אורידיון נושמת לרווחה: צמיחה של 26.5% במכירות ב-2010
1 מרץ, 2011
החברה מהר-חוצבים פיתחה טכנולוגיה מצילת חיים המאפשרת לקבל אינדיקציה מיידית על מצב נשימת החולה באמצעות טכנולוגיית לייזר שפותחה באוניברסיטה העברית. כיום היא משיקה מדד רפואי חדש בשם IPI, שעשוי "לשנות את צורת הטיפול הנשימתי בעולם"
החברה פיתחה טכנולוגיית לייזר מצילת חיים. כיום היא מקדמת מדד רפואי חדש בשם IPI, שעשוי "לשנות את צורת הטיפול הנשימתי בעולם"
למרות שהיא פועלת כחברה ריווחית כבר משנת 2003, הדו"ח האחרון של חברת אורידיון (Oridion) מהר-חוצבים בירושלים הוא נקודת מפנה: החברה הציגה צמיחה של 26.5% במכירות בשנת 2010, להיקף של 54.18 מיליון דולר.
הצמיחה מרשימה במיוחד, במיוחד לאור העובדה שהחברה מייצרת מערכות יוצאות דופן הדורשות לא רק יתרון תחרותי במחיר ובביצועים – אלא גם לחנך את השוק הרפואי השמרן ולשכנעו לאמץ כלי עבודה חדש לגמרי.
בעייה נשימתית
חברת אורידיון פיתחה טכנולוגיה ייחודית לבדיקת שיעור ה-CO2 בנשימה, המאפשרת להשתמש במדד זה מחוץ לחדר הניתוח ולהביאו גם לרמת המחלקה בבית החולים, המרפאה ואפילו לשימוש על-ידי צוותי חירום. סמנ"כל הכספים של החברה, וולטר טבצ'ניק, מסביר מדוע כל-כך חשוב למדוד את ה-CO2 בנשימה: "שינוי ברמת ה-CO2 נותן את האינדיקטור הראשון לשינויים במערכת הנשימתית.
"המערכת הרפואית בכל העולם סובלת ממחסור ברפואים ובאחיות ולכן יש צורך בכלים יעילים המתריעים על שינוי במצב החולה. בדיקת ה-CO2 נותנת את האינדיקציה המיידית ביותר לבעיות בהפסקת נשימה – הדורשות התערבות מיידית של האחות. בארצות הברית לבדה מתים כ-60 אלף חולים מדי שנה בגלל התראה מאוחרת מדי על הידרדרות במצב הנשימה שלהם.
"המצב חמור במיוחד בקרב חולים המקבלים טיפולים נגד כאבים: חומרי האלחוש מטשטשים את החולה, והאחות אינה יכולה לדעת האם הוא ישן, חסר הכרה או נקלע לבעייה נשימתית. מדידת CO2 מעניקה לה אינדיקציה מדויקת למצבו".
טכנולוגיית לייזר ישראלית
מאחורי הפיתוח הישראלי נמצאת טכנולוגיית לייזר שפותחה באוניברסיטה העברית בירושלים. במסגרת מחקרים באוניברסיטה, פותחה שיטה ליצירת מקור אור הומוגני אשר נבלע רק על-ידי מולקולות CO2.
מקור האור מיוצר באמצעות דיודה פולטת אור, ושפופרת גאזים בעלת הרכב ייחודי של גאזים המשמשים כסוג של מסנן ומעבירים רק את התדרים המבוקשים.
מייסד החברה, ג'ורג' יריב, הביא את הטכנולוגיה מהאקדמיה בשנת 1987, והחל בתהליך ההתאמה המפרך ליצירת מוצר רפואי. טכנולוגיית המדידה של החברה, Smart Capnography מבוססת על העברת מקור האור דרך דוגמית נשימה של חולה: חלק מהאור נבלע על-ידי מולקולות ה-CO2 בדוגמית, והתוצאה נותנת אינדיקציה מדויקת לשיעור ה-CO2 בנשימה. לפני קצת יותר משבוע קיבלה המערכת את פרס שיפור בטיחות החולה לשנת 2010 מטעם חברת הייעוץ והמחקר פרוסט אנד סאליבן.
מהפיכת ה-IPI
כיום נמצאת החברה במהלכה של מהפיכה חדשה: היא פיתחה משפחת פתרונות תומכי החלטה בשם Smart Capnography, הכוללת גם פיתוח מדד רפואי חדש בשם Integrated Pulmonary Index, המבוסס על מדידת מספר פרמטרים בו-זמנית: CO2 בנשימה, קצב הלב, קצב הנשימה וריווי החמצן בדם.
תוכנת מומחה שפותחה בחברה מנתחת את כל הפרמטרים, מפיקה ציון IPI ומספקת לרופא או לאחות המלצות פעולה מיידיות. המדד מיושם באמצעות המוניטור Capnostream, וכיום מתקיימים בעולם 30 ניסויים קליניים המשמשים להצגת המדד החדש. טבצ'ניק: "אם נצליח להטמיע את מדד ה-IPI, נשנה את צורת הטיפול הנשימתי בעולם".
חברת אורידיון מעסיקה כ-160 עובדים, מתוכם 115 בישראל. החברה החלה למכור בשנת 1991, והיא ריווחית משנת 2003 ורוב הייצור מבוצע על-ידי קבלני משנה: המעגלים האלקטרוניים מיוצרים על-ידי חברת USR הישראלית, והציוד הפלסטי מיוצר בסין ועל-ידי חברת Migada מקרית-שמונה, הנמצאת בבעלות טבע. אולם הלב של הטכנולוגיה, שפופרות הזכוכית המכילות תערובת של גאזים ייחודית ליצירת קרן האור ההומוגנית, מיוצרים ידנית במפעל החברה בירושלים.
ציוד ייצור אוטומטי
לאבזרים המתכלים משקל מיוחד באסטרטגיה העסקית: אורך החיים של ציוד ניטור רפואי הוא כ-7 שנים בממוצע. מכאן שניתן למכור מערכת חדשה בערך פעם בעשור. לכן כדי לשמור על תזרים מזומנים יעיל יש צורך למכור גם מוצרים מתכלים נלווים. אלא שהצורך בהם הוא רפואי לא פחות מאשר עסקי: אסור להעביר אבזרים מחולה לחולה, וחולים שונים, המצויים במצבים רפואיים שונים, זקוקים לצנרת ולשפופרות איסוף נשימה שונות.
בימים אלה מבצעת החברה שינויים במערך הייצור במטרה להחזיר לירושלים את כל הייצור של אבזרים המתכלים. לדברי טבצ'ניק, החברה החלה בתהליך מעבר לייצור אוטומטי בהשקעה מהותית עבור ייצור מכונות ייעודיות, אשר יאפשרו לה להגיע לייצור של כ-8 מיליון יחידות בתוך שנתיים. ההשקעה כדאית מאוד: כיום מהווה הציוד המתכלה כ-49% ממכירות החברה, ובקופתה מצוי הון בהיקף של יותר מ-26 מיליון דולר, המאפשר לממן את הפרוייקט.
פורסם בקטגוריות: חדשות , מכשור רפואי , תעשייה ישראלית