ג'ון מדבד: "אחרי המלחמה יהיה זינוק בהשקעות"
31 אוקטובר, 2023
מייסד פלטפורמת ההשקעות OurCrowd: "כאשר התותחים רועמים - המשקיעים לא חותמים על צ'קים, אבל אף פעם לא ראינו התרמה גדולה כמו שיש עכשיו. ענף ההייטק צריך לדאוג שההתעוררות הזו תגיע גם אליו"
כאשר מדברים עם ג'ון מדבד, המייסד והרוח החיה של פלטפורמת הגיוס וההשקעות OurCrowd, חשים שהוא נמצא עמוק בתוך המלחמה. "זהו דור שלא היה כמותו מבחינת הגבורה והמסירות. הבנים שלנו נמצאים בשדה הקרב, והתפקיד שלנו הוא לשמור על הכלכלה". מדבד, יליד ארה"ב, מדברר את הסיפור הישראלי בכלי התקשורת המובילים בעולם ונמצא בקשר יומיומי והדוק עם קרנות השקעה ושותפים בינלאומיים, כדי להראות להם כיצד התעשייה הישראלית ממשיכה לפעול ולהתרחב גם תוך כדי לחימה.
בראיון ל-Techtime הוא מספר שהתגובה בעולם הפיננסי היא חיובית מאוד ומסביר מדוע הוא מצפה לצמיחה מחודשת של תעשיית ההייטק הישראלית לאחר "הנצחון וסיום הלחימה". מדבד: "מלחמה היא תמיד בשורה רעה להשקעות. כאשר התותחים רועמים – המשקיעים לא חותמים על צ'קים. אבל אם מסתכלים על הכלכלה הישראלית בטווח של 25 שנה לאחור, רואים שלאחר כל מלחמה יש עלייה בהיקף ההשקעות. המלחמות לא בלמו את מגמת העלייה הכללית בתוצר הגולמי של ישראל. הדבר בולט גם בנתוני הבורסה בתל אביב: ירידות חדות כאשר המלחמה פורצת, ועלייה מסחררת לאחר שהיא מסתיימת".
מאסות של משקיעים פרטיים
מדבד הקים בשנת 2013 את פלטפורמת OurCrowd, אשר הפכה לאחד מגופי ההשקעה החשובים בהייטק. כיום היא כוללת יותר מ-225,000 משקיעים רשומים, שביצעו בשקעות בכ-425 חברות בהיקף כולל של כ-2.2 מיליארד דולר. הפלטפורמה הזו נחשבת לקרן הפעילה ביותר בישראל ורשומה על 63 אקזיטים מוצלחים. היא הובילה השקעות בחברות אלקטרוניקה רבות, דוגמת Hailo, NeuReality, חברת Celeno שנימכרה לרנסאס, Core Photonics שנימכרה לסמסונג, Argus שנימכרה לקונטיננטל ועוד.
"בנינו פלטפורמה המעניקה למשקיע הבודד אפשרות לבחור חברות להשקעה לאחר שהן שעבדו בדיקה מקיפה על-ידינו ונבחרו על-ידי ועדת ההשקעות שלנו. אנחנו גם מגייסים קרנות ומשקיעים כסף מהשותפים שלנו (50 קרנות בינלאומיות דוגמת סופטבנק, Stifel ו-Orix). להשקעות האלה אנחנו מזמינים את המאסות – כיום מדובר בכרבע מיליון משקיעים רשומים מ-195 מדינות". OurCrowd מעסיקה כ-200 עובדים, מהם 150 בארץ, והשאר ב-15 משרדים בעולם. לאחרונה היא הרחיבה את פעילותה אל מעבר לשוק הישראלי גם אל טריטוריות עולמיות, כמו ארה"ב, בריטניה, ספרד, סינגפור, איחוד האמירויות ועוד.
כיצד התעשייה מתמודדת עם המלחמה?
"כולם נאבקים במספר חזיתות בו-זמנית. זה מתחיל בזה שיש עובדים שנקראו למילואים והחברות מתמודדות עם היעדר כוח אדם, לדעתנו 10%-20% מכוח האדם גוייסו למילואים. האנשים שנשארים באזרחות עובדים יותר קשה ומבצעים פעולות רבות יותר. החברות צריכות לשמור על הלקוחות ולשכנע אותם שהן יכולות להמשיך לפעול ואפילו להתפתח גם תחת אילוצי המלחמה. החזית השנייה היא חזית ההשקעות, יש חברות שמצליחות לסגור השקעות ואפילו לגייס הון. כעת מגיעה גם עזרה מהממשלה: רשות החדשנות הכריזה על קרן של 400 מיליון שקל, ולהערכתי הסכום הזה יגדל פי כמה וכמה.
"גם אנחנו מעורבים במלחמה. אנחנו מושקעים בחברת mPrest שפיתחה את מערכת השליטה והבקרה של כיפת ברזל, בחברת Cyabra שעושה חיל במאבק בפייק ניוז, בחברה המספקת הגנת סייבר למערכות החשמל והמים של ישראל. יש לנו חברות כטב"מים, חממה בקריית שמונה וחברות הפועלות משדרות במרחק של קילומטר אחד מהגבול עם עזה. אז כחברה אנחנו מעורבים במלחמה מכל הכיוונים".
התגייסות הממשל האמריקאי מהווה מסר לשווקים
"אנחנו נערכים למלחמה ממושכת. הצבא מכין את העם למלחמה שתימשך חודשים, לא שבועות, ואנחנו צריכים לספק לחברות שלנו כלים להתמודד עם מצב כזה. להמשיך לגייס כסף ולהיעזר בתחושת השותפות של העם. לשמחתי המשקיעים נענים לקריאות שלנו ומספקים תמיכה, שאני מקווה שהיא לא רק תמשיך, אלא גם תגבר. אומנם המשקיעים המוסדיים מהססים, אבל הפעם יש התעוררות מאסיבית של גורמים ידידותיים לישראל. ההתגייסות של הממשל האמריקאי מהווה מסר גדול מאוד לשווקים.
"אף פעם לא ראינו התרמה כמו שיש עכשיו. הרבה מאוד כסף מגיע לישראל מתורמים בחו"ל. אנחנו מעריכים שייכנסו סכומים גדולים מאוד לאקדמיה ולבתי חולים. ענף ההייטק צריך לדאוג שאותה התעוררות תגיע גם אליו. אנחנו חייבים להמשיך להזרים כספים לחברות המהוות את הלב של קטר ההייטק. הלב הזה ניזון בעיקר מכסף זר: 80% מההון שהושקע בהייטק הישראלי הגיע מחו"ל. אני מאמין שהדבר הזה יימשך. משקיעים מתקשרים אלינו ושואלים איך אפשר לעזור".
פורסם בקטגוריות: אנשים , השקעות והון סיכון , חדשות , מלחמה 2023