוג לווייני הניווט הרוסיים, שנועדה להביאם לרמת דיוק המתחרה בלווייני GPS האמריקאים. במהלך 2011 תחזור הרשת הרוסית לתפקוד מלא
אתמול (שבת) שיגרה רוסיה את אחד מהלוויינים האחרונים עבור מערכת המיקום הגיאוגרפית שלה מסוג Glonass, אשר נועדה לספק שירותי מיקום המתחרים ברשת לוויייני ה-GPS האמריקאים.
דובר כוחות החלל במשרד ההגנה הרוסי מסר שהשיגור בוצע בהצלחה: הלווייין נכנס למסלול והחל לשדר אותות טלמטריה סדירים.
בשנים האחרונות מחדשת רוסיה את תשתית לוויייני הניווט מתוצרתה בהשקעה כוללת של 2 מיליארד דולר. במטרה "להשיג עצמאות בתחום הניווט הלווייני", כפי שהגדיר פוטין את הפרוייקט. בנוסף, הכוונה היא לנצל את הלוויינים גם למתן שירותי מיקום אזרחיים בתוך רוסיה.
בעקבות השיגור, פועלים היום בחלל 22 מתוך 24 הלוויינים הדרושים להלשמת המערכת. סוכנות רויטרס מסרה שרוסיה מתכננת לשגר את שני הלווייינים האחרונים במערך כבר במהלך 2011. לאחר שיגורם המערכת תחזור לפעולה מלאה – לראשונה מאז שהיא התמוטטה במהלך שנות ה-90 של המאה הקודמת.
התוכנית הגדולה
רוסיה נזקקה להצלחה הנוכחית, לאחר שבספטמבר 2010 נכשל שיגור באמצעות משגר פרוטון גדול המימדים, אשר נשא בחרטומו 3 לווייני ניווט. המשגר יצא משליטה והתרסק באוקיאנוס השקט, ליד הוואי, וגרם לנזק של כ-160 מיליון דולר ולעיכוב של חצי שנה בהפעלת השירות.
רוסיה האיצה את התוכנית לאחר המלחמה בגיאורגיה בשנת 2008. באותה מלחמה התברר לרוסים שהשימוש הצבאי שהם עושים בשירותי המיקום של לווייני ה-GPS נתון לחסדיה של ארה"ב, שכן היא יכולה לשבש את אותות המיקום באזורים גיאוגגרפיים מוגדרים.
הפרוייקט הרוסי סבל מעליות ומורדות לאורך השנים. תכנון המערכת החל בשנת 1972, והשיגורים לחלל החלו ב-1982. בשנת 1995 הושלמה המערכת, אולם זמן קצר לאחר מכן היא הפסיקה לתפקד עקב קשיים שנבעו מהתמוטטות כלכלת רוסיה בשנות התשעים. בשנת 2000 קבע ולדימיר פוטין, כשהיה נשיא רוסיה, את השלמת המערכת כיעד בעדיפות ראשונה. לפי הערכות, תקציב מערך Glonass בלע ב-2010 כשליש מתקציב סוכנות החלל הפדרלית של רוסיה.
אולם לשיגור שבוצע בשבת חשיבות נוספת: מדובר בלוויין הראשון בטכנולוגיית הדור השלישי של רוסיה, בשם Glonass-K. לוויינים אלה קלים יותר במשקל (935 ק"ג), ומשוגרים באמצעות המשגר הקטן יותר מסוג סויוז-2. הם נועדו לעבוד לאורך 10 שנים ברציפות ולספק שלושה סוגי אותות: שני אותות צבאיים ברזולוציה גבוהה ואות אזרחי ברזולוציה נמוכה יותר, התואם גם לאותות של רשת GPS האמריקאית ורשת גלילאו האירופית העתידית.
פורסם בקטגוריות: חדשות , תעופה וביטחון