המהפיכה המשפטית נכנסה לסעיף "גורמי סיכון"
8 מרץ, 2023
סיוה, נובה, סטרטסיס, אורמת וסולאראדג' הוסיפו את המהפיכה המשפטית לסעיפי הסיכון העסקי בדו"חות השנתיים שלהן. "זוהי גם דרישה רגולטורית וגם הגנה בפני תביעות עתידיות"
חברות ההייטק מתחילות לנקוט בפעולות הגנה שונות בפני ההשלכות הכלכליות השליליות של המהפיכה המשפטית. רובן עדיין שומרות על שתיקה ולא מדווחות כיצד חוסר-הוודאות משפיע על המהלכים הפיננסיים המיידיים שלהן, אולם חלק גדול מהחברות הבורסאיות מתחיל להזהיר את המשקיעים שלהן שמשהו גדול מתחולל בישראל. אחת מהראשונות היתה חברת סולאראדג' (SolarEdge), שכבר לפני שלושה שבועות הוסיפה את המהפיכה המשפטית כסעיף חדש בפרק "גורמי סיכון" בדו"ח השנתי שלה.
היא כתבה: "הממשלה הנבחרת החדשה פירסמה תוכניות לצימצום משמעותי בעצמאות בית המשפט העליון, כולל צימצום יכולתו לבטל חקיקה על בסיס אי-סבירות והגדלת ההשפעה הפוליטית על תהליך בחירת שופטים. במידה והתוכניות האלה ימומשו, הן ייצרו עבורנו אתגרים תפעוליים, מכיוון שמטה החברה וכמחצית מעובדיה מצויים בישראל. בנוסף, אם המהלך יביא להרעה על יחסי החוץ של ישראל, הדבר עשוי לפגוע בקשרינו עם לקוחות וספקים, ולהשפיע לרעה על פעילותנו".
גם אורמת (Ormat) הקדימה. בדו"ח מה-24 לפברואר 2023 היא הזהירה: "חוסר יציבות פוליטית ומחאות נרחבות כנגד המהפיכה המשפטית עשויים לגרום לדאגות בקרב המשקיעים הקשורות לחוסר היציבות ולשינויים במערכת המשפטית. אנחנו לא יודעים אם המהפיכה המשפטית אכן תתבצע או באיזה אופן, ולכן עדיין לא יכולים להעריך את השפעת המהלך על המשקיעים או על עסקינו".
סטרטסיס קצרה וחדה
חברת נובה (Nova) כתבה לפני שבוע בסעיף "גורמי הסיכון" בדו"ח השנתי, שגופים ומוסדות רבים בישראל ובחו"ל מביעים דאגה לנוכח המהפיכה המשפטית שהממשלה מקדמת. "הם חוששים שמשקיעים יסרבו להשקיע הון בישראל או לבצע בה עסקאות. הם חוששים משינויים חדים בשערי המטבע, מהורדת דירוג האשראי של ישראל, מעליית הרבית ומהידרדרות במצב הביטחוני. לכל אחת מההתפתחויות האלה תהיה השפעה שלילית על עסקינו ועל יכולתנו לגייס הון".
חברת סיוה (CEVA) התייחסה אל הנושא בלאקוניות. בדו"ח השנתי שפורסם לפני שבוע היא כותבת: "רוב המו"פ ורוב המנהלים של החברה מצויים בישראל. לכן אנחנו מושפעים ישירות מהמצב הפוליטי, הכלכלי והצבאי בישראל, כולל השינויים המתבצעים במערכת המשפט הישראלית". סטרטסיס (Stratasys) היתה קצרה וחדה. בדו"ח שלה מה-3 במרץ 2023, היא כתבה שלאימוץ הרפורמה המשפטית "עשויות להיות השלכות שליליות על הכלכלה הישראלית ועל התוצאות העסקיות של החברה".
גם בנק ישראל מתחיל לדאוג
מדוע החברות מעדכנות את סעיף גורמי הסיכון? האם המהפיכה המשפטית מסכנת אותן? סמנכ"ל הכספים של חברת סולאראדג', רונן פאייר, הסביר ל-Techtime שיש מספר סיבות למהלך: "כאשר חברה ציבורית מגישה דו"חות כספיים, היא נדרשת לספק למשקיעים את כל רשימת גורמי הסיכון שיכולים להשפיע על אופן פעילותה ועל התוצאות העסקיות שלה.
"ומאחר שהסביבה העסקית שלנו נמצאת בחלק ניכר מאוד במדינת ישראל, וישראל נמצאת במצב של טלטלה, הדו"ח צריך לשקף את זה. למשל, תמיד מופיע בדו"ח שלנו סעיף סיכון המתייחס לאפשרות של מלחמה. זוהי גם דרישה רגולטורית וגם הגנה בפני אפשרות של תביעות עתידיות מצד משקיעים".
מעניין לציין שבניגוד להרבה חברות טכנולוגיות, סולאראדג' פטורה מביצוע מהלכים פיננסיים קיצוניים: היא רשומה כחברה אמריקאית וכל ההון שלה מצוי בחו"ל. יחד עם זאת, בנק ישראל מודאג מבריחת ההון של חברות ההייטק מישראל, ולכן החל מהשבוע הוא דורש מהבנקים המסחריים לספק דיווח שבועי על העברות כספים לחו”ל – במקום דיווח חודשי – כפי שהיה נהוג עד כה.
פורסם בקטגוריות: חדשות , תעשייה ישראלית