רגע לפני שמקימים סטארט-אפ: טיפים להקטנת הסיכון
16 מרץ, 2015
מחקר של חברת המחקר IVC וחברת ReversExit חדש מינואר 2015 הראה שמתוך כ-5,400 חברות הפעילות כיום, רק 139 מוגדרות כ"מצליחות" לפי מדדי המחקר: מדובר ב-2.5% בלבד

מחקר של חברת המחקר IVC וחברת ReversExit חדש מינואר 2015 הראה שמתוך כ-5,400 חברות הפעילות כיום, רק 139 מוגדרות כ"מצליחות" לפי מדדי המחקר: מדובר ב-2.5% בלבד
מאת: מאיר שטרית, בעלים חברת היי טק הנדסה *
בישראל מוקמות מדי שנה יותר מאלף חברות סטארט-אפ חדשות, בהשוואה לכ-600-700 חברות באירופה כולה. מחקר של חברת המחקר IVC וחברת ReversExit חדש מינואר 2015 הראה שמתוך כ-5,400 חברות הפעילות כיום, רק 139 מוגדרות כ"מצליחות" לפי מדדי המחקר: מדובר ב-2.5% בלבד. בסך הכל, 46% מהחברות שהוקמו בשנים האחרונות נסגרו ואינן פעילות עוד.
להלן מספר טיפים שכל יזם צריך לזכור כאשר הוא רוצה להקים חברת סטארט-אפ, שיסייעו לו להקטין את סיכויי הכישלון ולשפר את סיכויי ההצלחה:
התחילו בסקר שוק קצר הכולל בדיקה התחלתית באינטרנט, כדי לבדוק אם כבר קיים מוצר דומה והאם הוא מוגן בפטנט. אתם לא רוצים להשקיע המון זמן וכסף ופתאום לגלות שהמוצר שלכם כבר קיים בשוק, או שאתם עלולים להיתבע על הפרת זכויות יוצרים. הסקר גם צריך לבדוק ולבחון את גודל השוק למוצר.
לאחר מכן יש לבצע הערכה ראשונית כדי לבחון האם ניתן בכלל לממש את הרעיון. השאלה המרכזית אינה אם הרעיון טוב או גרוע, אלא עד כמה הוא ישים ברמה התכנונית והיכולת למימוש. מה העלות ביחס לתועלת ועד כמה המוצר מתיישב עם צורכי השוק. ישנם רעיונות שניתן לדעת כבר בהערכה הראשונית שאין טעם להמשיך ולעבוד עליהם. מנגד, הרבה רעיונות נראים ממבט ראשון חסרי סיכוי, אך במבט מעמיק יותר מתחילים להבין את הפוטנציאל הטמון בהם.
בהמשך יש להקפיד על שלבי התפתחות הדרגתיים: קביעת קונספט כללי וקביעת האסטרטגיה. בשלב זה, יוצרים מספר אופציות למימוש הרעיון. האופציות יהיו שונות זו מזו בעיצוב, בממשק, בחומרי הגלם. השלב הזה חשוב ביותר מעצם היותו המשלב בין חזון למצפן, כדי שהחלום לא יהפוך לאסון…
תכנון תכנית עסקית. חייבת להיות תכנית עסקית מקצועית ומפורטת ככל שניתן. התכנית הינה תנאי הכרחי לגיוס משקיע. חשוב לדעת כי לכל חברה יש תכנית עסקית אחרת. התכנית כוללת את תיאור הרעיון, מצב השוק וכדומה. היא חייבת להיות מלווה במצג מפורט של נתונים כספיים ואחרים על גבי תרשימים וגרפים. כדאי להראות את התוכנית ליועץ מקצועי ולקבל הערות בונות לפני שניגשים לגייס הון.
בניית אב טיפוס: אב טיפוס הופך את המוצר למוחשי ומאפשר לערוך עליו בדיקות מקיפות של פונקציונליות, ארגונומיה, התממשקות עם מוצרים אחרים וכדומה. כמו כן, נבדקים הפרמטרים השונים הנדרשים לפי התקנים בהם על המוצר לעמוד (רפואי, תעופתי, צבאי וכו' ). כבר בשלב הזה חייבים להראות ולהבליט חדשנות המהווה אבן דרך להשגת המימון, בוודאי כשמדובר בגיוס הון פרטי.
גיוס הון. זהו שלב קריטי ביותר. חשוב להגיע מוכנים ומשוכנעים במיזם באופן כל-כך חזק שיהיה אפשר לשכנע את מי שצריך על מנת לגייס את ההון הדרוש. צריך לקחת בחשבון שהמימוש יהיה בשלבים. גיוס משקיעים יכול לבוא מהון פרטי או מהמדען הראשי או אפילו מחממה טכנולוגית. הערה חשובה: המדען הראשי יכול להסתפק בחומרים הכתובים ובלבד שיהיו מפורטים ומשכנעים והוא אינו זקוק לאב טיפוס. האחרים כן.
עיצוב תעשייתי. שלב זה מתאפיין בתהליך של מחקר, חשיבה קונצפטואלית, חדשנות רעיונית, איפיון צורני, פיתוח ותכנון ועד לבקרה של תהליכי הייצור, השיווק, המכירה והשימוש של המוצר. בהליך זה ניתן להשביח את האסתטיקה והשמישות של המוצר.
תכנון. שלב מקצועי לחלוטין המתבצע על-ידי אנשי המקצוע. ככל שהוא יהיה מדויק ומקצועי יותר, הוא יקל על השלב הבא של יצירת המוצר עצמו.
ייצור כמות ראשונה. כאן חשוב מאד לשתף אנשי מקצוע האמורים לקבל את הכמות הראשונה ולהמשיך במרוץ. דגש מיוחד יש לתת לאנשי השיווק שהרי הם מופקדים בסופו של דבר על המכירות.
יצור סדרתי. בשלב הזה לא נחים על זרי הדפנה. חשוב כל הזמן ובכל תחנה לבדוק היכן וכיצד ניתן להוזיל עלויות ולשפר את המוצר, שהרי מול המתחרים למחיר הסופי משקל מכריע.
שיווק, שיווק, שיווק. זהו השלב החשוב ביותר בכל התהליך. רוב חברות הסטארט-אפ עוברות את שלב הפיתוח ובחירת הטכנולוגיה וחלקן גם את שלב פיתוח המוצר, אך רובן נכשלות בשלב ההגעה לשוק וקורסות ב'עמק המוות': שריפת מזומנים ללא יכולת לפגוש את הצרכנים והלקוחות. במרבית המקרים, שלב השיווק יכריע אם החברה תצליח או תיכשל.
* חברת היי טק הנדסה מתמחה בפיתוח וליווי חברות סטארט-אפבכל שלבי פיתוח המוצר, החל מהתכנון ועד לשלב הייצור הסופי
פורסם בקטגוריות: אנשים , השקעות והון סיכון , חדשות