מהפך Delo: כיצד הופכים תעשייה מסורתית להייטק
12 יולי, 2015
יצרנית הדבקים הגרמנית Delo הצליחה לבצע מהלך שבארץ מתקשים לממש: להפוך חברת תעשייה מסורתית ואפרורית, לחברת הייטק מדליקה שהמוצר שלה נמצא בכמחצית מהטלפונים הניידים בעולם

יצרנית הדבקים הגרמנית Delo הצליחה לבצע מהלך מעורר קנאה: להפוך תעשייה אפרורית, לחברת הייטק מדליקה שהמוצר שלה נמצא בכמחצית מהטלפונים בעולם
מאת: נוח כהן, כתב Techtime בגרמניה
שדרוג תעשיות מסורתיות והעברתן למתכונת של תעשיות הייטק בעלות ריווחיות גבוהה הינה אחד מהאתגרים שישראל מנסה להתמודד איתם מספר שנים, ולא תמיד בהצלחה. ביקור בחברת Delo יכול לשמש כמקור לכמה מסקנות מאלפות העשויות לסייע לתעשייה הישראלית לבצע את קפיצת הדרך המקווה. שכן Delo הצליחה לצאת מתחום תעשיית Low-tech אפרורית ומשעממת של ייצור דברים, וליהפך לאחת מחברות ההייטק המעניינות בתעשייה, שמוצריה מלווים את המגמות החדשנוות ביותר בתעשיית האלקטרוניקה.

חברת Delo נוסדה בבוואריה בשנת 1961 והתמקדה באספקת פוליאסטר ודבק אפוקסי לתעשיית הפיברגלס. בישראל שימשה התעשייה הזו לייצור מרכב הפיברגלס של מכונית הסוסיתא והחסקה "מודל-2" המפורסמת. אלא שעם הזמן החברה החלה לדעוך. תעשיית הפיברגלס סבלה מתדמית ירודה של תעשייה הפוגעת באיכות הסביבה ובבריאות, ומוצרי החברה היו אחידים, מיושנים ובעלי ריווחיות נמוכה.
התפנית האסטרטגית התחוללה בשנת 1997, כאשר החברה נמכרה לזוג אנשי הייטק: המדען ד"ר וולף דיטריך הרולד ואשתו מהנדסת סאבינה הרולד. כבר בשנת 2000 היא הפגינה צמיחה של 23% במכירות והגיעה למחזור מכירות של 20 מיליון מרקים גרמניים (כ-10 מיליון אירו). בשנת 2014 הגיעו המכירות לכ-74 מיליון אירו והחברה צמחה להיקף של 450 עובדים.
תפנית עסקית וטכנולוגית
הבעלים החדשים הגדירו אסטרטגיה חדשה: השקעה אגרסיבית במחקר ופיתוח כדי להזריק לשוק שורה של מוצרים חדשניים, ושינוי במערך היחסים עם הלקוחות: החברה הפסיקה להגדיר את פעילותה כייצור ושיווק חומרי דבק- אלא כליווי של הלקוחות בתהליכי הפיתוח שלהם עצמם.
התוצאה היתה כניסה לשורה של מוצרים חדשים ולתעשיות חדשות, שאין שום קשר בינן לבין שוק היעד המסורתי של החברה. היא פיתחה פתרון זול ויעיל לתגי RFID. מדובר במערכות זעירות הכוללת שבב ואנטנה ומשמשות כתגי מחיר בחנויות, תגי זיהוי במחסני מלאי ועוד. ייצור תגי RFID אמור להיות מהיר וזול במיוחד. החברה מפעילה מעבדת בדיקה פנימית הבודקת את עוצמת הקרינה ומתאימה את תדר העבודה לדרישה של כל לקוח.
תעשיית האלקטרוניקה היא לקוח מרכזי של דלו: החברה פיתחה דבק בעל תכונות של מוליכות חשמלית עבור קווי ייצור אלקטרוניים. היא פיתחה דבק ייעודי לצגים שאינו מצהיב במהלך השנים ואינו מאבד את שקיפותו. הדבק הזה גם אינו משנה את מימדיו בשלב ההתקשות, כדי למנוע מתחים מכניים בין חלקי הצג המודבקים.

במקביל, תעשיית האלקטרוניקה דורשת גם דבקים גמישים, שלמעשה לעולם לא מתקשים. קיימים תחומים, כמו למשל ברמקולים או בחיישני תנועה, שבהם הגמישות של הדבק צריכה להיות כזו שהיא לא פוגעת בחופש הפעולה של החלקים הדינמיים במערכת. בתוך כך נכנסה החברה לאחד מהשווקים החשובים בעולם: תעשיית הרכב. זהו גם שוק קשה: בניגוד לתעשיית האלקטרוניקה הצרכנית שבה אורך החיים של הדבק צריך להיות שנתייים-שלוש, בתעשיית האלקטרוניקה הממונעת מדובר על 15 שנים.
מנוע האלקטרוניקה הממונעת
כיום הדבקים מחליפים את השימוש בברגים בתעשיית הרכב, במיוחד ככל שמדובר באלקטרוניקה ממונעת ובחיישנים הרבים העוקבים היום אחר מערכות הרכב: בתעשייה מעדיפים להדביק את החיישנים למרכב, ולא לחבר אותם בהברגה. לכן יש צורך לפתח דבקים עמידים בתנאי סביבה קשים, בסביבה רוויית אדי-דלק, סביבה רוויית שומן ובסביבה המאופיינת בטמפרטורות גבוהות מאוד ונמוכות מאוד, ובתנאי לחץ וזיהום קשים.
בהדגמה מיוחדת ל-Techtime החברה הציגה מוצר חדש: דבק המתקשה בתוך חצי שנייה כאשר הוא נחשף אור אולטרא-סגול. הדבק הזה מיועד לקווי ייצור המוניים, והפך למרכיב מרכזי בייצור מצלמות לכלי-רכב. מצלמת החנייה המורכבת על הפגוש האחורי של הרכב, מודבקת באופן אוטומטי באמצעות רובוט.

הרובוט מזריק דבק צמיג על מעטפת צילנידר. זרוע הרובוט מרכיבה עליו את עדשה, תוך כדי קריאת תמונות המנותחות על-ידי מחשב, כדי להבטיח מיקוד מושלם. הרובוט מנעי את העדשה בשלושה צירים, ולאחר שהמחשב מאשר את המיקום, המכלול נחשף לאור אולטרא-סגול והדבר מקבע את העדשה למקומה.
החברה פועלת מקומפלקס בניינים כ-50 קילומטרים מדרום-מערב למינכן, ומפעילה שלוחות בארה"ב, בסין, טאיוואן, סינגפור, מלזיה ודרום קוריאה. בשנת 2014 היא קיבלה את פרס החברה החדשנית ביותר בגרמניה לחברות בינוניות. להערכתה, הדבק שלה "מסתתר" בכ-80% מכרטיסי האשראי, בכ-70% מתגי ה-RFID ובכ-50% מכל הטלפונים הניידים בעולם. בדומה לחברת הייטק קלאסית, היא משקיעה כ-15% מהמכירות במחקר ופיתוח.
בין לקוחותיה: סימנס, אינפיניאון, בוש, מרצדס ו-Osram. כשליש מהמכירות הן של מוצרים חדשים (פחות משלוש שנים). לדברי הכלכלן פרופ' הרמן סימון: "העולם יסתדר יפה מאוד בלי המכוניות של טויוטה, אבל לא בלי הדבקים של Delo".
פורסם בקטגוריות: חדשות
פורסם בתגיות: featured