אינטל חשפה המעבד הכחול-לבן Lunar Lake
5 יוני, 2024
המהנדסים הישראלים יזמו, הגדירו את הארכיטקטורה והובילו את הפיתוח של המעבדים החדשים. הם גם פיתחו טכנולוגיות קריטיות דוגמת מודולי התקשורת האלחוטית, ממשק Thunderbolt 4, רכיבי אבטחה ועיבוד תמונה למצלמה
בתמונה למעלה: צוות הפיתוח הישראלי של מעבדי Lunar Lake
לקראת תערוכת קומפיוטקס טאיוואן, חשפה השבוע חברת אינטל את מעבד Lunar Lake למחשבים ניידים הכולל מעבדי בינה מלאכותית בעוצמה של עד 120TOPS (טריליון פעולות בשנייה), ואת הדור ה-6 של מעבדי Xeon המיועדים למרכזי נתונים, שירותי ענן ומשימות בינה מלאכותית. מעבדי Lunar Lake הם פרוייקט כחול לבן ברובו: צוותי הפיתוח הישראליים של אינטל יזמו, והגדירו את הארכיטקטורה החדשנית. הם הובילו את פיתוח ליבת הביצועים, ושילבו את רכיבי הגרפיקה, ה-AI , רכיבי הזיכון והקישוריות, תוך כדי מזעור הפלטפורמה ושיפור דרמטי של הביצועים במעטפות הספק נמוכות.
המעבדים החדשים יהיו זמינים לקראת סוף 2024 במחשבים מתוצרת Dell, Lenovo, ASUS ו-HP. הם תומכים בטכנולוגיות Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, Thunderbolt 4, וכוללים שבב אבטחה ייעודי. בתחום הבינה המלאכותית הם מגיעים עם מאיץ רשתות נוירונים (NPU) חדש בעוצמה של עד 48 טריליון פעולות בשנייה (TOPS) ומאיץ גרפי (GPU) מדגם Xe2 המוסיף עוד 67TOPS. באינטל העריכו שהוא מעניק קפיצת מדרגה בביצועים בהשוואה למעבדים הקודמים של החברה – בכמחצית מצריכת ההספק.
מנהל הפרויקט וסגן נשיא חטיבת המחשוב באינטל ישראל, זוהר צבע, אמר שהמהנדסים הישראלים מילאו תפקיד מרכזי ומכריע בתהליך הפיתוח: "הם היו מעורבים בהגדרת החזון והארכיטקטורה של המוצר, פיתוח ליבת המעבד הראשית שמהווה את הלב הפועם של Lunar Lake, ועד לשילוב כל הרכיבים הרבים לכדי מערכת אחת מתואמת ומשולבת היטב". בנוסף, בישראל פותחו טכנולוגיות קריטיות רבות ששולבו במעבדים, דוגמת מודולי התקשורת האלחוטית (Wi-Fi 7 ו-Bluetooth 5.4), ממשק Thunderbolt 4, רכיבי האבטחה ומערכת עיבוד תמונה למצלמה.
מעבדי Lunar Lake כוללים 8 ליבות עיבוד. תהליך הפיתוח נמשך כמעט שלוש שנים. להערכת חברת אינטל, עד לשנת 2027 כמעט 60% מהמחשבים האישיים בעולם יהיו בעלי יכולות AI. ראוי לציין שגם מעבדי השרתים החדשים ממשפחת Xeon משיגים שיאי עוצמת עיבוד: הם יופיעו בגרסת ליבות חזקות (P-core) ובגרסת חסכון באנרגיה (E-core (Efficient Core. המעבדים האלה מגיעים עם הרבה מאוד ליבות: חלק ממעבדי הביצועים (P-cores) מגיעים עם עד 128 ליבות, כאשר השיא שמור למעבד Intel Xeon 6900E, אשר יגיע לשוק עם עד 288 ליבות E-Core.
אינטל הופכת את Fab-34 לחברה בת עצמאית
חברת אינטל (Intel) הופכת את מפעל הייצור פאב 34 באירלנד לחברה בת עצמאית בבעלות משותפת שלה ושל קרן ההשקעות אפולו (Apollo), בהתאם למודל מימון חדש שהיא הגדירה לפני שנתיים בשם Semiconductor Co-Investment Program. במסגרת העיסקה, היא מוכרת לקרן ההשקעות 49% מהבעלות על המפעל, אשר ימשיך לייצר רכיבים של אינטל אולם גם של חברות אחרות. מפעל Fab 34 פועל ממיתחם אינטל בעיר לייקסליפ שליד דבלין, והוקם בהשקעה כוללת של 18.4 מיליארד דולר.
מדובר במפעל ייצור השבבים הנחשב למתקדם ביותר באירופה. הוא כולל חדר נקי בשטח של 47,000 מ"ר, מערכות תמיכה בשטח של 57,000 מ"ר ומספר גדול מאוד של מכונות ליתוגרפיית EUV (אולטרה סגול קיצוני) מתוצרת חברת ASML ההולנדית. בסוף 2023 המפעל החל בייצור מעבדי Meteor Lake בתהליך Intel 4, הנחשב לשווה ערך לייצור ב-7 ננומטר. בקרוב הוא מתוכנן להתחיל לייצר את מעבדי השרתים Granite Rapids, בתהליך המתקדם יותר, Intel 3.
באתר פועל גם מפעל פאב 24 המייצר בהליך של 14 ננומטר, אולם הוא אינו חלק מהעיסקה. מפעל הייצור העצמאי יעניק לאינטל שירותי ייצור, ובמקביל יספק שירותי ייצור ללקוחות חטיבת Intel Foundry. סמנכ"ל הכספים של אינטל, דייויד זינסנר, הסביר שהכנסת שותף פיננסי מאפשרת לבצע את ההשקעה הגדולה בקו הייצור, מבלי לפגוע בדירוג האשראי של אינטל. לפי תנאי העיסקה, המפעל ימכור לאינטל שבבים במחיר עלות פלוס שולי רווח מוסכמים. אינטל מצידה מתחייבת להשלים את בניית המפעל ולרכוש את שירותי הייצור שלו. מכירות פאב 34 יוכרו רק בחלקן (49%) בדו"חות הכספיים של אינטל.
פורסם בקטגוריות: חדשות
פורסם בתגיות: אינטל