30 שנה למערכת ההפעלה של העולם הסודי
28 אוגוסט, 2011
השנה חוגגת Wind River את יובל ה-30 להקמתה. מנכ"ל ווינד ריבר ישראל, יובל צוק, מסביר כיצד היא פיתחה את מערכת ההפעלה המריצה את רוב תשתיות העולם המודרני – מרכבות ועד טילים. "מרכז הפיתוח בישראל הוא מרכז הפיתוח הגדול ביותר של החברה בתחום ה-Test Management"
מנכ"ל ווינד ריבר ישראל, יובל צוק, מסביר כיצד היא פיתחה את מערכת ההפעלה המריצה את רוב תשתיות העולם המודרני – מרכבות ועד טילים
בעיני רוב הצרכנים, מורכב עולם המחשוב ממחשבים אישיים (PC), קונסולות משחקים ושרתים המריצים את האינטרנט. אולם מתחת לפני השטח קיים עולם אחר לגמרי, מתוחכם ועתיר מחשוב המנהל את רוב חיינו. מערכות מחשב משובצות (Embedded Systems) עוקבות בזמן אמת אחר תנועת רכבות למניעת תאונות, מנהלות את התפעול של מנועי מכוניות ומטוסי קרב ומנטרות בקפדנות טורבינות חשמל בכל העולם.
מערכות משובצות
כמו בעולם הגלוי של מחשבי ה-PC, גם העולם הסמוי של המערכות המשובצות מבוסס על מערכת הפעלה. כאן, המערכת הנפוצה ביותר ב-30 השנים האחרונות היא VxWorks של חברת ווינד ריבר (Wind River).
לכבוד יובל ה-30 של החברה, סיפר ל-Techtime מנכ"ל ווינד ריבר ישראל, יובל צוק, כיצד צמחה החברה. "Wind River נוסדה ב-1981 כחברת ייעוץ על-ידי ג'רי פידלר ודיוויד וילנר. הם נתנו לה את שמו של ההר Wind River בוויומינג בעקבות חופשה שפידלר בילה בו".
ב-2009 נרכשה החברה על-ידי אינטל תמורת 884 מיליון דולר. היא נמצאת בבעלות מלאה של אינטל, אולם ממשיכה לפעול כחברה עצמאית. כיום היא מעסיקה כ-1,600 עובדים ברבחי העולם ועובדת מול כ-42 אלף לקוחות.
צוק: "הפרוייקטים הגדולים הראשונים שלהם היו פיתוח תוכנת עריכת סרטים עבור הבמאי פרנסיס פורד קופולה ("הסנדק" ו"אפוקליפסה עכשיו") ומערכת לרישום הערות בסרטוני תיעוד משחקים של הליגה הלאומית לפוטבול, אולם כבר אז הם הבינו שמחשבים הם הרבה מעבר ל-PC, שבעתיד יהיה אבזר ממוחשב כמעט בכל מוצר.
"בהתאם לרעיון הזה הם השיקו בשנת 1987 את מערכת ההפעלה VxWorks, שפותחה כסביבת עבודה משולבת (IDE). היא מילאה אז חלל ריק בתעשייה: המעבדים התקדמו בקצב מהיר, אולם כלי הפיתוח השתרכו מאחור. מאז היא הפכה לדעתי למעין תקן דה-פקטו של התעשייה בתחום המערכות המשובצות".
מהו תפקידו של מרכז הפיתוח בישראל?
"מרכז הפיתוח בישראל מתמקד בפיתוח טכנולוגיות ניהול בדיקות, ומהווה מרכז הפיתוח הגדול ביותר של החברה בתחום ה-Test Management. מדובר במערך של כלי ניהול בדיקות ואופטימיזציה למערכות משובצות. היא מאפשרת ליצרנים לבחון את התוכנות השונות ולוודא את תקינותן, לנפות שגיאות ולוודא שהמוצר בטוח ופועל באופן מיטבי.
"ברוב המקרים, כ-80% מקוד המקור של התוכנות כלל לא נבדק. פתרונות ניהול הבדיקה של Wind River מאפשרים לגלות מהו הקוד שנבדק בפועל, ולבצע את כל הבדיקות הדרושות של עד 100% מהקוד. הם גם חוסכים זמן רב בתהליך הבדיקה, על-ידי ביצוע השוואה בין גרסאות ובדיקת רק קטעי קוד שהשתנו. הם אפילו מייצרים "ארועים מוזרים", המאפשרים לבדוק את תפקוד המוצר גם במקרים נדירים ביותר.
"מנתונים שאספנו עולה, שכשני-שליש מעלויות הפיתוח מוקדשים לבדיקות ולבקרת איכות. בממוצע נדרשים כיום כ-1,000 מהנדסי תוכנה שיבצעו בדיקות וניפוי שגיאות בתהליך הפיתוח של טלפון סלולרי אחד – וגם אז רוב הקוד לא נבדק.
"הטכנולוגיה המפותחת בארץ היא ייחודית ל-Wind River, ומאפשרת ללקוחותינו לפתח מוצרים איכותיים יותר תוך צמצום עלויות הפיתוח והתמיכה הטכנית. ישראל היא שוק מושלם למוצר מהסוג הזה, מכיוון שמפותחים כאן מוצרים חדשים רבים עבור השוק הגלובלי".
מה הן ההצלחות הגדולות ביותר של VxWorks?
"קשה לבחור משום שהמערכת משולבת באלפי יישומים, אולם יש פרוייקטים בולטים מאוד. למשל, החללית Pathfinder ורובוטי המחקר Rovers שנשלחו על-ידי נאס"א למאדים, המטוס Dreamliner 787 של Boeing, ציוד הטלמטריה (מדידת ביצועים מרחוק) של מכוניות המירוץ פורמולה 1, VxWorks ו-Wind River Linux מנהלות את הרכבת התחתית בלונדון, ואפילו שולבה תהליך הפיתוח של טלפונים מבוססי אנדרואיד בסין".
מה מיוחד בתהליך הפיתוח בווינד ריבר?
"וילנר קבע כללים נוקשים לכל פרויקט פיתוח: צוותי ההנדסה נדרשו לעבוד בהתאם ל'קוד הקידוד', לתעד את עבודתם תוך כדי פיתוח, ולעמוד בביקורת קפדנית על עמיתיהם בכל שלב. הדבר הוביל ליצירת קודים מודולריים הניתנים לשימוש חוזר.
"הגישה הזו הוכיחה את חשיבותה כאשר החברה החליטה לעבוד בשפת C ולממש את הקוד בספריות סטנדרטיות של שפת C. התוצאה היתה שניתן היה לתמוך במעבדים מסוגים שונים. גם היום, התאמת הקוד לסביבות שונות וביצוע אופטימיזציה של הקוד הם מוקדי חוזק של Wind River".
מדוע עברתם לעבודה במודל של מערכת הפעלה כפולה?
"לאחר ש-Linux הפכה להיות גורם שאין להתעלם ממנו בשוק מערכות ההפעלה, החברה זיהתה את החשיבות של קהילת הקוד הפתוח. Wind River אימצה לחיקה את Linux בשנת 2004, עם השקתה של פלטפורמת Linux להתקנים משובצים, שתוכננה במיוחד לשוק התקשורת. בתוך 4 שנים היא למעמד מוביל ותפסה כ-30% משוק המערכות המשובצות בעולם הטלקום.
"במקביל, סביבת VxWorks עברה אופטימיזציה בתכונות שונות, כמו זיכרון, ביצועים ויכולת עבודה בזמן-אמת. היכולת לעבוד במקביל עם שתי מערכות הפעלה, שלכל אחת יתרונות שונים, היא חשובה מאוד ללקוחות. כדי להבטיח פעילות חלקה של שתי מערכות ההפעלה בססביב אחת, השקנו ב-2008 את טכנולוגיית הווירטואליזציה המשובצת Wind River Hypervisor. מכאן המשכנו לחזית הבאה של הקוד הפתוח: ההשתלבות בפיתוח Android והשקת פלטפורמת Android שלנו ב-2009".
פורסם בקטגוריות: חדשות , מחשבים ומערכות משובצות