מהפיכת הווירטואליזציה בשוק המערכות המשובצות
30 ספטמבר, 2013
טכנולוגיית הווירטואליזציה המאפשרת להפעיל שתי מערכות הפעלה בו-זמנית זולגת משוק ה-IT לשוק הוותיק של מערכות משובצות, ומשנה את פניו: האבזרים הניידים והסלולריים, כלי-רכב ומערכות M2M הם רק חלק מהשווקים המאמצים את המודל החדש
תחומי סלולר ומערכות משובצות משוועים לוכנולוגיית הווירטואליזציה
מאת: מיכה רווה, מנהל מוצר וירטואליזציה בחברת רד בנד תוכנה *
ההתרחבות המהירה של האינטרנט מצריכה משאבים רבים כדי לספק את כל השירותים מבוססי האינטרנט, והם ניתנים כיום באמצעות מחשבים חזקים המפעילים מערכות שונות הפעלה בו-זמנית. יכולת זו נקראת וירטואליזציה.
מערכות הפעלה הללו מופרדות אחת מהשנייה באופן מאובטח ומשרתות בו-זמנית לקוחות שונים בעלי צרכים ומודלים עסקיים שונים, הפועלים דרך חוות שרתים מעבר לים. כך למשל, שמבלי שהמשתמשים מודעים לכך, שירותים פופולריים ורחבי-היקף כמו WhatsApp, טוויטר ואחרים, פועלים למעשה זה לצד זה על מכונות וירטואליות דומות, ומופרדים באמצעות Hypervisors אמינים.
ענקיות אינטרנט כמו גוגל, אמזון ומיקרוסופט מאפשרות לפלטפורמות שירות ענן לארח מכונות וירטואליות, כך שחברות רבות אפילו לא צריכות לטרוח להשיג מיקום פיזי. אם חברה רוצה להשיק שירות תמיכה למיליוני משתמשים, כל שעליה לעשות הוא ליצור חשבון אצל אחד מהספקים, להגדיר מכונה וירטואלית ולהתחיל לעבוד.
כאשר יש צורך במשאבים רבים יותר, ניתן בפשטות להגדיל את מספר השרתים הווירטואליים המוקצים לחברה מתוך תפריט גישה פשוט. יתרונות הוירטואליזציה כוללים: אבטחה מוגברת, קיצור זמן ההגעה לשוק, שימוש במעבד משופר, זמינות וחיסכון בעלויות.
כיום הווירטואליזציה חורגת משוק ה-IT המסורתי, וזמינה גם עבור השוק הסלולרי ומערכות המחשוב המשובצות (Embedded). זאת הודות לחומרת וירטואליזציה עם ארכיטקטורת האצה חדשה של חברת ARM (החומרה כבר מותקנת במכשירים כמו סמסונג גלקסי S4) ולחברות תוכנה המאפשרות וירטואליזציה במכשירים ניידים.
למעשה, עולם הסלולר והמערכות המשובצות משווע לטכנולוגיית וירטואליזציה ככל שהמכשירים נעשים חזקים ונפוצים יותר. הבה נבחן חלק מההזדמנויות:
שוק המובייל/סלולר
סמארטפונים הפכו למרכז שבו אנו מנהלים גם פעילויות אישיות וגם את סביבת העבודה. החומרה שלהם חזקה כמעט כמו החומרה במחשבים שולחניים וניידים. הם מאפשרים לשחק במשחקים תובעניים, לצרוך מדיה ברמת HD ולהשתמש במכשירים הפרטיים במקום העבודה.
מצב זה יכול ליצור "כאב ראש" רציני למנהלי IT החוששים מתוכנות זדוניות ומזליגת מידע ארגוני. בתחילה הם ניסו פתרונות דוגמת ניהול ארגוני של המכשירים הסלולריים (MDM) ושימוש בטכנולוגיות Container, אך הם הגבילו את המשתמשים על-ידי קודים ארוכים לנעילת מסך והגבלת השימוש באפליקציות. התוצאה היתה חוסר שביעות רצון של המשתמש וירידה בשיעורי ההשתתפות בתכניות אלה.
כאמור, הווירטואליצזיה מאפשרת חוויית משתמש ייחודית על-ידי הפעלת שתי מערכות הפעלה בו-זמנית. מערכת הפעלה אחת עבור מנהלי ה-IT המאפשרת להם לשלוט ולאפשר גישה לסביבת הארגון, ומערכת הפעלה נוספת עבור השימושים הפרטיים.
אבל יש אפשרויות נוספות: יצרני טלפונים החלו להשתמש בטכנולוגיית וירטואליזציה כדי לאחד חומרה ולהריץ את התוכנה של המודם ושל מערכת ההפעלה (אנדרואיד) על שבב יחיד. רק כך הם מצליחים לייצר סמארטפונים ב-50 דולר.
תעשיית הרכב
מערכות הבידור, הניווט והשליטה ברכב יכולות להתעדכן ברציפות באפליקציות ופיצ'רים, ומספקות ליצרנים הזדמנות להציע שירותי בידור ובטיחות חדשים לאורך כל חיי הרכב. יחד עם העובדה שהמכונית של המחר תמיד תהיה מקושרת – לאינטרנט, לרכבים אחרים ולתשתית הכביש – יש צורך לבודד את המערכות הפתוחות מהמערכות הקריטיות, דוגמת בלמים והילוכים.
לכן, כאשר משלבים מוצרי אלקטרוניקה של הלקוחות עם מערכות הרכב, יש לבצע הפרדה מוקפדת כדי למנוע מתוכנה זדונית או אפליקציה לא תקינה לפגוע בתיפקוד הפונקציונלי של הרכב. וירטואליזציה עונה על דרישות אלו במדויק. שימוש בוירטואליזציה בתוך הרכב מאפשר להפעיל מספר מערכות High-end וLow-end על גבי אותה החומרה, להפחית את כמות הכבלים והחומרה ובכך להפחית את עלות המכונית תוך שמירה על המערכות מאובטחות היטב.
מכונה למכונה (M2M)
בעולם מקושר ברוח "האינטרנט של הדברים" (Internet of Things) הרבה מאוד מכשירים נעשים מקושרים תמידית וניתנים לשליטה מרחוק. מכונות שתייה אוטומטיות, שעוני חשמל ומים, מערכות השקייה וציוד תקשורת ועוד. אך כאשר הן צריכות לכלול מגוון של פונקציות או להיות מותאמות כראוי לצרכים ושווקים שונים, נדרש פתרון וירטואליזציה או מעבד אחר על מנת להריץ באופן מאובטח תוכנה עם מגוון פונקציות ללא השפעה של האחת על השניה.
הדוגמאות שהוצגו מייצגות רק חלק זעום ממכלול ההזדמנויות שמציעה טכנולוגיית הוירטואליזציה. חלקן כבר מיושמות ונמכרות בהיקף של מאות מיליוני דולרים, וחלק נמצא בשלבי פיתוח או שיפותח בעתיד הקרוב. הווירטואליזציה נמצאת כיום בכל מקום. שימוש במכשיר עם וירטואליזציה עשוי להיות שקוף למשתמשים ברוב המקרים, אך היתרונות מקבלת שירותים חדשים "ודברים" זולים בשילוב עם אבטחה משופרת יהפוך את חיי היומיום שלנו לטובים יותר.
אם ניתן ללמוד משהו מהשפעת הווירטואליזציה על טכנולוגיית השרתים – המסקנה היא שווירטואליזציה למכשירים ניידים עומדת לשנות את חיינו, ולהיות נוכחת בכל מקום.
* חברת רד בנד תוכנה מספקת פתרונות ניהול תוכנה סלולרית לשיפור מכשירים ושירותים ניידים. כיום יותר מ-1.75 מיליארד מכשירים ניידים בעולם מנוהלים באמצעות תוכנת רד בנד.
פורסם בקטגוריות: חדשות , טכנולוגיות מידע , מחשבים ומערכות משובצות