חוק השבבים ייצר השקעות בהיקף 450 מיליארד דולר

30 דצמבר, 2024

ברוב הפרוייקטים החברות משקיעות בממוצע 10 דולר בנוסף לכל דולר שהן מקבלות מהממשל. זוהי הצלחה עצומה וככל הנראה חסרת-תקדים. אחד מיעדי החוק: לוודא שרכיבים צבאיים קריטיים מיוצרים ונבדקים בארה"ב ולא בחו"ל

בתמונה למעלה: טקס פתיחת מפעל סמסונג בטיילור, טקסס. מקור: סמסונג

חוק השבבים האמריקאי (The CHIPS Act), הכולל מענקי מדינה בהיקף של כ-52 מיליארד דולר ותמריצי מיסוי למחקר ופיתוח שבבים, מתחיל להתברר כהצלחה יוצאת דופן וכמהלך המשנה את פני תעשיית השבבים בארה"ב, וייתכן שאפילו בעולם כולו. איגוד יצרני השבבים (Semiconductor Industry Association – SIA) סיכם את השפעת היישום של החוק, וגילה כי הממשל הפדרלי העניק ל-27 חברות מענקים בהיקף של כ-33.7 מיליארד דולר והלוואות בהיקף של כ-8.7 מיליארד דולר. הסכומים האלה המריצו את המגזר הפרטי להשקיע עוד כ-450 מיליארד דולר בבניית תשתיות ייצור ופיתוח שבבים בארצות הברית.

הנשיא ביידן חתם על החוק באוגוסט 2022, ובתחילה היה נראה כי הוא לא ממומש. אלא שזו היתה רק אשלייה: הממשל ניצל את הזמן כדי לבחון את ההצעות השונות, ובשנה האחרונה הוא מעניק את התקציבים בקצב גובר. מבדיקת ה-SIA עולה שרוב הההשקעות הפרטיות והממשלתיות יבוצעו עד שנת 2030 במסגרת 40 פרוייקטים חדשים ב-21 מהמדינות בארה"ב. להערכת החברות שקיבלו את התמיכה – ההשקעות החדשות ייצרו כ-129,000 משרות. ראוי לציין שעדיין לא הסתיימו תקציבי החוק, ובחודשים הקרובים יתפרסמו פרוייקטים נוספים שיזכו לתמיכה הפדרלית במסגרתו.

היצרניות הגדולות חוזרות לארה"ב

לפני שבוע אושר מענק לסמסונג בהיקף של כ-4.7 מיליארד דולר, תמורת השקעה שלה בבניית שני מפעלי ייצור חדשים והרחבת פעילות הייצור הקיימת שלה בארה"ב, בהיקף כולל של כ-37 מיליארד דולר. שרת המסחר האמריקאית, ג'ינה ריימונדו, אמרה שהאישור שניתן לסמסונג "מבטיח שארצות הברית תהיה המדינה היחידה בעולם שבה נמצאים מפעלי ייצור של חמשת יצרניות השבבים המובילות בתעשייה". חברת טקסס אינסטרומנטס (TI) קיבלה מענק בגובה של 1.61 מיליארד דולר להקמת שלושה מפעלי ייצור ולהבטחת ייצור מקומי של רכיבים ביטחוניים, בהשקעה של יותר מ-18 מיליארד דולר שהיא תבצע.

בחודש שעבר קיבלה אינטל אישור בהיקף של כ-7.86 מיליארד דולר, לפרוייקטים שבהם היא תשקיע עוד כ-100 מיליארד דולר בהקמת מפעלי ייצור ואריזת שבבים באריזונה, בניו מקסיקו, באוהיו ובאורגון. חברת TSMC הטאיוואנית צפויה לקבל 6.6 מיליארד דולר תמורת השקעות שהיא תבצע בהיקף של כ-65 מיליארד דולר, חברת GlobalFoundries תקבל 1.5 מיליארד דולר להרחבת קווי הייצור בוורמונט וניו-יורק בהשקעה נוספת שהיא תבצע בהיקף של 13 מיליארד דולר, וחברת Micron תקבל 1.6 מיליארד דולר ותשקיע עוד 125 מיליארד דולר בהקמת מפעלים באיידהו ובניו יורק.

האם טראמפ יסגור את התוכנית?

רשימת החברות הזוכות ארוכה ומרשימה, כאשר ברוב הפרוייקטים החברות משקיעות בממוצע 10 דולר בנוסף לכל דולר שהן מקבלות מהממשל. זוהי הצלחה עצומה וככל הנראה חסרת-תקדים. להצלחת חוק השבבים יש גם היבט ביטחוני: בחודש ספטמבר 2024 הודיע משרד ההגנה ומשרד המסחר בארה"ב על מתן מענק של 3 מיליארד דולר לחברת אינטל, שיבטיח את הייצור בארה"ב של רכיבים המיועדים לתעשייה הביטחונית האמריקאית.

על הרקע הזה ניתן להבין מדוע דבריו של טראמפ, שטען במהלך המירוץ לנשיאות שחוק השבבים הוא בזבוז מיותר של כספי הציבור, מעוררים דאגה. בראיון ל-MSNBC אמרה ג'ינה ריימונדו שהיא מקווה שהדברים נאמרו רק משיקולי בחירות ולא מבטאים תוכנית פעולה אמיתית. ריימונדו: "ביטול החוק הוא רעיון מזעזע וחסר אחריות. זה לא מתקבל על הדעת שכ-100% מהשבבים המותקנים במטוסי קרב אמריקאים ובציוד צבאי קריטי, מיוצרים בטאיוואן ונבדקים בסין. חוק השבבים מתקן את המצב הזה".

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות , סמיקונדקטורס

פורסם בתגיות: חוק השבבים , סמיקונדקטורס , שבבים