ג'נסל: השגנו פריצת דרך בייצור אמוניה נקייה
27 פברואר, 2022
במסגרת פרויקט משותף עם TDK היפנית, פיתחה טכנולוגיה לייצור אמוניה ישירות ממים בלחץ ובטמפרטורה נמוכים מאוד ביחס לתהליכים קיימים. TDK תשקיע הון נוסף בפרויקט
חברת ג’נסל אנרג’י (GenCell Energy), המפתחת מערכות גיבוי ואספקת חשמל המבוססות על שימוש בתאי דלק אלקליים, הודיעה היום (א') בדיווח לבורסה כי במסגרת פרויקט הפיתוח המשותף שלה עם חברת TDK, שהחל לפני כשנה, השיגה החברה פריצת דרך מדעית משמעותית בכל הנוגע לייצור אמוניה בתהליך נקי ללא פליטות. החברה לא מסרה פרטים רבים על פריצת הדרך, אך ציינה כי היא מאפשרת יצור אמוניה ירוקה ישירות ממים בלחץ ובטמפרטורה נמוכים מאוד ביחס לתהליכי יצור אמוניה הידועים כיום. כלומר, תהליך הייצור מחייב השקעה פחותה של אנרגיה, ועל כן גם פחות מזהם. מניית ג'נסל מזנקת בעקבות ההודעה בכ-7% נכון לצהרי יום א'.
לפני כשנה חתמו ג'נסל ו-TDK על שיתוף פעולה בפרויקט לפיתוח מערכת להפקה נקייה של אמוניה, ללא פליטת פחמן דו-חמצני. TDK השקיעה סכום של 1.5 מיליון דולר בפרויקט בתמורה לזכות ראשונים לרכישת אב-הטיפוס ולהתקשרות בהסכם מסחרי. מג'נסל נמסר כי TDK בחנה את פריצת הדרך, והחליטה לממש את זכותה ולהמשיך ולהשקיע בפרויקט.
אמוניה היא תרכובת העשירה במימן, ועל כן היא מהווה חומר גלם להזנת תאי דלק מימניים. מטרת הפיתוח של ג’נסל היא לייצר אמוניה ירוקה באתרים בהם יופעלו תאי הדלק שלה לייצור חשמל נקי, ובכך לייתר את האתגרים הלוגיסטיים הכרוכים בהובלה ואחסון של מימן ואמוניה. האמוניה משמשת כיום כחומר גלם לדשנים בתעשיית החקלאות, להנעה ימית, לתעשיית המוליכים-למחצה וכאמור, כנשא של מימן למשק האנרגיה. לדברי ג’נסל, שווי שוק האמוניה מוערך כיום בכ-70 מיליארד דולר, והוא צפוי לגדול בשנים הבאות, עד כדי שווי שוק של כ- 350 מיליארד דולר.
אמוניה מיוצרת באמצעות ריאקציה בין היסודות מימן וחנקן, בתהליך הקרוי הבר-בוש (Haber–Bosch). התהליך מתבצע בטמפרטורה גבוהה של כ-500 מעלות ובתנאי לחץ גבוהים ועל כן הוא צורך אנרגיה רבה. לפי הערכות, בשל השימושים הרבים באמוניה, כאחוז מכלל תצרוכת האנרגיה העולמית משמש להפקת אמוניה. כיום, יצירת החום לצורך תהליך ההפקה מתבצע באמצעות שריפת דלקים מזהמים כמו פחם ונפט. כלומר, גם אם תאי דלק מימניים אינם פולטים פחמן דו-חמצני, תהליך הפקת האמוניה והמימן לתאי הלק כרוך בזיהום רב. ישנם גופים רבים בארצות הברית, יפן, אוסטרליה ובריטניה המנסים לפתח תהליכים חלופיים להפקת אמוניה, באמצעות שימוש באנרגיות מתחדשות כמו שמש, רוח, גרעין וכדומה.
ייצור חשמל נקי באמצעות מימן וחמצן
תא דלק הינה שיטה חלופית לייצור חשמל באמצעות ריאקציה כימית בין מימן לחמצן, הגורמת ליצירה של זרם חשמלי ופליטה של אנרגיית חום. שיטה זו נחשבת לנקייה מאחר שתוצר הלוואי היחיד בתהליך הינו מים, ללא פליטה של גזים מזהמים. ג’נסל הצליחה להוזיל באופן משמעותי את עלויות ייצור החשמל באמצעות פיתוח טכנולוגיית תאי דלק המאפשרת לעשות שימוש במימן ברמה תעשייתית, שהינו זול יותר, וללא שימוש במתכות יקרות כמו פלטיניום כקטליזאטור.
החברה השיקה עד כה שלושה מוצרים עיקריים. ה-G5 Long Duration UPS הינה מערכת אל-פסק, המבוססת על תאי-דלק, אשר משמשת כמערכת גיבוי, בהספק של 5 קילו-וואט, למתקני תשתית קריטיים ומערכות חירום, על מנת להבטיח את המשך אספקת החשמל הרציפה גם במקרים של הפסקות ושיבושי חשמל.
מערכת ה-G5rx דומה במהותה ל-G5, אך היא כוללת כלוב מגן המבטיח את תפקודה גם במקרים של רעידות אדמה. באחרונה קיבלה המערכת בארצות הברית אסמכת עמידות בפני רעידות אדמה (IEEE 693), מה שיאפשר את שיווקה למתקנים באזורים המועדים לרעידות אדמה. בניגוד לשתי מערכות ה-G5, המשמשות כמערכות גיבוי, ה-A5 היא מערכת ראשית לאספקה רציפה של חשמל עבור מתקנים באזורים מרוחקים שאינם מחוברים לרשת החשמל.
פורסם בקטגוריות: אנרגיה וסביבה , חדשות , קלינטק