רפאל ולוקהיד יפתחו גרסה "אמריקאית" של מערכת הלייזר "מגן אור"
5 דצמבר, 2022
המערכת מיירטת איומים תלולי-מסלול קצרי-טווח באמצעות קרן לייזר, המחממת את האיום עד להשמדתו. באפריל השלימו מפא"ת ורפאל ניסויים מוצלחים במערכת והמדינה הצהירה על כוונתה לפרוס את המערכת בגבולותיה
חברת רפאל חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם חברת לוקהיד מרטין (Lockheed Martin), אשר יתמקד בפיתוח וייצור גרסה עבור השוק האמריקאי, ושווקים נוספים, של מערכת ההגנה הקרקעית של "רפאל" ליירוט איומים תלולי מסלול באמצעות קרן לייזר רבת עוצמה, המכונה "מגן אור" ובאנגלית ידועה כ-Iron Beam.
בחודש אפריל השנה, דיווחו מפא”ת ורפאל כי השלימו סדרת ניסויים באב-טיפוס של המערכת, שבהם התבצע יירוט של פצמ”רים, רקטות, טילי נ”ט וכלי טיס בלתי מאוישים. לאחר השלמת הניסויים הצהיר שר הביטחון היוצא, בני גנץ, כי ישראל תבצע “הזמנת ענק לפיתוח וייצור מערכת הגנה בלייזר”. המטרה היא להציב בתוך 10 שנים סוללות של משדרי לייזר לאורך גבולות המדינה.
המערכת מתבססת על לייזר מצב מוצק בהספק של 100kW, אשר הינו זול יותר לשימוש ופחות מסוכן לסביבה מלייזר כימי. המערכת מיועדת לספק הגנה בטווחים קצרים, עד 10 ק"מ, ובכך היא מהווה נדבך הגנה משלים ל"כיפת ברזל", שמספקת מעטפת לטווחים ארוכים יותר. המערכת מתבייתת על האיום באמצעות חיישן תרמי ויורה קרן לייזר אשר משמידה אותו. מאחר שלייזר נע במהירות האור, המערכת גם תאפשר ליירט את הרקטות מעל לשטח האויב, בטרם חצייתו לישראל. יתרון נוסף של השימוש בלייזר הוא הפחתת עלויות התפעול. בעוד שעלות כל טיל יירוט במערכת "כיפת ברזל" נאמד בעשרות אלפי דולרים, במערכת "מגן אור" עלות היירוט מסתכמת בעלויות החשמל הנדרש ליצירת הקרן.
"מגן אור" מתבססת על טכנולוגיית לייזר חשמלי אשר פותחה בישראל בעשור האחרון במסגרת מחקר טכנולוגי שבוצע בשיתוף רפאל, אלביט וחוקרים מהאקדמיה בארץ. היא נחשבת לפריצת דרך טכנולוגית בתחום הלייזר הרב-עוצמה. בינואר 2020 דיווחה מפא”ת שהטכנולוגיה החדשה מאפשרת למקד ולייצב את האלומה על מטרה בטווחים ארוכים ואפילו להתגבר על הפרעות באטמוספירה. במקביל ל"מגן אור", חברת אלביט מפתחת מערכת לייזר, על בסיס אותה טכנולוגיה, המיועדת להיות מותקנת על גבי פלטפורמות אוויריות.
לוקהיד מרטין משקיעה, בעידוד הממשל האמריקאי, משאבים גדולים בפיתוח מערכות הגנה ותקיפה מבוססות לייזר. החברה החלה לפתח טכנולוגיות יירוט מבוססות לייזר בשנת 1993, והתקדמה בהדרגה. בשנת 2013 היא ביצעה מספר ניסויי יירוט בלייזרים בהספק של 10kW שבמהלכם הצליחה ליירט טיל דמוי קסאם ממרחק של 1.5 קילומטרים. בשנת 2015 היא כיוונה קרן בהספק של 30kW אל משאית, והצליחה לנטרל את פעילותה ממרחק של 1.6 קילומטרים. בחודש אפריל 2017 היא הצליחה לייצר תותח לייזר בהספק של 58kW, שהוא קטן מספיק כדי להתקינו על-גבי משאית, ובסוף 2017 זכתה בחוזה של מעבדות חיל האוויר האמריקאי (AFRL) לפיתוח וייצור נשק לייזר שיותקן על-גבי מטוסי קרב.
בחודש מרץ 2020 היא התקינה מערכת נשק ניסיונית בשם HELIOS על משחתת של הצי האמריקאי. המערכת כוללת לייזר בעוצמה של 60kW, אשר מבוסס על טכנולוגיית Spectral Beam Combined Fiber Laser. בטכנולוגיה הזאת משתמשים במספר רב של מקורות לייזר סיב-אופטי, וממקדים אותם ביחד ליצירת קרן אחודה ובעלת הספק גבוה. החברה דיווחה שהמערכת הזאת מסוגלת ליירט מערכות תקיפה בלתי מאויישות ולנטרל סירות תקיפה זעירות. בטווח הרחוק, החברה מתכננת לפתח לייזר אווירי במתכונת של מטעד נישא מתחת לגחון של מטוסי קרב, אשר ישמש ליירוט טילי אוויר-אוויר וטילי קרקע-אוויר שיתקפו את המטוס.
בחודש ספטמבר השנה דיווחה לוקהיד כי סיפקה לפנטגון את מערכת הלייזר העוצמתית ביותר שלה, בעלת הספק של 300kW. החברה החלה לפתח את המערכת ב-2019 לבקשת משרד ההגנה האמריקאי, והשלימה את הפיתוח מוקדם מהמתוכנן.
פורסם בקטגוריות: חדשות