פרספטו קיבלה היתר להפעלת רחפנים אוטונומיים ללא קשר עין
23 מרץ, 2022
האישור ניתן עבור הפעלת רחפנים למשימות ניטור במתקן "אשכול" של מקורות, ומצטרף לאישור דומה שקיבלה בינואר מה-FAA בארה"ב. האישור מתבסס על מערכת שפיתחה לניהול אוטונומי בטוח של משימות רחפנים
רשות התעופה האזרחית של ישראל (רת"א) העניקה אישור מיוחד לחברת פרספטו (Percepto) שמאפשר להפעיל את הרחפנים שלה מרחוק, ללא קשר עין עם הרחפן, וללא צורך במטיס רחפנים אלא רק בפיקוח של מפעיל מערכת הבקרה והשליטה של פרספטו. האישור ניתן לצורך ביצוע של משימות ניטור באתר אשכול של מקורות ובאתרים תעשייתיים נוספים.
האישור מצטרף להיתר דומה שקיבלה פרספטו בחודש ינואר השנה מרשות התעופה הפדראלית (FAA), להפעלת רחפנים מעבר לקו הראייה באתרי זיקוק נפט של דלק קידוחים בטקסס ובארקנסו. לקוחות נוספים של פרספטו, כדוגמת חברת החשמל של פלורידה, Florida Power & Light, חברת הרחפנים Skyward של וורייזן ולקוחות של החברה באיטליה, אוסטרליה, ספרד ונורבגיה, קיבלו היתרים דומים. היתרים מסוג זה, הניתנים על ידי רשויות תעופה באופן פרטני לאחר בחינה של ההיבטים הבטיחותיים, הינם קריטיים להתרחבות השימוש ברחפנים אוטונומיים, וזאת מאחר שההכרח לשמור על קשר עין עם הרחפן מגביל מאוד את המשימות שניתן לבצע.
תפעול הרחפנים מעבר לקו הראייה מתאפשר בזכות מערכת ניהול המשימה שפיתחה פרספטו, Autonomous Inspection & Monitoring – AIM. המערכת, המבוססת על בינה מלאכותית, מאפשרת לנהל ולהפעיל מפלטפורמת שליטה ובקרה מאוחדת צי של רחפנים, כולל כאלה המיוצרים על ידי חברות אחרות וגם כאלה שאינם אוטונומיים, ולהקצות להם משימות לפי הצורך, לאסוף ולשתף את המידע המתקבל מהרחפנים ולהפיק ממנו תובנות על מתקן התשתית. מערכת הבקרה והשליטה למעשה מקנה לרחפן יכולות עצמאיות של ניהול בטוח של תוואי הטיסה, כולל בחירת המסלול, תכנון זמן החזרה לעמדה לצורך הטענה חוזרת, צילום וראיית מכונה וטיסה גם בתנאי מזג אויר וראות קשים. המערכת מיועדת לניהול משימות ניטור של צינורות גז ונפט, הגנה היקפית, תחזוקה של חוות סולאריות, אתרי תשתית וכדומה.
רחפן מתוך קופסה
דור אבוחצירה, מנכ"ל וממייסדי פרספטו אמר כי קבלת האישורים מרשויות התעופה, אשר ידועות בקפדנותן, הינו הכרה ביכולות של המערכת האוטונומית שפיתחה החברה לבצע ניתוח נכון של מצבים רבים ולהטיס את הרחפנים בבטיחות, שגבוהה לעיתים מאשר הפעלה בידי אדם. "היכולת לסמוך על המערכת שתבצע את עבודתה ללא צורך בהתערבות מטיס רחפנים, אלא רק בפיקוח מפעיל מערכת פרספטו מגבירה משמעותית את תרומת הרחפנים ליעילות, מוזילה משמעותית את עלויות התפעול, מקצרת את פרק הזמן להכנסת רחפן חדש לפעילות ומאפשרת להפיק את המירב מהטכנולוגיה החדשנית."
אבוחצירה מעריך כי ההיתר הישראלי יוביל למתן אישורים דומים במדינות רבות בעולם. "פעולה עצמאית של רחפנים תהפוך למרכיב בסיסי בפעילותנו." חברת Percepto נוסדה בשנת 2014 על ידי דור אבוחצירה, שגיא בלונדר, רביב רז ואריאל אביטן. להערכת אנשי החברה, היא נמנית כיום בין עשר חברות הרחפנים האוטונומיים הגדולות בעולם בתחום ניטור אתרים. הרחפנים פועלים כיום במאות אתרי תשתיות ותעשייה בארה"ב, אירופה, אוסטרליה, ישראל ועוד.
החברה גם פיתחה משפחה של רחפנים אוטונומיים, אשר מותקנים בתוך מארז סגור באתרי היעד (drone-in-a-box), ויוצאים מתוכם באופן עצמאי למשימות סיור ואיסוף מידע בהתאם לתוכנית שהוגדרה מראש. הרחפנים מצוידים במטע"דים של פרספטו, הכוללים מצלמות 4K, מצלמות תרמיות ומודול תקשורת המאפשרת תקשורת ישירה עם הרובוט והזרמת וידאו בזמן אמת באמצעות רשת LTE סלולרית.
פרספטו, אשר גייסה מאז הקמתה 72.5 מיליון דולר, מעסיקה מעל 170 עובדים, והיא מרחיבה בימים אלה את כוח האדם במרכז הפיתוח במודיעין במגוון רחב של מחלקות ותפקידים כולל תפקידי פיתוח, ענן, תוכנה, אלגוריתמיקה, אלקטרוניקה ובינה מלאכותית.
פורסם בקטגוריות: חדשות , ראיית מכונה , רובוטיקה , רחפנים