אלביט יירטה כטב"ם באמצעות לייזר אווירי

21 יוני, 2021

בסדרת ניסויים ראשונים מסוגם בעולם, הצליח הלייזר ליירט מהאוויר כטב"מים בגבהים שונים וממרחק של יותר מקילומטר. לאחרונה חשף Techtime שהמערכת צפויה להגיע לבשלות מבצעית בתוך כשלוש שנים

חברת אלביט מערכות, חיל האוויר ומפא"ת במשרד הביטחון, השלימו בהצלחה סדרת ניסויים שבמהלכם הם יירטו כטב"מים בטווחים ובגובהי טיסה שונים, באמצעות מערכת לייזר אווירית שהותקנה על מטוס. במסגרת הניסויים הותקן במטוס מדגים של מערכת לייזר אשר הופעל במספר תרחישים שונים שבהם יורטו כטב"מים בטווחים ובגבהי טיסה שונים. ראש מו"פ במפא"ת, תא"ל יניב רותם, מסר שהמערכת הצליחה ליירט את הכטב"מים ממרחק של יותר מקילומטר.

בחודש אפריל 2021 פירסמה אלביט סרטון וידאו המציג מערכת נשק לייזר אשר הותקנה בחרטומו של המל"ט האסטרטגי Hermes 900. בסרטון ניתן לראות שנעשו שינויים בגוף המטוס והותקנו בו כנפי קאנארד אחוריות, ככל הראה כדי להתמודד עם הגודל והמשקל של מיירט הלייזר. סדרת הניסויים נערכה בשדה ניסויים במרכז הארץ בהשתתפות חיל האוויר ויחידת ניסוי הטילים של החיל. משרד הביטחון מסר היום (ב') שישראל היא בין המדינות הראשונות בעולם שהצליחו להבשיל את טכנולוגיית הלייזר לכדי מערכת מוטסת ולהדגים יירוט בתרחיש מבצעי. "סדרת הניסויים הזו היא השלב הראשון בתוכנית ניסויים רב-שנתית של מפא"ת וחברת אלביט לפיתוח מערכת לייזר מוטסת אשר תתמודד עם איומים אוויריים ואיומים של תלולי מסלול לטווחים ארוכים".

נשק לייזר בחרטומו של המל"ט האסטרטגי Hermes 900 של אלביט
נשק לייזר בחרטומו של המל"ט האסטרטגי Hermes 900 של אלביט

פרוייקט נשק הלייזר הישראלי נמשך שנים רבות ומיועד לייצר תפישת הגנה רב-שכבתית חדשה שבה מערכות לייזר מהירות ומדוייקות מחליפות את הצורך במערכות טילים נגד טילים, שהן יקרות, מסורבלות ואיטיות מאוד בהשוואה ללייזר. מאחורי הניסויים האחרונים עומד מחקר טכנולוגי שבוצע בשנים האחרונות בשיתוף רפאל, אלביט וחוקרים מהאקדמיה בישראל, שהביא לפריצת דרך טכנולוגית בתחום הלייזר רב-העוצמה, אשר נחשפה לראשונה בחודש ינואר 2020.

פריצת הדרך הטכנולוגית: לייזר חשמלי

הלייזר פועל באמצעות מיקוד קרן אנרגיה על הנשק התוקף, וחימומו לטפרטורות גבוהות הגורמות לו להתפוצץ או להתפרק באוויר. מפא"ת: "פיתוחים רבים מהארץ ומחו"ל נבחנו והוכחו כלא יעילים. לאחרונה הושגו הישגים משמעותיים שהתאפשרו בעקבות פיתוח לייזר חשמלי, בניגוד ללייזר כימי שבו השתמשו עד כה". היתרון המרכזי של פריצת הדרך הטכנולוגית מבוססת הוא ביעילות ובדיוק של קרן הלייזר. "באמצעות הטכנולוגיה החדשה הצליחה מערכת הביטחון למקד ולייצב את האלומה על מטרה בטווחים ארוכים, כולל התגברות על הפרעות באטמוספירה".

לאחרונה דיווח Techtime שחברת אלביט נמצאת בשלבים מתקדמים של הכנת מערכת מבוססת לייזר ליירוט טילים ורקטות, אשר תהיה יעילה וזולה בהרבה ממערכות הגנה קינטיות דוגמת כיפת ברזל. בשיחת הוועידה שהחברה קיימה לפני כחודש לאחר פרסום תוצאות הרבעון הראשון 2021, החברה מסרה שהמערכת צפויה להיכנס לשימוש מבצעי בתוך שנתיים-שלוש. להערכת אלביט, כאשר יאושר התקציב היא תוכל להשלים את הפיתוח ולהתחיל בייצור של פתרון מבצעי.

למידע נוסף:

נשק הלייזר של אלביט יהיה מבצעי בתוך כשלוש שנים

ישראל פיתחה לייזר מהפכני ליירוט טילים ורקטות

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות