הייטק מציל חיים

17 יוני, 2018

מגזר המכשור הרפואי הופך בשנים האחרונות לאחד מענפי ההיי-טק הבולטים בישראל. בשיחה עם TechTime מספרים מנהלי חברת מרחביה, המשקיעה במיזמים בתחום מדעי החיים, על שלוש החברות פורצות הדרך שהם משקיעים בהן, ועל יעדיה של החברה

אחד מענפי ההיי-טק שמצויים בשנים האחרונות בצמיחה הגדולה ביותר הוא מגזר המכשור הרפואי. הדבר מתבטא במספר החברות שפועלות בתחום, בהיקף ההשקעות, ובמספר האקזיטים ושיתופי הפעולה עם שחקניות עולמיות מובילות.

דו"ח של ארגון ההייטק הישראלי IATI וחברת הייעוץ PWC, שפורסם בחודש מאי האחרון, מגלה מגזר פורח שנהנה בשנים האחרונות משגשוג מרשים. על פי הדו"ח, ב-2017 פעלו בישראל כ-1,450 בתחום מדעי החיים, וזאת בהשוואה ל-800-900 חברות שהיו רשומות בארץ לפני כ-5 שנים.

הצמיחה של התעשייה מתבטאת גם בגידול ניכר בהיקף ההשקעות: ב-2017 נרשם שיא של 1.2 מיליארד דולר שגויסו לתעשייה, גידול של 40% בהשוואה ל-2016 וגידול של 400% בהשוואה ל-2007. ההון ברובו מגויס מקרנות מקומיות, קרנות זרות, הנפקות (בעיקר בנסד"ק), השקעות של קרנות פרייבט אקוויטי, ותמיכה מצד הרשות לחדשנות. הנתונים הללו מלמדים כי התעשייה יוצאת סוף סוף מהשלב העוברי שבו היתה מצויה בעשורים האחרונים ותופסת מקום נכבד יותר בין ענפי ההיי-טק המובילים.

אחד מגופי ההשקעה החדשים שנכנסו לתחום בשנים האחרונות הוא חברת מרחביה מרמת גן. מרחביה החלה את דרכה כחברת נדל"ן. לפני שלוש וחצי שנים, על רקע חילופי אישים בהנהלת החברה, שינתה החברה את פניה והסבה את פעילותה לחברת השקעות בתחום מדעי החיים והקלינטק. החברה מימשה חלק מנכסי הנדל"ן שהיו ברשותה, כדי שיהיה לה הון עצמי, והחלה להשקיע בחברות סטארט-אפ. מרחביה נסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי שוק של 32.5 מיליון שקל. בהיותה חברה ציבורית, היא למעשה מאפשרת למשקיעים פרטיים ומשקיעים מוסדיים להשקיע באופן ישיר בענף הצומח.

בשיחה עם TechTime מספרים רני לפשיץ, יו"ר מרחביה, ואלי ארד, מנכ"ל החברה, על המעבר לתחום ההשקעות במגזר הרפואי. רני: "חלק מהשיקולים מאחורי השינוי בפעילות של החברה היה ההבנה שתחום מדעי החיים הולך לשנות באופן דרמטי את העולם, ולגלגל בשנים הקרובות סכומי עתק."

אלי: "תחום המכשור הרפואי בישראל כבר הוכיח את עצמו כפורץ דרך. יש הרבה חדשנות, הרבה יזמים סדרתיים שמצליחים לייצר פרויקטים מאוד מעניינים שאנחנו עוקבים אחריהם. זהו תחום שישראל מובילה בו."

3 חברות עם טכנולוגיות מצילות חיים

כרגע משקיעה מרחביה בשלוש חברות מד-טק: קרדיאק-סנס (Cardiac Sense), שפיתחה צמיד לביש היודע לזהות סימנים מקדימים לשבץ מוחי [בתמונה למעלה], RMDY, חברה אמריקנית בניהול ישראלי שפיתחה פלטפורמה דיגיטלית לניהול חולים כרוניים, וקליבלנד דיאגנוסטיקס (CDx), שפיתחה בדיקת דם לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית. שלוש החברות הללו פועלות בשלושה תחומים מרכזיים ברפואת העתיד: אביזרים לבישים לניטור סימנים חיוניים, רפואה דיגיטלית ודיאגנוסטיקה מתקדמת.

שלוש החברות הללו מציגות כבר טכנולוגיות בשלות ונמצאות בשלבי חדירה מתקדמים לשוק. קרדיאק-סנס מבצעת בימים אלה ניסויים קליניים אחרונים לקראת קבלת אישורים רגולטורים, קליבלנד דיאגנוסטיקס חתמה על הסכם מסחור עם חברת הגנום גנומיקס (Genomics), ול-RMDY יש שותפות אסטרטגית עם ענקית המכשו הרפואי מדטרוניק (Medronics), שבמסגרתו מספקת מדטרוניק לכל חולה סכרת שרוכש משאבת אינסולין מתוצרתה גם את הפלטפורמה של RMDY.

ממשק המשתמש של RMDY

מלבד ההשקעה הכספית, מרחביה מעורבת בניהול השוטף של החברות הללו ומנהליה משמשים כדירקטורים במועצות המנהלים שלהן. כמו כן, במסגרת המעטפת התומכת שהיא מעניקה לחברות, מרחביה מביאה עימה שיתוף פעולה אסטרטגי עם קליבלנד קליניק (Cleveland Clinic), אחת מרשתות בתי החולים הגדולות בארצות הברית. קליבלנד קלינק תורמת בשני מישורים: עבור מנהליה של מרחביה, קליבלנד קליניק מספקת בדיקות נאותות יסודיות לחברות שמרחביה שוקלת להשקיע בהן וגם מפנה את מרחביה למיזמים שפועלים תחת מרכז החדשנות שלה, ואילו לחברות עצמן, קליבנד קליניק מסייעת בפיתוח ובבדיקת המוצר ובשלבים מתקדמים יותר מסייעת בניסויים הקליניים ובקבלת האישורים הרגולטוריים.

רני: "חשוב לנו לא להיות עוד גורם השקעה. יצרנו קשר עם קליבלנד קליניק. הצטיידנו בארגז כלים שמאפשר לנו להיות חברה מצליחה בתחום, חברת השקעות סחירה, שמטרתה להנגיש למשקיעים, קטנים כגדולים, אפשרות להשקיע בטכנולוגיות הרפואיות המובילות בעולם. אנחנו מאמינים במודל שלנו ומאמינים שככל שנביא קבלות שווי השוק שלנו יגדל."

אלי: "אנחנו מאוד מעורבים בחברות שאנחנו משקיעים בהן. אנחנו לא משקיעים פיננסיים טהורים."

מה אתם מחפשים בחברות?

אלי: "לצד פרמטרים של גודל שוק, יעילות הפיתרון, והפטנטביליות (כלומר, היכולת להגן על הפטנט מפני העתקה), הדבר הראשון שאנחנו מסתכלים עליו זה מי עומד בראשה של החברה. חשוב לנו לראות מי מוביל את הפרויקט ואם הוא מסוגל לקחת את זה קדימה, וההון האנושי של החברה."

רני: "זה פחות משנה כמה מהנדסים יש לך. זה עסק מורכב ותובעני, ובלי היכולת המנהיגותית והגמישות הניהולית והמחשבתית והיכולת להתמודד עם תקלות – ותמיד יש כאלה – אין מצב שזה יכול להצליח. כמו כן, ככלל, אנחנו לא משקיעים בשלב הסיד. מבחינת האופי של החברה אנחנו מחפשים חברות בשלב מתקדם יותר, שיש כבר הוכחת היתכנות ראשונית לכל הפחות."

שוק של 400 מיליארד דולר

ברמה הטכנולוגית, עולם המכשור הרפואי נמצא כיום ממש בקדמת החדשנות, עם מיזמים ופיתוחים המשלבים מדע, רובוטיקה, חיישנים מתקדמים, מזעור ואלגוריתמים של בינה מלאכותית ולמידה עמוקה. הצמיד הלביש של קרדיאק-סנס, כאמור אחת מחברות הפורטפוליו של מרחביה, כולל חיישן אופטי שמסוגל לנטר באופן חיצוני את פעילות הלב על ידי מדידה של שינויים בנפח כלי הדם בידו של הנבדק. הפלטפורמה של RMDY נעזרת בטכנולוגיות של למידת מכונה וניתוח ביג-דאטה כדי להתאים תוכנית מותאמת אישית לכל מטופל, וגם לאפשר לרופא לנהל ולעקוב ביעילות אחר מאות חולים במקביל. קליבלנד דיאגנוסטיקס פיתחה בדיקת דם שיודעת לא רק למדוד את כמות חלבון ה-PSA בדם, כמו בבדיקת הסקר הנהוגה כיום לאיתור סרטן הערמונית, אלא גם לאפיין את המבנה שלהם ואת המקור לעלייה ברמת החלבון, ובכך להבדיל בין עליית ברמת ה-PSA הנגרמת ממצבים רפואיים אחרים כמו דלקת או ערמונית מוגדלת, לבין עלייה ברמת החלבון הנובעת מתהליכים סרטניים מוקדמים.

היעד של מרחביה הוא בסופו של דבר לממש את ההשקעה שלהם בחברות, בין אם באמצעות אקזיט ובין אם באמצעות הנפקה. ואולם, דרכו של מוצר רפואי אל השוק עשויה לעיתים להיות ארוכה ומאתגרת יותר בהשוואה למיזמים בתחומים טכנולוגיים אחרים. מלבד הניסויים הקליניים וההליכים הרגולטוריים, שעשויים לעיתים להימשך שנים, שוק המכשור הרפואי מתאפיין בשמרנות. רופאים, בתי חולים, וחברות המכשור הרפואי הגדולות אינם ממהרים לאמץ טכנולוגיות חדשות, בוודאי אם מדובר בחברות קטנות יחסית. גם התיאבון של המשקיעים לקחת סיכונים הינו קטן יותר בתחום המד-טק בהשוואה למיזמי היי-טק אחרים. רני: "אם אתה משווה לתחומים כמו סייבר ואפליקציות, אין ספק שהעולם הרפואי הוא עולם מאוד שמרן, גם בהיבט הרגולטורי, אבל גם מבחינת החברות הגדולות שהם פוטנציאל לאקזיט. על כן התהליכים הם יותר ארוכים."

תחום המכשור הרפואי אולי חוסה לעיתים בצלם של ענפי ההייטק המובילים, ואולם עולם הרפואה מצוי, על פי כל ההערכות, על סיפה של מהפכה דרמטית, והשוק שאליו מכוונים המיזמים הללו צפוי לצמוח בשנים הקרובות להיקפים אדירים. על פי חברת המחקר Research&Markets, שוק המכשור הרפואי צפוי לגדול עד 2023 להיקף של 400 מיליארד דולר, כשהגורמים המניעים את התרחבות השוק הם הגידול בהוצאות הבריאות, ההבשלה של טכנולוגיות מתקדמות והעלייה בתוחלת החיים ובמספר החולים הכרוניים, המחייבת את מערכות הבריאות לאמץ טכנולוגיות ופלטפורמות חדשניות שיסייעו להן לנהל בצורה יעילה וחסכונית יותר את ציבור החולים.

תחושה של שליחות

יו"ר מרחביה רני ליפשיץ

מלבד הפוטנציאל הכלכלי הגדול הגלום במיזמים הללו, אי אפשר להתעלם מהעובדה שבסופו של דבר מדובר בטכנולוגיות המסייעות להציל חיים ולשפר את איכות חייהם של המטופלים. זיהוי מבעוד מועד של התהוות שבץ מוחי יכול להיות ההבדל בין חיים לבין מוות או נזק מוחי בלתי הפיך. השותפות של מדטרוניק עם RMDY כבר מוכיחה ששימוש בפלטפורמה של RMDY מסייעת להוריד באופן ניכר את ערכי הגלוקוז של חולים סכרתיים, שמאמצים הודות לפלטפורמה תזונה, אורח חיים ומשטר תרופתי נכונים יותר. בדיקת הדם המדויקת יותר של קליבלנד דיאגנוסטיקס לא זו בלבד שמסייעת לחסוך לנבדקים רבים בדיקות פולשניות ולא נעימות כמו ביופסיית ערמונית, אלא שגילוי מוקדם של סרטן משפר באופן מובהק ומשמעותי את סיכויי ההחלמה.

רני: "זה נותן תחושה אמיתית של שליחות. מדובר בפרויקטים שיש להם נגיעה להצלת חיים או שיפור איכות חיים. אנחנו אומרים את זה לא פעם ליזמים עצמם – אתם עושים מעשה קודש."

מרחביה מתכוונת להרחיב את הפורטפוליו שלה בעתיד הקרוב. אלי: "אנחנו עושים בדיקת נאותות לעוד פרויקטים במקביל, בארץ ובעולם, וצפויים להכריז בקרוב על השקעות נוספות."

 

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: השקעות והון סיכון , מכשור רפואי , ריאיונות

פורסם בתגיות: אלי ארד , מכשור רפואי , מרחביה , רני ליפשיץ