בלעדי: אלטק מגבירה את כושר הייצור ב-40% ונערכת להגדלת ההזמנות הביטחוניות מארה"ב
5 יוני, 2011
יצרנית המעגלים המודפסים מפתח-תקווה מתכננת לנצל את התנופה בעקבות המעבר לריווחיות ולהרחיב את פעילותה בתחום המעגלים הגמישים-קשיחים מהקצה הגבוה. כ-40% מהשוק העולמי בתחום הזה הוא של פרוייקטים ביטחוניים אמריקאים
החברה ממקדת מאמצים בשוק הביטחוני-האמריקאי – המחזיק בכ-40% משוק המעגלים הגמישים-קשיחים מהקצה הגבוה
יצרנית המעגלים המודפסים הישראלית, חברת אלטק (Eltek) מפתח-תקווה, השלימה לאחרונה תהליך של הגדלת כושר הייצור ב-20%, וכעת היא ממשיכה לשלב השני, שיוסיף לה עוד 20% בקיבולת הייצור. לדברי מנכ"ל אלטק, אריה רייכרט, "אנחנו נכנסים לשנת 2011 עם יכולות מוגברות ומכינים את עצמנו לצמיחה במכירות".
בשבוע שעבר דיווחה אלטק, המעסיקה כ-320 עובדים, על תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של 2011, ומהן עולה שמכירותיה צמחו ב-22.9% להיקף של 11.8 מיליון דולר ברבעון הראשון. זאת, לאחר תקופה ארוכה של קיפאון במכירות ובריווחיות.
איתור צוואר הבקבוק
בפגישה עם Techtime הסביר רייכרט שהשיפור בתוצאות הוא תוצאה של מספר מהליכים ארוכי טווח שנועדו לחזק את החברה, ואשר רק עכשיו מתחילים לבוא לידי ביטוי בתוצאות העיסקיות. "ב-2010 ביצענו תהליך מדודקדק של בדיקת צווארי הבקבוק בחברה, וחיפשנו דרכים לייעל את השימוש בציוד הקיים. הצלחנו לשפר חלק מהמתהליכים ואיתרנו תהליכי ייצור יעילים יותר. למשל, מרכיב חומר הגלם בהוצאות שלנו ירד, והיום אנחנו מייצרים יותר מעגלים בפחות חומר גלם.
"כאשר יישמנו את כל המסקנות, הצלחנו להגדיל את התפוקה במוצרים המתקדמים (ובעלי שולי הרווח הגבוהים יותר). בסך הכל, בעקבות ההתייעלות התהליכית, כושר הייצור שלנו צמח בסוף 2010 ביותר מ-20%. זה היה השינוי שהקפיץ אותנו אל מעבר לנקודת האיזון, והחל מהרבעון הראשון של 2011 אנחנו מתחילים להרוויח". לדבריו התהליך יימשך גם השנה, והחברה תגדיל בחודשים הקרובים את קיבולת הייצור של ב-20% נוספים, באמצעות הגדלת רצפת הייצור ב-1,200 מ"ר, לכ-7,600 מ"ר".
מדוע היה קשה כל-כך להגיע לריווחיות?
רייכרט: "הסיבה המרכזית נעוצה בסביבה הפיננסית שה אנחנו פועלים, ובעיקר בהתחזקות המדהימה של השקל מול שער המטבעות. שוק המעגלים המודפסים עובד במונחים דולריים, אולם יש לנו הרבה מאוד הוצאות שקליות. רק שכר העבודה הוא יותר מ-30% מההכנסות והוצאות האנרגיה התייקרו מאוד. התוצאה היתה ירידה בהכנסות. כדי להיחלץ מהמצב הזה התחלנו לבצע את הבדיקה הפנימית, שהביאה לשיפור בתוצאות".
היכן מצוי פוטנציאל הצמיחה הגדול ביותר של אלטק?
"הצמיחה המרכזית שלנו תהיה לדעתי בשוק האמריקאי. לפי ההערכה שלנו, עיקר שוק המעגלים הגישים-קשיחים מצוי במערב, וכ-40% הוא בתחום הביטחוני בארה"ב. לפני שנתיים וחצי הסדרנו את היכולת של אלטק לקבל הזמנות מהתעשייה הביטחונית האמריקאית וקיבלנו אישור ממחלקת המדינה. במשרדים שלנו בבוסטון יש חדר שאפילו לי אסור להיכנס אליהם, ואנחנו לא יודעים לאיזה מוצרים מיועדים המעגלים שאנחנו מייצרים.
"צריך לזכור שכ-60% מההכנסות של אלטק הם בתחום הגמישים-קשיחים והטכנולוגיה שלנו היא מהטובות בעולם. כמעט שאין חברה בעולם המערבי המוכרת גמישים-קשיחים ב-25 מיליון דולר בשנה. בתחום הזה אנחנו בין הגדולים והטובים בעולם המערבי. לכן קל לנו יחסית להרחיב את הפעילות בארה"ב.
מדוע אתם מתמקדים בתחום הגמישים-קשיחים?
ב-2002 התחוללה רעידת האדמה של התמוטטות בועת הדוט קום, ולאחריה הופיע צונאמי בדמות יצרנים סיניים שהחלו להתחרות על פרוייקטי ייצור קטנים בזמנים קצרים. הסינים נכנסו למגש המשחקים שלנו, וחיפשנו דרך להתרחק מהם. ניתחנו את המצב בסיוע יועצים וראינו שבנישה של גמישים-קשיחים יש לנו יתרון ובמספר פרוייקטים היינו אפילו היינו ספק יחיד. לכן החלטנו להפוך את הנישה (שהיתה פחות מרבע מהמכירות) למוצר הדגל של החברה. אני חושב שאם לא היינו עושים את זה, לא היינו מצליחים לעבור את המשבר הפיננסי של 2008-2009.
כלומר, זהו שוק ריווחי אבל קטן יחסית.
"תעשיית המעגלים המודפסים נאמדת בכ-50 מיליארד דולר בשנה, כאשר תעשיית הגמישים-קשיחים היא כ-7 מיליארד דולר. אנחנו פועלים תחום הגמישים-קשיחים מהקצה הגבוה. זהו שוק של כ-350-400 מיליון דולר בשנה. פחות מ-1% משוק המעגלים המודפסים העולמי.
השוק אינו גדול, אולם הוא נותן לנו יתרון: החברות הגדולות מתעלמות ממנו. אנחנו גם נהנים מהגנה טכנולוגית המבוססת על ידע וניסיון שניצברו לאורך שנים. כבר היום אנחנו תופסים כ-6% מהשוק בתחום – וזה די הרבה בתעשייה גלובלית. הדבר מתבטא גם בהזמנות: כיום צבר ההזמנות שלנו הוא של 9 מיליון דולר – כחודשיים וחצי עבודה – בשוק שאוהב להזמין מוצר ברגע האחרון".
פורסם בקטגוריות: אנשים , חדשות , ייצור וקבלנות משנה , תעשייה ישראלית