קמטק ואורבוטק ירדו מהסולם: ויתרו על תביעות הפטנט ההדדיות

1 יוני, 2011

המאבק בין שתי החברות החל בשנת 1998 כאשר שתיהן התחרו אחת בשנייה על שוק הבדיקות הוויזואליות האוטומטיות בתחום המעגלים המודפסים. כיום שתיהן מפתחות שווקים חדשים - קמטק בתחום השבבים ואורבוטק בתחום האנרגיה האלטרנטיבית - והמאבק איבד מחשיבותו

המאבק בין שתי החברות החל בשנת 1998 כאשר שתיהן התחרו אחת בשנייה על שוק הבדיקות הוויזואליות האוטומטיות בתחום המעגלים המודפסים

קניין רוחני פטנט PCB אורבוטק
מערכת Dragon לבדיקת מעגלים מודפסים מתוצרת קמטק

היום הסתיים מאבק קניין רוחני רווי יצרים שהתנהל בשנים האחרונות בין שתי יצרניות ציוד הבדיקה הישראליות, קמטק (Camtek) ואורבוטק (Orbotech).

שתי החברות הגיעו להסכמה שלפיהן שתיהן יסירו את התביעות ההדדיות על פגיעה בקניין רוחני, המתנהלות בשלושה בית משפט בישראל, בלי שאף אחת מהן תודה כי הפרה פטנטים של השנייה.

מאבק ללא סוף

"אני שמח שסוף סוף הנחנו מאחורינו את התביעות ההדדיות בין קמטק ואורבוטק", מסר בהודעה מנכ"ל קמטק, רועי פורת. "הסרת התביעות מבטלת את משאבי הניהול שהן דרשו וחוסכת כסף לשתי החברות".

מדובר באחד מהמאבקים המסחריים הממושכים שהתנהלו בארץ. הוא החל בהחלפת מכתבים כבר בשנת 1998, כאשר אורבוטק טענה שמערכות הבדיקה הוויזואלית למעגלים מודפסים (AOI PCB) של חברת קמטק מפירות פטנטים של המוצר שלה בתחום. בהמשך, שתי החברות הגישו תביעות הדדיות בשנים 2004 ו-2005, ואלה עדיין לא הגיעו לכדי מיצוי ולהכרעת דין.

גורמים בשוק טוענים שהמאבק המסחרי בין שתי החברות גרם לשחיקת מחירים בתחום שבו הן היו חלוצות עולמיות, ועדיין לא היו להן מתחרים מחו"ל. אלא שכיום חשיבות השוק פוחתת. באורבוטק, מערכות הבדיקה למעגלים מודפסים תופסות פחות מ-40% מהמכירות, ובמקמטק, אשר ביצעה תפנית ונכנסה לתחום חצאי המוליכים, המכירות בתחום מהוות כ-10% בלבד לכלל המכירות. במובן מסויים, הנושא הפך עבור שתיהן ל"חסר עניין".

הזמנה ראשונה למערכת ה-PV של אורבוטק

אגב, אתמול (ג') השלימה אורבוטק גיוס של 91.5 מיליון דולר בבורסת נסד"ק. החברה לא ציינה את יעדי הגיוס, אולם כיום היא נכנסת לתחומים חדשים. לפני קצת יותר מחודשיים היא הודיעה שקיבלה הזמנה ראשונה למכונת ייצור עבור תעשיית התאים הפוטו-וולטאיים להמרת אנרגיית שמש לחשמל.

מדובר בפרוייקט שהחל לפני שנתיים בעקבות רכישת חברת Photon Dynamics האמריקאית תמורת 296 מיליון דולר. לאחר העסקה התברר ש- Photon Dynamics היתה מעורבת בקבוצת מחקר ופיתוח שפעלה בתחום הייצור של תאים פוטו-וולטאיים. בעקבות זאת, החליטה אורבוטק להמשיך את הפרוייקט, הקימה בארה"ב את חברת Orbotech LT Solar והעמידה לרשותה תקציבי מחקר ופיתוח, אשר הגיעו לאחרונה לידי הבשלה.

אורבוטק פיתחה מערכת שנועדה להשתלב בקו הייצור של תאים פוטו-וולטאיים מסוג Crystalline Silicon. המכונה מבצעת ציפוי של חומר מבודד מסוג SiN  על שכבת הסיליקון בתא הסולארי.

מדובר בתהליך המתבצע בטכנולוגיית ציפוי גאזים (PECVD) ומביא ליצירת שכבה דקיקה בעובי של 70-80 ננומטר. שכבת הציפוי מאפשרת לתאם בין תכונות ההחזרה האופטית של הסיליקון לתכונות השבירה של האוויר. הדבר מקטין את כמות האור המוחזרת מהתא הסולארי ועל-ידי כך מגדיל את יעילות הפקת האנרגיה שלו. על-פי הערכות בשוק, הטכנולוגיה החדשה יכולה לשפר את נצילות התא הסולארי בעד 30%.

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות , ציוד בדיקה , קניין רוחני , תעשייה ישראלית