סנטריקס פיתחה יכולת AI לזיהוי כל רחפן באוויר

6 פברואר, 2025

מערכת זיהוי ויירוט הרחפנים של החברה התבססה עד היום על ספריית פרוטוקולים מוגדרים מראש. לאור השימוש הגובר ברחפנים בהרכבה-עצמית, המערכת החדשה מספקת יכולות זיהוי אגנוסטיות

חברת סנטריקס (Sentrycs) השיקה מערכת חדשה, Horizon, לזיהוי ויירוט רחפנים שמסוגלת לזהות ולעקוב בשמיים אחר כל סוג של רחפן, גם רחפנים שנבנו בהרכבה-עצמית (DIY) או רחפנים חדשים שרק יצאו לשוק. מדובר בשדרוג משמעותי של טכנולוגיית החברה, וזאת מאחר שעד כה המערכת ידעה להתחקות רק אחר דגמי רחפנים אשר למדה מבעוד מועד ופרוטוקול התקשורת שלו מצוי בספריית הפרוטוקולים שלה. למעשה, כעת מדובר במערכת "אגנוסטית"

באמצעות בינה מלאכותית, המערכת סורקת את המרחב ומסוגלת לזהות כל תשדורת רדיו שמאפיינת תקשורת ואופן פעולה של רחפן. עם זאת, בעוד שהמערכת הקיימת של סנטריקס מאפשרת גם את נטרול הרחפן, המערכת Horizon החדשה מאפשרת בשלב זה רק את זיהוי הרחפן, כאשר לאחר זיהויו ניתן להפעיל אמצעי יירוט כלשהו כדוגמת שבש, לוחמה אלקטרונית או מיירט קינטי. עם זאת, בחברה פועלים לפיתוח יכולות נטרול גם למערכת החדשה, דבר שיהפוך אותה לפתרון מלא, ואוניברסלי, לזיהוי, עקיבה ונטרול רחפנים.

נטרול רחפנים באמצעי סייבר

מערכת הדגל של סנטריקס עושה שימוש בטכנולוגיית Protocol Analysis הלקוחה מעולמות רשתות התקשורת והסייבר. טכנולוגיה זו מאפשרת ליירט ולפענח את תשדורות ה-RF בין המפעיל לרחפן ובבקר הטיסה של הרחפן – וכך ללמוד במדויק, על סמך התקשורת הפנימית של הרחפן, על מיקומו ומהירותו וכן את המספר הסידורי שלו.

במידה ומדובר ברחפן שאינו מורשה לטוס במרחב, המערכת מנתקת את התקשורת בין הרחפן למפעיל ו"משכנעת" את בקר הטיסה כי היא המפעיל האמיתי, מה שמאפשר לה לנווט את הרחפן ולהנחיתו בבטחה באזור ייעודי.

עם זאת, כאמור, עד היום המערכת היתה מסוגלת לזהות וליירט רק רחפנים שהיא כבר הכירה. למעשה, החברה היתה נוהגת לרכוש כל רחפן מסחרי בשוק, ולאחר מכן ניתחה באמצעות למידת-מכונה את פרוטוקול התקשורת והפעולה שלו. הדבר נתן מענה למרבית האיומים בתחום הרחפנים, מאחר שגם ארגוני טרור, ולמעשה אפילו צבאות מסוימים, למשל במלחמת רוסיה-אוקראינה, עשו שימוש בעיקר ברחפנים מסחריים, למשל רחפנים של DJI הסינית. ואולם, כעת נפוץ יותר ויותר השימוש ברחפנים בהרכבה-עצמית (DYI), שבקר הטיסה שלהם לא תמיד מתבססים על רכיבים מוכרים.

בשיחה עם Techtime הסביר סמנכ"ל המחקר של החברה, עמי שלו: "המטרה היא לספק הגנה כוללת מול כל שוק ה-DIY. אנחנו אמנם יודעים לתת מענה מהיר לכל רחפן חדש שיוצא לשוק, אך כבר לא מספיק להסתמך רק על ספריית פרוטוקולים סטטית, כי רחפני DIY חדשים צצים במהירות. המערכת החדשה תומכת כעת בכל הסוגים, ללא קשר לפרוטוקול התקשורת וטווח התדרים".

באחרונה דיווחה סנטריקס כי המערכת שלה תיפרס בבסיסים צבאיים ברחבי אירופה, ויש לה שיתופי פעולה גם עם אינטגרטוריות ביטחוניות מובילות כמו Leonardo DRS ו-Mahindra Defense. "אנחנו חווים עלייה של מאות אחוזים בביקושים, ופועלים כעת כמעט בכל יבשות העולם. המלחמה באוקראינה גרמה ל'קריאת השכמה' בקרב מדינות ואנחנו עדים להצטיידות נרחבת".

 

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: בינה מלאכותית , חדשות

פורסם בתגיות: סנטריקס