RenewSenses פיתחה עוזר ניווט חכם ללקויי ראייה ועיוורים
17 יוני, 2021
האביזר מתבסס על חיישן עומק ויכולות AI כדי להתריע בפני המשתמש על מכשולים בדרך ולסייע לו בפעולות יומיומיות נוספות. "שיתפנו את הקהילה לכל אורך הפיתוח." שוק הטכנולוגיות המסייעות יגלגל ב-2027 כ-8 מיליארד דולר
חברת הסטארט-אפ ממודיעין RenewSenses פיתחה אביזר חכם בשם "טראוויס", המותקן על גבי הסמרטפון ומסייע ללקויי ראייה ועיוורים לנווט ולהתנייד במרחב באופן עצמאי ולבצע ביתר קלות פעולות יומיומיות שהם לעיתים מתקשים בהם בשל מגבלת הראייה. לצורך הפיתוח קיבלה החברה מענק ותמיכה מרשות החדשנות במסגרת מסלול "עזרטק", שנועד לקדם פיתוח טכנולוגיות מסייעות לבעלי מוגבלויות, ובימים אלה היא נערכת לגיוס הון בסבב סיד, שיאפשר לה להשלים את הפיתוח ולצאת לשוק כבר ב-2022.
ישנם בעולם לפי ההערכות כ-330 מיליון לקויי ראייה ועיוורים. מגבלת הראייה מקשה על אנשים אלה בעיקר בהתמצאות וניווט במרחב ובמטלות יומיומיות נוספות. תומר בכור, אחד ממייסדי ומנכ"ל RenewSenses, הסביר בשיחה עם Techtime כי טכנולוגיות מסייעות יכולות לחולל הבדל גדול בחייהם של בעלי מוגבלויות. "לקויי ראייה יכולים לעשות כמעט הכול, אך זה גוזל מהם זמן ואנרגיה רבים יותר, לעיתים יותר מדי, עבור משימה שעבור אנשים ללא לקות היא טריוויאלית. אנחנו רוצים לקצר את הזמן והאנרגיה הנדרשים עבור כל מיני פעולות בחיי היומיום."
ב-RenewSense מגדירים את "טראוויס" כעוזר הניווט החכם הראשון בעולם ללקויי ראייה ועיוורים. הוא מורכב מהתקן המולבש על גבי הסמרטפון וכולל חיישן עומק, ואפליקציה ייעודית. האביזר משמש כמעין תוסף חכם ליכולותיו של מקל נחייה . בעל לקות הראייה מחזיק בידו את הסמארטפון תוך כדי הליכה, החיישן סורק את סביבתו, והאפליקציה מתריעה בפניו על מכשולים וחפצים בדרכו. ההיבט המחוכם בהתקן הוא צורת החיווי, המשלבת בין רטט המלמד על קרבת המכשול וצליל המלמד על גובה המכשול. בכך, מספק החיווי התראה דינמית ותלת-מימדית על המרחב מסביב.
בכור: "היה חשוב לנו לפתח משהו דיסקרטי, בנראות ובשימוש. למעשה, המכשיר שלנו, שעדיין לא נחשף ובקרוב יצא לפיילוטים, נראה כמו כיסוי רגיל לסמרטפון. המשתמש צריך בסך הכול לאחוז בו בידו תוך כדי הליכה כפי שאנשים נוהגים לעשות בלאו הכי. הוא לא צריך להרים או לכוון את המכשיר באופן מיוחד."
תחליף לאדם מלווה
ואולם, המוצר מיועד להיות הרבה מעבר לתוסף טכנולוגי למקל הנחייה, אלא לסייע למשתמש בפעולות יומיומיות נוספות. האפליקציה של RenewSenses משלבת יכולות של ראיית מכונה ובינה מלאכותית, המסייעות להבין את ההקשר של הסיטואציה ולספק ללקוי הראייה בדיוק את האינפורמציה שהוא זקוק לה. כך למשל, אם המשתמש ממתין לאוטובוס האפליקציה תדע להתריע בפניו רק כאשר הקו הרלוונטי מגיע לתחנה, ואם הוא נכנס לשירותים במקום זר האפליקציה תדריך אותו היכן נמצאים האסלה והכיור.
בכור: "'הטכנולוגיה' הכי טובה שבה אנשים בעלי מגבלת ראייה משתמשים כיום היא אנשים אחרים, שילוו אותם למקום כלשהו או שיסבירו להם מה קורה סביבם. אנחנו מנסים בפיתוח שלנו לחקות את האופן והדרכים בהן מלווים עוזרים לבעלי לקויות ראייה."
הקהילה היתה מעורבת בפיתוח
שוק הטכנולוגיות המסייעות נמצא בצמיחה גדולה והוא צפוי לגלגל יותר מ-8 מיליארד דולר ב-2027. ואולם, בכור מצביע על כשל יסודי שמאפיין לא מעט מהפיתוחים בתחום: היעדר השיתוף של קהילת היעד בתהליך הפיתוח. "עולם הטכנולוגיות המסייעות, עבור עיוורים בפרט ובעלי מוגבלויות אחרות בכלל, מלא בפיתוחים ואבות-טיפוס שבסוף לא משרתים את מטרתם. אם אתה לא מבין לעומק את הצרכים הפיזיים והפסיכולוגיים, המוצר נידון לכישלון. בגלל זה חשוב לערב את הקהילה מהרגע הראשון של אפיון ופיתוח המוצר. בצוות שלנו יש אנשים בעלי לקות ראייה ואנחנו גם משתפים פעולה עם בית חינוך עיוורים בירושלים."
בשלב ראשון, RenewSenses מתכוונת להשיק את המוצר בשנה הבאה באירופה, ובפרט במדינות שבהן המדינה מסייעת בסבסוד מכשירי עזר לבעלי לקויות ראייה. לפי ההערכות, יש באירופה כ-33 מיליון לקויי ראייה ועיוורים.
שאבי דוייטש, מנכ"ל בית חינוך עיוורים, אמר כי זוהי בשורה גדולה שעיוורים ולקויי ראייה נוטלים חלק פעיל בפיתוח של מוצר שהוא חלק ממיזם עסקי. "אנו מברכים על שיתוף הפעולה הזה ומצפים שהדבר יוביל להעסקה ישירה בעתיד ויהווה מודל של שילוב של אנשים עם מוגבלות בחברה."
פורסם בקטגוריות: חדשות
פורסם בתגיות: RenewSenses , טכנולוגיה מסייעת , עיוורון , תומר בכור