Questar השיקה טכנולוגיה חדשה לניטור כלי-רכב
18 מאי, 2022
לאחר שקרן טנא רכשה את השליטה בחברת Traffilog מראש העין, היא מיזגה אותה לפני כחצי שנה עם SafeRide ומיתגה אותה מחדש תחת השם Questar, המספקת תובנות לתחזוקה מדוייקת מונעת של כלי-רכב
בתמונה למעלה: ארז לורבר, מנכ"ל קווסטאר. "הגידול בנפח המידע מחייב שימוש בכלי בינה מלאכותית ולימוד מכונה"
בשבוע שעבר השיקה חברת Questar מראש העין את טכנולוגיית Vehicle Health Management-VHM אשר מאפשרת לעקוב אחר מצב הרכב, לאתר תקלות בשלבי התפתחותן הראשוניים ולספק תובנות לטיפול מונע. המערכת מבוססת על מחשב ומודול תקשורת אשר נמצאים ברכב, אוספים מידע מכל החיישנים ומבצעים ניתוח ראשוני של המידע. לאחר מכן המידע נשלח אל הענן ושם מתבצע עיבוד מתקדם המבוסס על אלגוריתמים של בינה מלאכותיתי ולימוד מכונה. הממצאים מסייעים ליצרני רכב ולמנהלי ציים לאתר בעיות לפני שהן מתרחשות, ולמטב את תוכניות הטיפול, התחזוקה ואפילו את התכנון של דגמים חדשים.
בשיחה עם Techtime סיפר מנכ"ל קווסטאר, ארז לורבר, שכיום החברה מספקת שירותי ניטור וטלמטריה לכמה מאות-אלפי כלי-רכב בישראל, במדינות סקנדינביה, בארה"ב, בבריטניה, במקסיקו ובברזיל. לורבר: "אנחנו נמצאים בקשר עם מספר יצרני רכב גדולים, במטרה לשלב את המערכות שלנו בתוך דגמים חדשים של מכוניות". מאחורי החברה עומדת טכנולוגיה אשר פותחה במשך שנים רבות ומוגנת בכ-30 פטנטים רשומים. למעשה, קווסטאר החלה את דרכה בשנת 2003 בתור חברת Traffilog, אשר פיתחה פתרונות טלמטריה לציי רכב, המבוססים על מחשב מקומי המותקן בתוך הרכב.
גיבוש אסטרטגיית צמיחה
המחשב אוסף נתונים מהחיישנים הקיימים באמצעות ערוץ ה-CAN Bus, ומייצר תובנות תפעוליות המשודרות אל מנהלי הצי באמצעות הרשת הסלולרית. בחודש דצמבר 2019 ביצעה קרן טנא השקעה של כ-12 מיליון דולר בחברה תמורת כ-46% מהמניות, ובהמשך היא הגדילה את השקעתה וכיום היא בעלת השליטה בחברה. קרן טנא הישראלית עוסקת בהצמחת חברות תעשייתיות ומנהלת הון בהיקף של כמיליארד דולר. בעקבות כניסתה לחברה, הוגדרה תוכנית צמיחה, וביוני 2020 הובא מנכ"ל חדש, ארז לורבר, אשר הגיע מחברת StoreDot שבה שימש כמנהל התפעול (COO) במשך חמש שנים.
"העבודה בסטורדוט חשפה אותנו אל חברות רכב גדולות מאוד ואל מהפיכת הקישוריות וחישמול הרכב. הבנו שהנתונים יהיו המרכיב המשמעותי ביותר במהפיכת הרכב, והתחלנו לחפש חברה שתשלים את הפתרונות שלנו ותספק יכולת ניתוח כמויות גדולות מאוד של נתונים". המענה נמצא בחברת SafeRide מרמת החייל, שהוקמה ב-2014 על-ידי יוסי ורדי וחיליק שטיין. החברה החלה את דרכה כחברת סייבר לעולם הרכב. היא פיתחה את טכנולוגיית VSentry Edge AI אשר לומדת באופן עצמאי את דפוסי ההתנהגות הנורמליים של מערכות התקשורת ברכב, כדי לזהות התנהגות חריגה ולספק התראה.
בשנת 2019 החליטה NXP להטמיע את הטכנולוגיה של SafeRide ברכזות תקשורת חדשות לרכב, והחלה בפרוייקט פיילוט עם יצרן רכב אירופי שתכנן להשתמש ברכזות האלה בדגמי רכב חדשים. יכול להיות שמדובר בחברת רנו, שכן ביוני 2019 דיווחה רנו שהיא מבצעת ניסויים בשיתוף SafeRide במעבדת החדשנות שלה בתל אביב. מכל מקום, בניסויים האלה התברר שהאלגוריתם של החברה מזהה חריגות נוספות, כמו למשל התפתחות תקלות ברכב ואפילו שימושים פסולים שעושה הנהג ברכב.
שתי החברות מתמזגות
לפני כחצי שנה התמזגו SafeRide ו-Traffilog. המיזוג יצר חברה מאוחדת המעסיקה כ-150 עובדים (שליש מהם מגיע מחברת סייפ-רייד) והחברה מיתגה את עצמה מחדש תחת השם Questar כספקית טכנולוגיות ניטור, ניתוח והפקת תובנות חכמות. "חיברנו את הפתרונות שהיו לנו ביחד עם יכולות הבינה המלאכותית של סייפ-רייד במטרה להיות מובילים בתחום החיזוי של בריאות הרכב".
מהו המודל העסקי שלכם?
לורבר: "אנחנו עובדים ישירות מול לקוחות גדולים, או דרך מפיצי VAR הרוכשים מאיתנו את החומרה והשירות, ומספקים ללקוחות שלהם. החומרה אוספת את המידע מכל החיישנים, מבצעת עיבוד ראשוני ברכב ושולחת את המידע לענן של אמזון. שם מצויים השרתים שלנו המבצעים עיבוד נוסף ומפיקים תובנות על התנהגות הרכב, השימוש היעיל ברכב, חיזוי תקלות וכדומה. כיום אנחנו מנטרים משאיות, אוטובוסים, כלי-רכב כבדים ומכוניות פרטיות שהיצרנים עוקבים אחריהן. עשרות אלפי כלי-רכב מצויידים בפתרון שלנו. תוכנית 'נהג צעיר' של הפניקס מבוססת עליו".
מה הן המגמות המרכזיות בתחום המידע ברכב?
"כאשר כל המכוניות יהיו מקושרות, המוצר שלנו יהיה בעיקר תוכנה. אולם אנחנו עדיין רחוקים מהמצב הזה ורוב המכוניות בעולם אינן מקושרות. לכן יש צורך במערכות כמו שלנו כדי לחבר אותן לרשת ולקבל מהן נתונים. המערכת שלנו כוללת מודם סלולרי עם כרטיס SIM המשדר את הנתונים (GPRS). מכיוון שנפח המידע נמצא בעלייה גדולה מאוד, חשוב להישען על בינה מלאכותית ולימוד מכונה, ולשדר רק את התובנות העיקריות המתקבלות לאחר עיבוד ראשוני.
"אנחנו גם רואים שינויים בסוג הנתונים ובקשות לנתונים חדשים. כך למשל, מצב לחץ האוויר והטמפרטורה בצמיגים משפיעים על צריכת הדלק המיידית, במיוחד במשאיות גדולות ועמוסות במטען. התוצאה היא שיצרנים החלו להתקין חיישנים בתוך הצמיגים אשר מספקים מידע חדש שאנחנו מעבדים. אנחנו צופים שבקרוב נידרש לספק מידע מחיישנים של מערכות העיר החכמה וממערכות דיווח מזג האוויר. בנוסף, כניסת הרכב החשמלי תייצר דרישה למערך חדש וגדול מאוד של נותנים שיהיה צורך לטפל בהם".
פורסם בקטגוריות: Automotive , בינה מלאכותית , חדשות , תעשייה ישראלית , תקשורת
פורסם בתגיות: Questar , ארז לורבר , בינה מלאכותית , ניטור כלי-רכב , קווסטאר