בירד פיתחה שבש-לייזר מהפכני להגנת כלי-טיס
5 פברואר, 2019
החברה מהרצליה הצליחה לשלב לייזר מסוג חדש לגמרי ומכ"ם דופלר צר-זווית ביחידה אחת, ולהציג פרדיגמה חדשה בתחום ההגנה על כלי-טיס בפני טילי כתף. "פתאום מגיעה חברה בינונית מהרצליה, ומשנה את השוק"

בתמונה למעלה: פוד הגנה מוטס עם חיישן SPREOS החדשני הכולל מכ"ם ושבש-לייזר
חברת בירד אירוסיסטמס (Bird Aerosystems) מהרצליה נכנסת לתחום חדש של חיישנים פעילים אשר מסוגלים גם לעקוב אחר טילי-כתף מונחי חום (קרינת אינפרא אדום) וגם לשבש את פעילותם – באמצעות מערכת אחת מאוחדת. מדובר במערכת יוצאת דופן בשוק ה-DIRCM, של מערכות הגנה על מטוסים ומסוקי בפני טילי-כתף (Directional Infrared Counter Measures).
המערכות הקיימות כיום בעולם מבוססות על שימוש ביחידה נפרדת של עוקב אופטי וביחידה נפרדת של מכשיר לייזר, שתפקידו לשבש את פעילות הגלאי בטיל. להערכת החברה, מערך כזה הוא גם כבד מאוד ויקר וגם מייצר הרבה מאוד התראות שווא מפני שהחתימה האופטית של טיל כתף דומה מאוד להרבה תופעות סביבתיות, דוגמת החזרים מחלונות זכוכית או אפילו הבזקים אקראיים של מכשירי ריתוך.
החיישן החדש מעדכן את המודל העסקי
מערכת Self Protection Radar Electro Optic System – SPREOS היא הפתרון הטכנולוגי החדשני של החברה. היא מבוססת על מכ"ם דופלר ומכשיר לייזר משולבים במארז מאוחד במשקל נמוך במיוחד. המכ"ם עוקב אחר המטרה, ובאמצעות תופעת דופלר מזהה בוודאות שמדובר בטיל, בכיוונו ובמהירות התקדמותו. המידע הזה מאפשר לקבל אינדיקציה מדוייקת ללא התראות שווא ולתכנן את אסטרטגיית התגובה של המערכת.
מרגע שמתקבלת החלטה שמדובר בטיל כתף, משוגרת קרן הלייזר מתוך נקב המצוי במרכז אנטנת המכ"ם שבמילא כבר מכוונת אל המטרה. הקרן הזאת משבשת את חיישן הביות של הטיל וגורמת לו לסטות מהמסלול. המערכת החדשה נמצאת כיום במרכזו של קמפיין אינטנסיבי שבמהלכו היא מוצגת בפני שורה של לקוחות פוטנציאליים.
בפגישה של Techtime עם סגן נשיא לפיתוח עסקי בחברה, שאול מזור, התברר שהחברה רואה במוצר החדש מנוע עסקי שעשויות להיות לו השלכות עמוקות על המודל העסקי שלה: החברה רשמה במהלך הפיתוח חמישה פטנטים שונים ומתכננת לייצר ולשווק אותו כתת-מערכת אשר תותקן אצל כל הלקוחות הפוטנציאליים, כולל במערכות של חברות המתחרות במערכות ההגנה שלה עצמה. זאת בניגוד למודל הנוכחי המבוסס על מכירת מערכות שלמות.

חברת בירד הוקמה בשנת 2001 על-ידי שלושה יוצאי חיל האוויר: רונן פקטור לשעבר טייס מסוק תקיפה בחיל האוויר, דוד דראגוקי לשעבר מנהל תוכניות בחיל האוויר וראש תוכנית הפיתוח של הטיל אוויר-קרקע דלילה, וצחי בן ארי לשעבר טייס פאנטום. השלושה צברו נסיון גם בתעשיות הבטחוניות הישראליות, והחליטו למקד את החברה בפתרונות ניהול משימה, על סמך נסיונם בחיל האוויר.
עד היום התבססה בירד על אספקת פתרונות שלמים ללקוחות בשני תחומים מרכזיים: משפחת פתרונות Airborne Missile Protection Systems – AMPS להגנת כלי-טיס בפני טילים וטילי כתף, ומשפחת פתרונות Mission Aircraft Solutions – ASIO הכוללים מערכת שלמה של פתרונות מודיעין ומעקב אווירי – מרמת המטוס ועד לרמת בקרת הקרקע – ובהתאם לצורך גם מערכות התערבות קרקעיות הפועלות על בסיס המידע המגיע מהאוויר.
הלקוחות מעדיפים מטוסים מאויישים – לא מל"טים
בחודש יולי 2018 רכשה קרן פימי 50% מהחברה תמורת 40 מיליון דולר. כיום החברה מעסיקה כ-200 עובדים ומכירותיה מסתכמות בכמה עשרות מיליוני דולרים בשנה. בין השאר היא מכרה עד היום כ-650 מערכות הגנה בפני טילים לממשלות ולגופים חצי-אזרחיים (כמו האו"ם למשל) ומספר מערכות מעקב אוויריות. בהן למשל מערכת להגנה על מים ריבוניים של מדינה באפריקה, ומערכת משולבת עבור כוח משימה מלא באמריקה הדרומית, למדינה הנאבקת במכת גניבות מצינור נפט.
הפתרון הזה כולל קבוצת מטוסים המבצעים סריקה של שטחים נרחבים, העברת מידע חיוני למפקדה, ויכולת משלוח מסוקים וכלי-רכב אל האתר החשוד. החברה מעדיפה לבצע את ההתקנות על-גבי מטוסים ומסוקים מאויישים, מכיוון שהלקוחות העיקריים שלה, במדינות אמריקה הדרומית, אסיה ואפריקה, מעדיפים להפעיל מערכות מאויישות מאשר מערכות בלתי מאויישות מורכבות ויקרות. פרוייקטי האינטגרציה בכלי-הטיס נעשים באמצעות החברה הבת בירד אירוספייס הפועלת מקפריסין, ומוסמכת לטפל במטוסים בעלי רשיון טיסה.

התהליך שהביא את החברה אל המוצר החדש היה ארוך ומפותל. בשנת 2010 החברה החליטה להתמודד עם בעיית התראות השווא של מערכות הגנה נגד טילי כתף תרמיים, באמצעות פיתוח חיישן עצמי MACS – Missiles Approach Confirmation Sensor. החיישן התבסס על מכ"ם דופלר המצוי רוב הזמן במצב המתנה כבוי. כאשר הוא מקבל מהחיישן האופטי התראה על הבזק חשוד, המכ"ם מתעורר לחיים ובודק את האות החשוד באמצעות סריקה בזווית צרה מאוד ("מכ"ם קשית" בטרמינולוגיה של החברה), כאשר החיתוך בין שני המקורות נותן ודאות מלאה על אופי האיום. החברה התחילה להתקין אותו אצל הלקוחות בשנת 2016. בין השאר, הוא משמש כיום להגנת המסוקים של האו"ם הפועלים במוגדישו, בירת סומאליה.

כיצד משבשים את השוק
ואז עלה הרעיון לשפר את המערכת: מכיוון שאנטנת המכ"ם עוקבת אחרי הטיל, הוחלט להתקין לייזר משבש על האנטנה המשמשת ככוונת טבעית. אלא שהדבר דרש גישה בלתי שגרתית בתחום מערכות ההגנה: בחירת הטכנולוגיות החדשות והמתקדמות ביותר.
במקרה הזה, חברת בירד אימצה את טכנולוגיית Quantum Cascade Laser שהיא טכנולוגיית Semiconductor Laser חדשה מאוד שהעקרון המדעי שלה התגלה רק בשנת 1994. הדבר איפשר לייצר קרן לייזר מספיק חזקה בתוך המערך המיוצב עצמו (gimbal) ולא בהתקן חיצוני כמו במערכות אחרות המצויות בשוק.
במקביל, היא נאלצה לפתח כיפת ספיר ייחודית המאפשרת העברה בלא עיוותים גם של קרינת לייזר וגם של קרינת RF היוצאת מהמכ"ם.
שאול מזור: "אנחנו מייצרים את כל המערכות שלנו בארץ. מה שמתרחש בעולם הלייזרים דומה למגמות בתעשיית האלקטרוניקה: מזעור. בדרך-כלל מחולל קרינת הלייזר הוא מכשיר בגודל של קופסת נעליים, שממנו מזרימים את האות באמצעות מראות וסיבים אופטיים.
"הטכנולוגיה שבחרנו מוגדרת כלייזר דור 5, ומאפשרת למזער את יחידת הפקת הלייזר לגודל של ציפורן. על-ידי כך הצלחנו לשלב אותו בתוך הגימבל ולכוון אותו בול אל המטרה. זהו ה-DIRCM הקל והקטן ביותר בעולם ושוקל פחות מ-15 ק"ג, בהשוואה לכמה עשרות קילוגרמים של המתחרים. הוא מכיל יחידה אחת, מה שהופך אותו לאטקרטיבי במחיר. כיום יש בעולם רק ארבע או חמש חברות המפתחות שבשי לייזר – וכולן ענקיות. פתאום מגיעה מולן חברה בינונית מהרצליה, ומשנה את השוק".
פורסם בקטגוריות: אלקטרואופטיקה , חדשות , תעופה וביטחון , תעשייה ישראלית