פרופ’ ליאור רוקח הוא הישראלי הראשון בפאנל ה-AI של האו״ם

18 פברואר, 2026

האו״ם מקים לראשונה גוף הערכה גלובלי לבינה מלאכותית שיספק למדינות ידע מבוסס-ראיות על סיכונים והשפעות חברתיות. בין 40 המומחים שנבחרו — גם חוקר כריית הנתונים מאוניברסיטת בן-גוריון

[בתמונה: פרופ' ליאור רוקח. קרדיט צילום: דני מכליס]

האו״ם נכנס לעידן הבינה המלאכותית: לראשונה מוקם גוף מדעי בינלאומי קבוע שמוקדש כולו להערכת השלכות הטכנולוגיה על החברה והכלכלה, ובין חבריו נמנה גם נציג ישראלי — פרופ’ ליאור רוקח מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

הפאנל, Independent International Scientific Panel on Artificial Intelligence, הוקם בהחלטת העצרת הכללית ב-2025 והחל לפעול השנה. מטרתו אינה לפקח או לחוקק, אלא לייצר מקור ידע מוסכם שעליו יוכלו ממשלות להסתמך בעת קביעת מדיניות. האו״ם מבקש באמצעותו ליצור שכבת מומחיות גלובלית שתבחין בין מחקר מדעי לבין אינטרסים מסחריים או פוליטיים — תפקיד המזכיר את מעמדו של פאנל האקלים הבינלאומי בתחומו.

הגוף מורכב מ-40 מומחים שנבחרו מתוך יותר מ-2,600 מועמדים מ-140 מדינות, והם פועלים בו באופן אישי ולא כנציגי מדינות. הפאנל אמור לפרסם דוחות תקופתיים והערכות מצב, לנתח השפעות כלכליות וחברתיות של AI, לזהות סיכונים מתפתחים ולהתריע מוקדם בפני ממשלות. הוא מתמקד בשימושים אזרחיים של הטכנולוגיה — החל משוק העבודה ומידע ציבורי ועד פרטיות, דמוקרטיה ותשתיות קריטיות.

בין החברים הבולטים נמנים חתן פרס טיורינג ואחד מאבות הלמידה העמוקה פרופ’ יהושע בנג’יו, וכלת פרס נובל לשלום מריה רסה, חוקרת דיסאינפורמציה והשפעת פלטפורמות דיגיטליות על דמוקרטיות. לצדם יושבים חוקרי מחשב, כלכלנים, משפטנים ואנשי מדיניות ציבורית, במטרה ליצור גוף רב-תחומי ולא רק טכנולוגי.

אליהם מצטרף כעת פרופ’ ליאור רוקח, והוא הישראלי היחיד בפאנל.

רוקח, בן 53, הוא פרופסור למדעי המחשב ומומחה לכריית נתונים ולמידת מכונה. מחקריו עוסקים בפיתוח אלגוריתמים, מערכות המלצה, ניתוח רשתות חברתיות ואבטחת מידע — כלומר בתשתית המתמטית שעליה נשענים יישומי הבינה המלאכותית. לאורך הקריירה פרסם מאות מאמרים מדעיים וזכה לעשרות אלפי ציטוטים אקדמיים, ונחשב לחוקר בעל השפעה רחבה בתחום.

באוניברסיטת בן-גוריון שימש בעבר כראש המחלקה להנדסת מערכות תוכנה ומידע והקים מעבדות מחקר בתחום ה-Big Data. לצד פעילותו האקדמית היה מעורב גם בתעשייה, ייסד מספר חברות בתחום הבינה המלאכותית ורשם פטנטים טכנולוגיים. את דרכו המקצועית החל לאחר שירות ביחידת המודיעין 8200.

מינויו לפאנל מציב את ישראל בתוך קבוצת מומחים שתעצב למעשה את בסיס הידע שעליו יישענו מדינות העולם בעיצוב מדיניות AI. בעידן שבו רגולציה על בינה מלאכותית הופכת לנושא גיאופוליטי מרכזי, האו״ם מבקש ליצור גוף ניטרלי שיקבע את גבולות הדיון — לא באמצעות חקיקה, אלא באמצעות קונצנזוס מדעי.

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: בינה מלאכותית , חדשות , מינויים

פורסם בתגיות: אוניברסיטת בן גוריון , פאנל הבינה המלאכותית של האו"ם , פרופ' ליאור רוקח