המשימה האחרונה של אטלנטיס – והראשונה בחלל של אייפון 4

10 יולי, 2011

חברת Odyssey Space Research מיוסטון, טקסס פיתחה אפליקציה שתיבדק בתחנת החלל הבינלאומית, שנועדה לאפשר שימוש במכשיר אייפון 4 בתור כלי-עבודה רב-שימושי שיסייע לאסטרונאוטים להתמצא בחלל ולנהל ניסויים מדעיים. הטלפון מפסיק להיות כלי תקשורת - ומתחיל להיות "מצפן"

חברת Odyssey Space Research פיתחה אפליקציות שישמשו לבדיקת האייפון כאבזר לניהול ניסויים וכאמצעי ניווט בחלל. מעין מצפן של המאה ה-אטלנטיס אייפון 4 חיישן תאוצה אסטרונאוטים21

הטיסה האחרונה של המעבורת אטלנטיס (משימה STS-135) מעוררת עניין בכל העולם מכיוון שזו המשימה האחרונה בתוכנית המעבורת האמריקאית, אולם יש בה עוד כמה חידושים מעניינים. אחד מהם הוא מכשיר אייפון 4 שאותו המעבורת נושאת לחלל, כדי לבדוק את פעולתו בתנאי חוסר משקל ואת האפשרויות הטמונות בו כאבזר חיוני במשימות חלל עתידיות.

אייפון חלל נאס"א אפליקציהזו הפעם הראשונה שנאס"א לוקחת מכשיר אייפון לחלל, מתוך כוונה לבדוק את השימוש בו כאבזר ניווט והתמצאות מחוץ לכדור הארץ. המכשיר מצוי בתוך מתקן מיוחד שבנתה חברת NanoRacks, ומיועד לפעול באורח קבע כאחד מהכלים ההנדסיים המצויים בתחנת החלל הבינלאומית.

כבר בטיסתו הראשונה יבצע האייפון מספר ניסויים מעניינים. בסתיו הוא מתוכנן לחזור לכדור הארץ על-ידי חללית סויוז רוסית, במטרה לבדוק את המכשיר ולקבוע סופית את התאמתו לתנאי חלל.

אפליקציה בחלל

הפרוייקט מנוהל על-ידי חברת Odyssey Space Research מיוסטון, טקסס, שפיתחה עבורו יישום שייסייע לאסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית לנהל את תוכנית הניסויים היומית שלהם, ובעתיד לבצע משימות ניווט והתמצאות. "האייפון 4 מכיל כל מה שמערכת ניווט ובקרה בחלל זקוקה לו", הסביר מנכ"ל OSR, בריאן רישקוף. "ג'ירו תלת-צירי, חיישני תאוצה, GPS, מצלמה איכותית ומעבד חזק. הוא משמש אותנו לביצוע מספר ניסויים שיאפשרו להשתמש בעתיד באייפון כחלק ממערכות הניווט והבקרה של רכבי חלל". הניסויים שיבוצעו במכשיר כוללים:

Limb Tracker: האסטרונאוטים בתחנת החלל יצלמו את "גפי כדור הארץ" (הקשת המפרידה בין כדור הארץ לחלל) באמצעות מצלמת האייפון. אלגוריתם השוואת תמונות במכשיר ינסה לספק אומדן של גובה התחנה מעל פני כדור הארץ.

Sensor Calibration: האסטרונאוטים יצלמו ברקוד דו-מימדי מספר פעמים ביום במקומות שונים בתחנת החלל. במהלך הצילום, יוקלטו נתוני חיישני התאוצה והג'יירו המצויים במכשיר. הכוונה היא להשתמש במידע ובתמונות כדי לפתח נוסחאות תיקון וקליברציה שישמשו במשימות חלל עתידיות.

State Acquisition: האסטרונאוטים יצלמו תמונות של קווי חוף שונים בכדור הארץ וינסו להתאים ידנית את התמונות המצולמות לתמונות ממאגר התמונות של סוכנות NOAA האמריקאית. לאחר ביצוע ההתאמה, התוכנה תעריך את קווי האורך והרוחב שמעליהם צולמה התמונה. בעתיד תשמש האפליקציה זו למציאת מיקום מהירה במקרה של איבוד אוריינטציה בחלל (Lost In Space).

Lifecycle Flight Instrumentation: אפליקציה זו מנטרת באופן רציף פרמטרים שונים בתוך המעגלים האלקטרוניים של מכשיר האייפון, כדי לבדוק את ההשפעה ארוכת הטווח של תנאי החלל (אפס כבידה וקרינה קוסמית) על ביצועיו. הנתונים יאפשרו לייצר בעתיד מכשיר אייפון המותאם לשהות ארוכת טווח בחלל.

החברה פיתחה גירסה "קרקעית" של האפליקציה, המהווה למעשה סימולציה של המשימות המוזכרות לעיל (למעט משימה 4, שניתן לבצע רק בחלל), ושיחררה אותה לחנות האפליקציות של האייפון. ניתן להוריד את האפליקציה בקישור הבא:

http://itunes.apple.com/us/app/spacelab-for-ios/id441829040?mt=8#

מאת: מידד פריינטא, מהנדס חלל ויזם. מנכ"ל חברת SPACECIALIST ואייפוניסט נלהב

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות , חלל