בריטניה חשפה טכנולוגיית RF ליירוט רחפנים

29 דצמבר, 2024

המערכת הצליחה ליירט רחפנים בודדים ונחיל רחפנים באמצעות מיקוד קרינה אלקטרומגנטית בתדרי רדיו. עלות כל שיגור: "פחות מהמחיר של עוגיית כריסטמס". ניתנת להתקנה על גבי רכב צבאי, ספינות ובעתיד גם מטוסים

בתמונה למעלה: אבטיפוס של מערכת יירוט רחפנים באמצעות קרינת RF. מקור: צבא בריטניה

צבא בריטניה הכריז על הצלחת הניסוי של מערכת חדשה לזיהוי ויירוט רחפנים המבוססת על ריכוז אנרגיה של קרינה אלקטרומגנטית בתדרי רדיו (Radio Frequency Directed Energy Weapon – RFDEW). במאי 2024 דיווח לראשונה משרד הביטחון הבריטי על קיומה של המערכת, והשבוע הוא הודיע על הצלחת ניסויי השדה שבוצעו על-ידי מדגים של המערכת.

המערכת עוקבת אחר הרחפן, מזהה את מיקומו המדוייק, וממקדת קרינת RF בתדר גבוה בנקודת הימצאו. הקרינה הזו מייצרת חום גבוה אשר הורס רכיבים בתוך המעגל האלקטרוני של הרחפן, ועל-ידי כך היא משבשת את פעולתו ומפילה אותו. בהודעת משרד ההגנה הבריטי נמסר שהמערכת מסוגלת לנטרל רחפנים ממרחק של עד 1 ק"מ בעלות של 10 פני לכל יירוט (ובניסוח של המשרד, "בפחות מהמחיר של עוגיית כריסמס"). מהתמונה שפורסמה על-ידי משרד הביטחון, עולה שמדובר באנטנת ניתוב אלקטרוני (Electronically Steered Antenna – ESA) מהסוג הקיים במערכות מכ"ם ובמערכות תקשורת לוויינים מודרניות.

העלות הנמוכה של היירוט מהווה יתרון משמעותי בהשוואה למערכות קינטיות או מיירטי אנרגיה מבוססי לייזר, שבהן עלות כל יירוט הינה גבוהה בהרבה. המלחמות באוקראינה ובישראל הבהירו לכל ששדה הקרב העתידי יהיה רווי ברחפנים זולים, ולכן לעלות היירוט יש חשיבות צבאית, ולא רק כלכלית. כעת הפרוייקט מתמקד בהגדלת טווח היירוט. הניסוי של צבא בריטיה נערך במיטווח צבאי במערב וויילס, ובמהלכו יורטו בהצלחה מספר כלים בלתי מאוישים.

מודול היירוט במערכת RFDEW הבריטית. מקור: UK MOD
מודול היירוט במערכת RFDEW הבריטית. מקור: UK MOD

בהודעה לא נמסרו פרטים על מספר הכלים שיורטו, שיעורי ההצלחה והמתארים השונים שנבדקו. הניסוי נערך באבטיפוס (מדגים) שפותח על-ידי קונסורציום חברות שהובל על-ידי Thales UK, ובהשתתפות QinetiQ, Teledyne e2v ו-Horiba Mira. בפרויקט הפיתוח מועסקים כ-135 עובדים בבריטניה. מדובר במערכת קומפקטית, שניתן להתקין על גבי רכב צבאי, והיא מבצעת את הזיהוי והיירוט באופן אוטומטי, כך שדי באדם אחד כדי להפעילה.

הפרוייקט יצא לדרך בשנת 2021 במסגרת מנהלת פיתוח טכנולוגיות צבאיות חדשה בשם Team Hersa, שהוקמה על-ידי המעבדות הלאומיות לטכנולוגיות ביטחון (Dstl) וחטיבת ההצטיידות של צבא בריטניה (DE&S). באותה שנה קיבלה המינהלת תקציב של 72.5 מיליון ליש"ט לפיתוח שני סוגי מיירטים של אנרגיה מרוכזת (Directed Energy Weapon): מיירט לייזר ומיירט RF. בהודעת משרד הביטחון ממאי השנה, נמסר שהמערכת מתוכננת להיות מערכת ניידת הניתנת להתקנה על-גבי פלטפורמות אוויריות, ימיות ויבשתיות. היא תפעל בשני מתארי משימה: שיגור קרן מרוכזת ליירוט רחפן בודד, או שיגור קרן מבוזרת יחסית, על-מנת לשבש את פעילותו של נחיל רחפנים שלם.

 

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות , רחפנים , תעופה וביטחון

פורסם בתגיות: צבא בריטניה