המשקיעים של ברודקום לא מבינים את הפתעת CA Technologies
19 אוגוסט, 2018
החלטת ברודקום לרכוש חברת תוכנה ארגונית בארה"ב תמורת כ-19 מיליארד דולר משאירה את המשקיעים והאנליסטים מבולבלים. האם לאחר כישלון עיסקת קואלקום פונה ברודקום לכיוון חדש ומקימה חברת תוכנה?
יצרנית השבבים הענקית ברודקום (Broadcom) לא מצליחה לשכנע את המשקיעים שהיא נמצאת בדרך הנכונה. לפני חודשיים נסחרה מניית החברה בנסד"ק ביותר מ-270 דולר. היא עדיין נהנתה מאמון מלא של המשקיעים גם לאחר שבחודש מרץ השנה בלם הנשיא טראמפ את נסיונה לבצע השתלטות עויינת על חברת קואלקום תמורת 117 מיליארד דולר. לאחר פרסום תוצאות הרבעון השני של 2018 חלה ירידה ראשונה במחיר המנייה, למרות שברודקום דיווחה על צמיחה של כ-20% במכירות בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, והיקף מכירות של כ-5 מיליארד דולר.
אלא שבתחילת יולי היא דיווחה על עיסקה לרכישת חברת התוכנה CA Technologies תמורת 18.9 מיליארד דולר, והמנייה צנחה למחיר קצת נמוך מ-210 דולר, המעניק לה שווי שוק של 85.7 מיליארד דולר. הבעיה היא שהמשקיעים לא מבינים את העיסקה. חברת CA Technologies היא אחת מחברות התוכנה הוותיקות בעולם שנוסדה בשנת 1976, לאחר שהרגולטור אילץ את יבמ להפריד בין עסקי התוכנה ועסקי החומרה של מחשבים מרכזיים. מאז היא מתמקדת בתוכנות למחשבים מרכזיים ובתשתיות IT לארגונים גדולים. שוק שונה לחלוטין משוק השבבים שבו פעילה ברודקום.
חמש עיסקאות רכישה בישראל
חברת CA צמחה לאורך השנים באמצעות מיזוגים ורכישות, כולל בישראל: בשנת 2008 היא רכשה את חברת Eurekify שפיתחה תוכנה בקרה על גישה למתקנים ארגוניים. בשנת 2009 היא רכשה את חברת Orchestria שפיתחה תוכנה להגבלת הגישה למידע ארגוני רק למשתמשים מורשים, במטרה להגן עליו מפני דליפות. בשנת 2013 היא רכשה את חברת Nolio שפיתחה מערכת להפצת יישומים בארגון, תמורת כ-40 מיליון דולר. בשנת 2015 היא רכשה את חברת התוכנה IdMlogic שפיתחה מערכת לניהול ואימות זהות משתמשים ברשת הארגונית, ובסוף שנת 2016 היא רכשה את חברת BlazeMeter אשר פיתחה תוכנה לבדיקת עומסים על יישומים חדשים במהלך הפיתוח שלהם.
פורטפוליו הרכישות בישראל מסביר את הפתעת המשקיעים של ברודקום: חברת CA מתמקדת בתשתיות מידע ארגוניות, כולל תוכנות למחשבים מרכזיים. מה הקשר בינה לבין יצרנית השבבים? הסבר אחד יכול להיות פיננסי טהור: המכירות של CA מסתכמות בכ-4 מיליארד דולר בשנה, וברודקום פשוט קונה קופה רושמת עם רווח נטו של כ-800 מיליון דולר בשנה. אלא שמדובר בקופה מיוחדת במינה: רוב המכירות של CA הן מכירות חוזרות ללקוחות קיימים, והדבר מבטיח יציבות פיננסית לאורך שנים.
שוק בעל צמיחה יציבה
להערכת חברת גרטנר, שוק תשתיות התוכנה הארגוניות שבו פעילה CA צפוי לצמוח בקצב שנתי של 5.6% בארבע השנים הבאות, ולהגיע להיקף של כ-268 מיליארד דולר בשנת 2022. נשיא ומנכ"ל ברודקום, הוק טאן, הסביר את העיסקה בכך שאמר שהיא מהווה אבן בניין מרכזית "ביצירת אחת מחברות תשתיות הטכנולוגיה המובילות בעולם". יכול להיות שהוא מרמז ליצירת חברת תוכנה חדשה, בשוק חדש לגמרי, ולהחלטה של ברודקום לא להסתמך יותר על שוק הסמיקונדקטורס בלבד.
כך או אחרת, יש לעיסקה גם היבט טריטוריאלי: בחודש אפריל השנה השלימה ברודקום את המעבר של הנהלתה מסינגפור לסאן חוזה, קליפורניה (בתמונה למעלה). וכעת נראה שלאחר שנכשלה בנסיון לרכוש את יצרנית השבבים האמריקאית קואלקום, היא משתלטת על חברת ענק אמריקאית אחרת. האם פירוש הדבר שטאן מתכנן עסקאות השתלטות נוספות בארצות הברית? אף אחד לא יודע, ולכן, עושה רושם המשקיעים ממשיכים להמתין.
פורסם בקטגוריות: השקעות והון סיכון , חדשות , סמיקונדקטורס