"ההייטק הישראלי עשוי לצאת נשכר ממלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין"

10 דצמבר, 2018

מנכ"ל בית ההשקעות קוקירמן סבור שדווקא על רקע מלחמת הסחר, ישראל יכולה לשמש כ"גשר השקעות" בין סין לארה"ב. גם אירופה וברזיל עשויות לתרום לתנופת ההשקעות ב-2019

בתמונה למעלה: מנכ"ל בית ההשקעות קוקירמן, חגי רביד. צילום: דרור סיתהכל

המגמה שהשפיעה אולי יותר מכול על פעילות ההשקעות השנה, וכנראה גם בשנה הבאה, היא מלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין. בעולם הטכנולוגיה ותעשיית השבבים, המתיחות הגואה בין ארצות הברית לסין מגבירה את החששות מפני פגיעה בצמיחה של התעשייה ופגיעה בשרשרת האספקה. עם זאת, בסקירה מיוחדת על המגמות בהייטק הישראלי לשנת 2019, סבורים בבית ההשקעות קוקירמן כי ישראל דווקא עשויה לצאת נשכרת מהתגוששות הבין-מעצמתית.

לאחר שנתיים של האטה יחסית בפעילות ההשקעות הסיניות בישראל, בבית ההשקעות קוקירמן מביעים אופטימיות זהירה לגבי 2019. "דווקא על רקע מלחמת הסחר, ישראל יכולה לשמש כ'גשר השקעות' בין סין לארצות הברית ולכן נראה יותר עניין מהצד הסיני להשקיע בטכנולוגיות ישראליות. בשנתיים האחרונות השוק הסיני התבגר, והצמיח הרבה מאוד סטארטאפים מקומיים שצמחו בסין. לכן לעומת העבר נראה שהסינים כיום מעוניינים יותר בתחומי רפואה, יצור מתקדם, אוטומציה   ורובוטיקה, שהסטארטאפים הישראלים נחשבים למצטיינים בהם."

גם מהעבר השני של המתרס, המגמה צפויה להיות חיובית. "היקף ההשקעות מארצות הברית בהייטק הישראלי צפוי להישאר יציב ואולי גם לצמוח, עם עדיפות לעסקאות מיזוג ורכישה. מגמת ההנפקות של חברות ישראליות בנאסד"ק תמשך, בדגש חברות בוגרות. גם בקנדה, מיצואניות הקנאביס הגדולות בעולם, יש עניין מוגבר בטכנולוגיות ישראליות בתחום."

לדבריו של מנכ"ל בית ההשקעות קוקירמן חגי רביד, התגובה המתונה יחסית של סין לצעדים של ארצות הברית מלמדת על הרצון של שני הצדדים למצוא מאחורי הקלעים פיתרונות כדי לגשר על הפערים. "למרות ההצהרות הלוחמניות ראינו שהדברים מאוד נזילים והצהרות משתנות לעיתים תכופות מלוחמנות לפיוס, לכן בסופו של דבר כוחות השוק הם שיכתיבו את הטון."

אירופה – אופטימיות לצד סיכונים

גם אירופה, שמתמודדת בעשור האחרון עם משבר כלכלי אך מגלה כעת סימני התאוששות, עשויה לתרום לתנופה מחודשת בהשקעות בהייטק הישראלי. כבר ב-2018 היינו עדים לקאמבק של אירופה, כאשר היקף בהשקעות האירופיות בתעשיית הטכנולוגיה בישראל כמעט הכפילו את עצמן לעומת 2017. "אירופה תמשיך להוות שוק מצוין עבור טכנולוגיות ישראליות. האירופים מתעניינים מאוד בתחומי המי, בעיקר מצד במדינות דרום היבשת, רכב, מדעי החיים, הגנת סייבר ועוד. למשקיעים האירופאים יש העדפה לחברות שיעברו לאירופה, כך שיוכלו לקבל הטבות מיסוי שונות.

"הערכות השווי הנמוכות של סטארט-אפים ישראליים לעומת מקביליהם בארצות הברית ובאירופה מעודדים את המשקיעים האירופים להשקיע בטכנולוגיות ישראליות במגוון תחומים". עם זאת, הוא מציין שצמצום התקצוב לישראל במסגרת תכנית 2020Horizon , הנשקל בימים אלה, עלול לפגוע בהשקעות במיזמים משותפים לישראל ואירופה בתחומי המדע והטכנולוגיה.

התחומים החמים בהשקעות טכנולוגיות

לפי הניתוח של בית ההשקעות, ההתחומים החמים בהייטק ב-2019 צפויים להיות טכנולוגיות הקשורות בגידול, פיתוח והפצה של קנאביס, רכב, פינטק וייצור מתקדם. "הצמיחה בטכנולוגיות בינה מלאכותית יעודדו סטארטאפים העוסקים בחיזוי במגוון תחומים כמו פיננסים, נדל"ן, תחבורה ועוד. למרות הירידה בערכו של הביטקוין, הדרישה לטכנולוגיות בלוקצ'יין ליישומים אחרים תמשיך את הצמיחה שלה מהשנה האחרונה."

הידידות המחודשת עם ברזיל

באמריקה הלטינית, הקשרים המתהדקים בין ישראל לברזיל לאחר חילופי השלטון במדינה צפויים לעודד השקעות בהייטק הישראלי, ויוזמות ראשונות בתחום כבר תופסות תאוצה. כך למשל נערך לאחרונה כנס ההשקעות השנתי Spin Summit בסאו פאולו, ולראשונה הציגו בו סטארטאפים ישראליים בפני קרנות מברזיל ומארצות הברית."במוקד העניין של אמריקה הלטינית בהייטק הישראלי, ובעיקר בברזיל, נמצאות טכנולוגיות בתחומי האגריטק והקלינטק לפיתוח החקלאות והמים."

הונג קונג – בירת ההנפקות החדשה של המזרח

בשנים האחרונות יותר ויותר חברות טכנולוגיה ישראליות מחפשות להיכנס לבורסות זרות ברחבי העולם כדי לבצע הנפקה ולגייס הון מהציבור. לאחר שבשנה שעברה הפכה חברת הרפואה האסטתית אלמה לייזרס (Alma Lazers) לחברת הטכנולוגיה הישראלית הראשונה שמנפיקה בבורסה של הונג-קונג, בקוקירמן סבורים כי מדובר בסנונים ראשונה וכי אנחנו צפויים לראות עוד חברות ישראליות שילכו בעקבותיה וינפיקו גם הן בבורסה בהונג קונג. "בהונג-קונג מכפילי הרווח נמוכים יחסית בהשוואה לארצות הברית ולאירופה, עם ממוצע של מכפיל 7 ל-EBITDA. עם זאת, בעתיד מתוכנן רישום כפול סין-הונג-קונג, וכתוצאה מכך המכפילים יעלו. לכן אנו צפויים לראות תור די ארוך של חברות ישראליות שירצו להנפיק בהונג-קונג".

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: השקעות והון סיכון , חברות סטראט-אפ , מחקרים ונתוני שוק

פורסם בתגיות: בית ההשקעות קוקירמן , חגי רביד