השוק הצבאי הצומח ביותר: רובוטים

6 מרץ, 2011

כמעט 80 מדינות בעולם מפתחות כיום רובוטים צבאיים. להערכת ABI Research שוק הרובוטיקה הצבאית יצמח בכ-40% להיקף של 8 מיליארד דולר ב-2016

כמעט 80 מדינות בעולם מפתחות כיום רובוטים צבאיים. להערכת ABI Research שוק הרובוטיקה הצבאית יצמח בכ-40% להיקף של 8 מיליארד דולר ב-2016

אלקטרוניקה והייטק רובוטים
הרובוט הצבאי הזעיר VIPeR מתוצרת אלביט

למרות שעדיין לא ברור כיצד ייראה שדה הקרב העתידי, כמעט אין ספק שחלק גדול מהקרבות יוכרעו על-ידי רובוטים ולא על-ידי בני-אדם. סקר שוק של חברת ABI Research מגלה שיותר מ-50 מדינות בעולם מפתחות כיום רובוטים צבאיים מסוגים שונים, כאשר ההערכה המקובלת היא שמדובר בכ-80 מדינות.

המגמה הזו יוצרת תחום חדש ובעל שיעורי צמיחה חסרי תקדים בשוק הצבאי: בשנת 2010 הסתכם שוק הרובוטיקה הצבאית ב-5 מיליארד דולר – אולם עד לשנת 2016 הוא יצמח ליותר מ-8 מיליארד דולר.

רובוטיקה צבאית היא תחום רחב מאוד, הכולל כלי-טיס בלתי מאויישים, כלי-רכב בלתי מאויישים וצוללות בלתי מאויישות. המשותף לכולם הוא השאיפה שהם יחליפו לוחמים בשר ודם, או שיספקו להם סיוע אחר. לדברי לארי פישר, מנהל המחקר של NextGen, קבוצת המחקר של ABI לטכנולוגיות חדשות, המגמה נדחפת על-ידי מספר גורמים: שאיפה להצמצם את הפגיעות בקרב החיילים, שינויים באופי הלחימה דורשים איסוף מידע מדוייק בזמן אמת, והצורך לחסוך בתקציבי ההצטיידות של הצבאות.

מנגד, המשבר הכלכלי המתמשך מהווה גורם המשכך את תנופת ההצטיידות ברובוטים, ובמדינות רבות מתנהל ויכוח אתי על מוסריות השימוש ברובוטים לצורכי הרג. אלא שבמדינות המפותחות המשבר אינו מורגש בתחום הרובוטיקה הצבאית: "אנחנו צופים צמיחה יציבה בתחום בשנים הקרובות, בין השאר משום שהמערכות הרובוטיות הן זולות יותר מאשר המקבילות המאויישות שלהן".

סרטון וידאו של הרובוט הצבאי המודרני הראשון: המיני-טנק "גוליית" שהופעל על-ידי הגרמנים בחזית המזרחית. בסופו של דבר הוא הוכח כבלתי יעיל, מכיוון שמפעיליו נאלצו לחשוף את עצמם במהלך השימוש.


Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות , מחקרים ונתוני שוק , תעופה וביטחון