CEVA נכנסת לתחום הניווט: מפתחת פתרון GPS שישולב בתוך שבב ה-DSP הסלולרי שלה מסדרה XC
6 יוני, 2011
הפיתוח מתבצע ביחד עם חברת גלילאו סאטלייט נביגיישן, אשר ניהלה שני מאגדים של התמ"ת בתחום הפיתוח של טכנולוגיות ישראליות עבור מערכת הניווט הלוויינית גלילאו. הנווט ישתלב בתוך שבבים הכוללים את מעבד CEVA XC, ויאפשר לחברה הישראלית לייצר מודל חדש לשילוב פתרונות ניווט בתחום התקשורת הסלולרית
נווט ה-GPS ישולב במעבד האותות CEVA XC המיועד לטלפונים סלולריים
חברת CEVA מהרצליה, אשר מעבדי האותות (DSP) שפיתחה מצויים בכמעט 40% מהטלפונים הסלולריים בעולם, נכנסת לתחום שבבי הניווט הלווייני לתקשורת סלולרית. כך עולה מתשקיף טרום-הנפקה שהגישה לבורסה בתל-אביב חברת גלילאו סאטלייט נביגיישן (Galileo Satellite Navigation). החברה הוקמה כגוף ניהול של שני מאגדים של משרד התמ"ת, iGalileo ו-GREATS, שנועדו לפתח מוצרים בשיתוף פעולה אקדמיה-תעשייה שיאפשרו לישראל להשתלב בתוכנית גלילאו האירופית.
GPS ו-DSP בשבב יחיד
בתשקיף מסרה חברת GSN שהיא חתמה עם CEVA על הסכם לפיתוח משותף של פתרון ניווט GPS המשולב ברמת הסיליקון בתוך מעבד ה-DSP של חברת CEVA לטלפונים סלולריים. לנווטן המשולב במעבד יתרונות רבים בהשוואה לפתרונות המבוססים על רכיבים דיסקרטיים (שאינם מוכללים בתוך ה-DSP). העלות נמוכה יותר והוא מותאם במיוחד להכללה במעבד האותות CEVA XC.
שתי החברות בודקות שלושה פתרונות שונים עבור שילוב הנווטן במעבדי האותות: פתרון מבוסס תוכנה בלבד, פתרון המבוסס על תוכנה ושילוב מרכיבי חומרה ייעדיים בתוך המעבד, ורכיב GPS עצמאי שניתן לשווק אותו בנפרד או לשלב אותו בפיסת הסיליקון ביחד עם המעבד. החברה מעריכה שהאבטיפוס הראשון יהיה מוכן ברבעון האחרון של 2011
מדובר בשינוי מהותי בשוק: כיום מבוססים פתרונות הניווט הלווייני על שבב מקלט GPS ועל שבב מעבד DSP. לשילוב שתי היכולות בשבב יחיד צפוי להיות יתרונות בעלות הייצור, במחיר ללקוח הסופי, בהקטנת הנפח ובחסכון בצריכת הספק הכולל של המכשיר. הדבר יאפשר ל-CEVA להיכנס לשוק הנישלט כיום על-ידי ספקיות מקלטים, כמו ברודקום, MTK, CSR ו-UBLOX.
הלוויינים משדרים לטלפון
על-פי ההערכות בשוק, ברבעון האחרון של 2011 יותקנו מכשירי GPS ב-80% מהסמארטפונים וב-20% מהמחשבים הניידים. להערכת חברת CEVA, בשנת 2012 יימכרו בעולם כ-1.35 מיליארד טלפונים סלולריים, מהם 600 מיליון (45%) יכילו מעבד של CEVA. מכאן ששילוב של נווטן בליבת מוצרי ה-DSP שלה, יאפשר לה להטמיע אותו בטלפונים רבים ולהרחיב את היקף מכירת רשיונות השימוש בשבביה (חברת CEVA לא מייצרת רכיבים – אלא מוכרת קניין תכנונים של מעבדים).
הדבר תואם למגמות שאותן העריכה חברת המחקר RNCOS, לפיהן נתחים גדלים משוק הניווט הלווייני פונים למכשירי טלפון ניידים. למוצרים אלה פוטנציאל גדול גם בשוק הרכב וביישומים צרכניים מגוונים. בין השאר היא מעריכה שבשנת 2013 יסתכם שוק טכנולוגיות המיקום כולו בכ-75 מיליארד דולר, כשמתוכו יסתכם שוק המנויים לשירותים תלויי מיקום בכ-9.8 מיליארד דולר.
הפרוייקט נולד בעידוד משרד התמ"ת
מערכת GALILEO הינה פרוייקט לווייני ניווט אירופאי, והיא תצטרף למערכת לווייני ה-GPS האמריקאית ולמערכת GLONASS הרוסית הנמצאת כעת בשלבי שדרוג.
המערכת מתוכננת לפעול החל משנת 2014. היא תכלול 27 לוויינים, מתוכם 24 לוויינים פעילים ועוד 3 לוויינים רזרביים שיוצבו במסלוליהם בחלל אך יהיו במצב "שינה" וישמשו כלווייני גיבוי למקרה תקלה.
חברת GSN הוקמה על-ידי בני הזוג אליהו ומרים אריאל, ושימשה כחברת הניהול של שני המאגדים. אריאל התמחה בתחום ה-GPS כבר בשנת 1985, כאשר שימש מנהל תחום ה-GPS בתדיראן קשר עד לשנת 1992. לאחר מכן ייעץ לחברות בתחום ושימש כמנהל מאגדים ובוחן טכנולוגי במשרד התמ"ת ובקרנות הון סיכון. כיום החברה מעסיקה 21 עובדים, מתוכם 14 בתחום המחקר והפיתוח. היא פועלת בתקציב המבוסס על הלוואת בעלים ועל מימון ממשלתי בהיקף של 4.5 מיליון שקל ב-2011.
אנשי מפתח נוספים בחברה: רן ציבחון, בעל ניסיון של 15 שנה בפיתוח מערכות זמן-אמת ויישומי DSP בתעשייה הביטחונית, דודי סיני שהתמחה בתכנון מעגלים משולבים ורכיבי אותות מעורבים בחברות כמו אינטל ו-TI, ולאחרונה התמנה גם מנהל פיתוח לתחום ה-DSP: ברק אולמן, ששימש כמנהל צוות פיתוח מודם סלולרי ב-DSPC ובאינטל ישראל, ועד לאחרונה כמהנדס מערכת בכיר בפיתוח מודמים סלולריים בחברת מארוול ישראל.
פורסם בקטגוריות: חדשות , סמיקונדקטורס , קניין רוחני , תעשייה ישראלית