בלייד ריינג'ר מפתחת רובוט רחפן לניקוי פנלים סולאריים
8 יוני, 2021
תספק לרובוט הניקוי גם יכולות טיסה לטווח קצר. במקביל, היא מפתחת ממשק בין-רובוטי המאפשר לרחפן להתחבר אל רובוט ניקוי ולהציב אותו בפנלים המצויים במקומות קשים לגישה
חברת בלייד ריינג'ר (BladeRanger) מרמת אפעל דיווחה על קבלת אישורי פטנט בארצות הברית וביפן עבור טכנולוגיית התחברות אוטונומית בין רובוטים, המאפשרת לכלי רכב אוטונומיים או לרחפנים לבצע איתור, חיבור, נשיאה, ופריקה של רובוטים אחרים. אישור הפטנט מהווה מבחינתה אבן דרך בתהליך הפיתוח של פתרון חדש לניקוי פנלים סולריים, המבוסס על השימוש ברובוט מרחף וברובוט אשר יכול לשאת רובוט לניקוי פנלים סולאריים ולהציב אותו בפנלים המצויים באתרים קשים לגישה, כמו למשל גגות בתים.
לכלוך, אבק, בוץ, לשלשת של בעלי חיים ועוד נחשבים לגורמים מרכזיים הפוגמים בשיעור הנצילות של פאנלים סולאריים ומפחיתים את הספק האנרגיה שהם מספקים. כל מקורות הזיהום האלה נקראים soiling. מחקר שבוצע ב-2020 על-ידי אוניברסיטת Exter הבריטית, הראה שכל הגורמים האלה יכולים להפחית את יעילות הפנל הסולארי בעשרות אחוזים, ובמקרים קיצוניים בעד 98%.
זהו האתגר שעימו מתמודדת חברת בלייד ריינג'ר (לצד חברת אקופיה הישראלית) אשר מפתחת רובוטים לניקוי יבש של פנלים סולאריים. החברה הוקמה בשנת 2015 על-ידי המנכ"ל אסף פרידלנד, פרופ' גל קמינקא מאוניברסיטת בר-אילן ועל-ידי חברת Cogniteam מפתח תקווה, המפתחת כלי רכב רובוטיים קטנים למטרות סיור ומיפוי. המוצר הראשון של החברה הוא הרובוט Pleco (בתמונה למטה): רובוט נייד במשקל של 17-18 ק"ג הניתן לנשיאה ידנית המופעל על-ידי סוללה נטענת. הרובוט יכול לנקות גם פנלים בעלי שיפוע של עד 45° ופועל באופן עצמאי לגמרי, כולל יכולת מעבר מפנל לפנל כאשר המירווח ביניהם אינו גדול מ-10 ס"מ.
למרות שרובוט Pleco נמצא עדיין בשלבי ביטא ולפני תחילת המכירות, החברה החלה לעבוד על המוצרים הבאים: מערכת P3 לניהול וניטור הפעילות של קבוצת רובוטים באתר מוגדר. המערכת הזו תפעל באתר או מענן ותאפשר לנהל ולנטר את פעילות הרובוטים גם מרחוק. השלב הבא בתוכנית החברה היא פיתוח רחפן ניקוי רובוטי בשם Plover, המיועד לשימוש במתקנים שהגישה אליהם קשה, כמו למשל גגות ללא מדרגות גישה, פאנלים סולאריים עוקבי שמש המצויים בגובה לא נגיש לצוותי הניקוי וכדומה.
מדובר למעשה ברובוט ניקוי שיש לו יכולות טיסה למרחקים קצרים (תמונה בראש הכתבה). במקביל החברה החלה לחקור את השלב הבא, שעבורו התקבלו אישורי הפטנט האחרונים: פיתוח כלי רכב אוטונומיים ורחפנים אשר מסוגלים להעביר את הרובוט משורת פנלים סולאריים אחת אל שורה אחרת. ראוי לציין שבלייד ריינג'ר היא חברת פיתוח. למרות שהחברה לא החלה עדיין בשלב המכירות, היא נסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי שוק של כ-175 מיליון שקל.
פורסם בקטגוריות: חברות סטראט-אפ , חדשות , רובוטיקה , רחפנים , רכב אוטונומי , תעשייה ישראלית
פורסם בתגיות: BladeRanger , בלייד ריינג'ר , רובוט , רובוטים