התאוששות בגיוסי ההון בהייטק, תודות לסייבר
22 יולי, 2024
במחצית הראשונה של השנה גייסו החברות הישראליות 5.1 מיליארד דולר, עלייה של 31%. עם זאת, יותר ממחצית ההון גויס על ידי חברות סייבר, משקל חריג אף ביחס להייטק הישראלי
בתמונה למעלה: מנכ"ל SNC אבי חסון. צילום: מירי דווידוביץ'
דו"ח גיוסי ההון של ארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל (SNC) מצביע על התאוששות משמעותית בפעילות גיוסי ההון בקרב חברות סטארט-אפ ישראליות בחודשים האחרונים, חרף המלחמה והסיכונים הגיאו-פוליטיים, אך גם חושף תלות גדולה של ההייטק הישראלי במגזר הסייבר, שהיה אחראי ליותר ממחצית מהיקף ההון שגויס.
לפי הדו"ח,במחצית הראשונה של 2024 גייסו החברות הישראליות כ-5.1 מיליארד דולר ב-322 סבבים – עלייה של 31% בהשוואה למחצית השנייה של 2023. ב-SNC אף מעריכים כי הסכום המלא גדול יותר, וייתכן כי מגיע לכדי 6.7 מיליארד דולר, וזאת אם מביאים בחשבון גיוסי הון שלא דווחו בפומבי. הזינוק בפעילות הורגש בעיקר ברבעון השני, שבו גוייס סכום כולל של 3.1 מיליארד דולר, בהשוואה ל-1.8 מיליארד דולר ברבעון הראשון. בהשוואה גלובלית, בארצות הברית נרשמה באותה תקופה עלייה של 28% בהיקף הגיוסים, בעוד שבאסיה ובאירופה נרשמו ירידות של 6% ו-18% בהתאמה.
מירב ההון שגויס באקוסיסטם הישראלי במחצית הראשונה של השנה התחלק על פני מספר מצומצם יחסית של גיוסי-ענק (מעל 100 מיליון דולר). במחצית הראשונה של 2024 היו 14 כאלה והם חתומים על כ-2.8 מיליארד דולר, כ-56%, מכלל ההון שגויס. על כן, לדברי SNC, הנתון הראשי החזק מסתיר את העובדה כי חברות במגזרים יותר חלשים, וחברות בגיוסי המשך, התקשו לגייס כספים. כאמור, וזהו מאפיין של ההייטק הישראלי לאורך השנים, גם הפעם מגזר ההייטק התבלט ביכולתו למשוך משקיעים והיה אחראי במחצית הראשונה של 2024 ל-52% מהיקף ההון שגויס, ובכלל זה הסבב שבו גייסה בחודש מאי כמיליארד דולר חברת Wiz, שבאחרונה דווח כי היא במגעים מתקדמים למכירתה לגוגל תמורת סכום עתק של 23 מיליארד דולר.
חוסר-איזון מסוכן
המשקל העצום של מגזר הסייבר בגיוסי המחצית הראשונה הוא חריג אפילו ביחס להייטק הישראלי, כאשר בשנים ההאחרונות חברות הסייבר נוטלות נתח של כ-25% מכלל הגיוסים. לשם השוואה, בארצות הברית חברות הסייבר אחריות רק לכ-13% מהיקף הגיוסים. ב-2018 גם בישראל וגם בארצות הברית חברות הסייבר היו חתומות על כ-20% מכלל הגיוסים. ב-SMC מדגישים כי מצד אחד הדבר ממחיש את יתרונו הטכנולוגי של הסייבר הישראלי, אך גם מזהירים כי הסתמכות-יתר על מגזר ההייטק עלולה להביא לכך כי ישראל תישאר מאחור בעולמות טכנולוגיים אחרים.
מנכ"ל SNC, אבי חסון, התייחס לממצאי הדו"ח: "היה ניתן לשער כי המצב בישראל ישפיע בצורה ניכרת יותר על ההייטק הישראלי, אך הנתונים מלמדים אחרת, כאשר ישנם משקיעים שמגדילים את השקעתם בחברות הישראליות בזכות איכותן ובהערכות שווי אטרקטיביות. עם זאת, חברות בשלבים מוקדמים או בתחומים פחות טרנדיים מתקשות יותר לגייס כספים".
פורסם בקטגוריות: אבטחת סייבר , גיוסי הון , השקעות והון סיכון , חברות סטראט-אפ , חדשות
פורסם בתגיות: SNC , אבי חסון , השקעות הון , סייבר