"סימני-חיים" בהודו: סרגון מספקת תשתית 4G לאירטל
26 אפריל, 2020
לאחר הקיפאון בשוק ההודי שפגע קשה בהכנסות ובשווי השוק של סרגון, היצרנית הישראלית מדווחת על עסקת תשתית גדולה עם ענקית הטלקום Airtel. גם פייסבוק מאמינה בשוק ההודי: משקיעה 5.7 מיליארד דולר
בתמונה למעלה: עירא פלטי, מנכ"ל סרגון
ענקית הטלקום ההודית Bharti Airtel משתמשת בפלטפורמת התמסורת האלחוטית של סרגון (Ceragon) לצורך הרחבת הפריסה של רשת הדור הרביעי שלה ברחבי המדינה, כדי לתת מענה לדרישה הדחופה לרוחב-פס רחב, עקב משבר הקורונה. במסגרת הפרויקט מגדילה אירטל את קיבולת הרשת בריכוזים העירוניים, ומרחיבה את פריסת הרשת לאזורים כפריים נוספים. סרגון מסרה שעבודות התשתית החלו כבר ברבעון הראשון 2020 ושחלק מהכנסות הפרויקט יוכרו בדו"ח הקרוב.
חברת אירטל היא מפעילת הסלולר השלישית בגודלה בהודו. היא מחזיקה בכ-30% מהשוק ההודי ומספקת שירותים לכ-330 מיליון מנויים. החברה פעילה גם באסיה ובאפריקה, וסך מנוייה בעולם מגיע לכ-420 מיליון משתמשים. אירטל היא לקוחה של סרגון כבר כעשור והתקינה את המערכות של סרגון כחלק מפריסת רשת ה-LTE שלה ברחבי המדינה.
משבר הקורונה הוביל לזינוק חד בצריכת האינטרנט, בעקבות המעבר של ארגונים רבים למתכונת של עבודה מרחוק והגידול בצריכת התוכן של האנשים הסגורים בבתים. לפי נתוני משרד התקשורת ההודי, צריכת האינטרנט בשבוע הראשון של העוצר שהוטל במדינה (22-28 במרץ) זינקה בכ-13% בהשוואה לתחילת החודש. העומס על הרשתות גרם להאטה משמעותית במהירות הגלישה. חברת Tutela דיווחה שקצב הורדת הנתונים בשעות השיא בהודו ירד מאז העוצר ב-36% בהשוואה לחודש פברואר. בקרב לקוחות אירטל נרשמה האטה של 14%. גם שתי מתחרותיה העיקריות דיווחו על ירידה: וודאפון (31.7%-) וג'יו (16.3%-).
דחייה נוספת במכרזי הדור החמישי
הודו היא שוק הטלקום השני בגודלו בעולם במספר המשתמשים, ובשנים האחרונות היא שוק יעד מרכזי של סרגון. ב-2018 היא היתה אחראית לכ-40% ממכירות סרגון והתורמת העיקרית לצמיחתה. אולם בשנת 2019 התהפכה הקערה על-פיה: שוק הטלקום ההודי נקלע למשבר חמור ולעצירה כמעט מוחלטת של ההזמנות מסרגון. המכירות במדינה ירדו ב-60% ומשקלה של הודו במכירות ירד ל-16% בלבד. הכנסותיה הכוללות של סרגון נחתכו ב-17% ומנייתה צנחה לאורך 2019 ביותר מ-60%.
אחת הסיבות העיקריות לקיפאון בשוק ההודי קשורה למחלוקת בין מפעילות התקשורת במדינה לבין הממשלה בנוגע למכרזי התדרים של הדור החמישי. מפעילות התקשורת התרעמו על מחירי המינימום שקבעה הממשלה, שהיו גבוהים מדי בעיניהן, וגם דרשו לדחות את המכרזים בכמה שנים. בעקבות המחלוקת, מפעילת התקשורת הגדולה במדינה, Jio, אף החליטה לצמצם את עבודות התשתית שלה כאמצעי לחץ על הממשלה, ויצרה קיפאון עמוק של כל השוק.
המכרזים היו אמורים להתקיים ב-2019, אולם נדחו לחודש אפריל 2020 בגלל קשיים פיננסיים של מפעילות התקשורת. כעת, בשל משבר הקורונה, הם צפויים להידחות פעם נוספת, ככל הנראה לרבעון האחרון של 2020 או לשנת 2021. אירטל מצדה הודיעה בחודש פברואר כי אין בכוונתה להשתתף במכרז בתנאים הנוכחיים, ומטבע הדברים עוד צפויות התפתחויות בגזרה הזו. .
זינוק בהיקף ההזמנות – ובערך המנייה
בסרגון מקווים כי למרות הבעיות בשוק ההודי, הגידול הנוכחי בצריכת הרשת על רקע משבר הקורונה יאיץ מחדש את שדרוג רשתות הדור הרביעי והנחת היסודות לדור החמישי. בתחילת החודש דיווחה סרגון על גידול גבוה מהמצופה בהזמנות למערכות התמסורת של החברה מאז החל משבר הקורונה. "המציאות החדשה הזו עשויה להגביר את הביקוש לפתרונות התמסורת של סרגון מצד מפעילות תקשורת שמתחילות להיערך ליום שאחרי הקורונה", היא מסרה בעידכון העסקי. על הרקע הזה גם המנייה בנסד"ק מתאוששת וזינקה בחודש האחרון בכ-75%.
האם פייסבוק תעורר את השוק ההודי?
התפתחות נוספת שעשויה להמריץ את השוק ההודי היא הכניסה של פייסבוק לזירה המקומית. בשבוע שעבר חתמה פייסבוק עם Jio על הסכם שיתוף פעולה שבמסגרתו היא תשקיע כ-5.7 מיליארד דולר בחברת הטלקום הגדולה בהודו, תמורת כ-9.99% ממניותיה. זוהי ההשקעה הגדולה ביותר שביצעה פייסבוק עד היום, ואחת מהעסקאות הזרות הגדולות ביותר שבוצעו בהודו.
הודו היא המדינה עם מספר משתמשי הפייסבוק הגדול ביותר בעולם. יש בהודו גם יותר מ-400 מיליון משתמשי ווטסאפ, ובפייסבוק מקווים להגדיל באמצעות שיתוף הפעולה את ההכנסות שהיא מפיקה ממאגר המשתמשים העצום. לפי חלק מהערכות, ג'יו מעוניינת להפוך באמצעות שיתוף הפעולה עם פייסבוק לענקית סחר אלקטרוני. מנקודת מבטה של סרגון, הכניסה של פייסבוק עשויה להיות זריקת מרץ נוספת לכל שוק הטלקום המקומי.
פורסם בקטגוריות: חדשות , משבר הקורונה , תעשייה ישראלית , תקשורת
פורסם בתגיות: הודו , סרגון , קורונה , תמסורת אלחוטית