סין מקימה תחנת חלל שתושלם ב-2020

26 אפריל, 2011

בצירוף מקרים יוצא דופן פירסמה סין את תוכניתה לבנות תחנת חלל במשקל של 20 טון בתוך פחות מעשור, ומסמך ציבורי ראשון מסוגו המפרט את מדיניות הביטחון שלה - ובו התייחסות מעוררת סימני שאלה על מדיניותה בנושא הלוחמה בחלל ונשק להשמדת לוויינים

בצירוף מקרים יוצא דופן פירסמה סין את תוכניתה לבנות תחנת חלל במשקל של 20 טון בתוך פחות מעשור, ומסמך ציבורי ראשון מסוגו המפרט את מדיניות הביטחון שלה בחלל

Techtime China Space Station
הדמיית ניסוי ההתחברות בחלל של חללית Shenzhou. שלב ראשון בפיתוח תחנת החלל הסינית

סוכנות החלל הסינית (CNSA) חשפה השבוע את תוכניתה לבניית תחנת חלל במשקל של 60 טון אשר תושלם בסביבות שנת 2020. התוכנית נחשפה במסיבת עיתונאים של המשרד לתוכנית החלל המאויישת של סין (China Manned Space Engineering Office), שבה ביקשו מהנהלי התוכנית מהציבור הסיני להציע שמות לתחנת החלל.

מדובר באחד בפרוייקטי החלל השאפתניים ביותר בעולם. תחנת החלל תורכב ממודול מרכזי השוקל 20-22 טון, באורך של 18.1 מטר ובקוטר של 4.2 מטר. לאחר הצבתו בחלל יוצמדו אליו שני מודולים נסיוניים במשקל דומה, בקוטר זהה ובאורך של 14.1 מטר. אומנם מדובר בתחנת חלל קטנה יחסית, שכן משקלה של תחנת החלל הבינלאומית הוא 419 מיליון טון ומשקלה של תחנת החלל הרוסית מיר (1996-2001) היה 137 טון, אולם זו תחנת החלל המודולרית השלישית בעולם.

מעבורת מטען בחלל

בנוסף, סין תפתח חללית מטען לא מאויישת במשקל של עד 13 טון, אשר תוכל להתחבר אל התחנה ולשמש כמעבורת ציוד וחומרים עבורה. העיתון צ'ייינה דיילי דיווח שחללית המטען תפותח במסגרת התוכנית החמש שנתית של סוכנות החלל הסינית (CNSA) לשנים 2011-2015. האסטרונאוטים יגיעו לתחנת החלל באמצעות החללית Shenzhou ("רכב שמיימי"), אשר שיגר אסטרונאוטים לחלל בהצלחה בשנת 2003.

במהלך יום עיון שנערך השבוע באוניברסיטת החלל בשטרסבורג, צרפת, חשף המהנדס הראשי של תוכנית החלל המאויישת הסינית, ז'יאנג גואה, פרטים נוספים על התוכנית. הוא סיפר שבשלב הנוכחי מתחילות שתי תוכניות מקדימות: תוכנית שנועדה לייצר יכולות תמרון ומפגש בחלל (Rendezvous and Docking) ותוכנית לייצר יכולות שהייה של אסטרונאוטים בחלל לתקופות זמן בינוניות.

תוכנית זו תתחיל בשנת 2013 כאשר תשוגר החללית Tiangong-2 ("ארמון שמיימי") אשר תישא 3 אסטרונאוטים שישהו 20 יום בחלל. בשנת 2015 מתוכנן השיגור של Tiangong-3. חללית זו מיועדת לבדוק שהיית אסטרונאוטים בחלל למשך 40 יום. בין השאר, היא מיועדת לבדוק טכנולוגיות הנעה חלליות חדשות, וכן טכנולוגיות ליצירת חומרים תומכי חיים בחלל, כמו מים ואוויר.

תשתית ללוחמת חלל?

Techtime China's Defense Policy
מסיבת העיתונאים שבה הוצגה מדיניות הביטחון של סין. מקור: Xinhuanet

בתוך-כך מתחזקים סימני השאלה בנוגע לתוכניות הצבאיות של סין בחלל, במיוחד לאחר ארוע יוצא דופן שהתקיים בסוף חודש מרץ: ממשלת סין פירסמה "ספר לבן" (White Paper) בשם "מדיניות הביטחון של סין 2010".

המסמך כולל פרק מיוחד בנושא מירוץ החימוש בחלל, המציין שבפברואר 2008 ארגנו סין ורוסיה מפגש בינלאומי לחתימה על אמנה למניעת השימוש בנשק השמדה נגד אובייקטים המצויים בחלל, וכיום היא "מעוניינת להמשיך בדיונים בהקדם האפשרי, כדי לחתום על אמנה בינלאומית למניעת הצבת נשק בחלל".

הגדרות מתעתעות

אלא שסעיף זה מעורר אי-אמון בקרב משקיפים רבים, במיוחד לאור העובדה שכבר בשנת 2007 ביצעה סין ניסוי להשמדת לוויין מזג אוויר באמצעות טיל בליסטי. השבוע ניתח האנליסט מייקל ליסנר, במאמר ארוך במגזין The Space Review את המסמך הסיני, וטען שמדובר בהטעייה בהיקף נרחב.

לדעתו, ההטעייה מבוססת על ההגדרה של מהו נשק חללי המופיעה בטיוטת האמנה הרוסית-סינית. לפי הגדרה זו, נשק חללי הוא אמצעי הנכנס למסלול בליסטי בחלל על-מנת לפגוע באובייקט המצוי בחלל (לוויין למשל). אלא שהגדרה זו אינה מתייחסת לטכנולוגיות דו-שימושיות (למשל לוויין אזרחי אשר יכול לשמש גם למטרות צבאיות) ולטילים בליסטיים המשוגרים ישירות לצורך השמדת לוויינים. בכך היא מעניקה לסין יתרון, שכן זוהי בדיוק טכנולוגיית הלוחמה בחלל שהיא מפתחת. אגב, זו בדיוק הדאגה שהביעו דיפלומטים אמריקאים בסין, במברק שנישלח לוושינגטון לאחר הניסוי הסיני, ופורסם לאחרונה במסגרת ההדלפות של אתר ויקיליקס.

לקריאת המסמך המלא: China's National Defense in 2010

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות , חלל