המהפיכה הקוונטית של QuamCore

12 מרץ, 2025

החברה החשאית מהרצליה גייסה 9 מיליון דולר לאחר שפיתחה טכנולוגיה המאפשרת לייצר מחשב קוונטי בעל יותר ממיליון קיוביטים - בתוך קוביית קירור יחידה - ובעלות נמוכה בסדרי גודל בהשוואה למקובל היום בשוק

בתמונה למעלה: צוות העובדים של QuamCore. צילום: מעין רחימה

חברת QuamCore מהרצליה יצאה מהשלב החשאי שנמשך שנתיים, והודיעה על השמת גיוס הסיד (Seed) בהיקף של 9 מיליון דולר, אשר הובל על-ידי הקרנות Viola Ventures ו-Earth & Beyond Ventures. בגיוס השתתפו גם קרן Surround Ventures, משקיעים אסטרטגיים בינלאומיים ורשות החדשנות. החברה פיתחה ארכיטקטורת מעבד קוונטי מוגנת בפטנטים, המאפשרת לשלב עד מיליון קיוביטים ביחידת קירור אחת (Cryostat). פריצת הדרך הטכנולוגית הזו מפחיתה באופן דרמטי את גודל המעבד, צריכת האנרגיה והעלות הכוללת של מחשבים קוונטיים.

מעבדים קוונטיים מצויים בסביבה שבה הטמפרטורה קרובה לאפס המוחלט, שהיא 273°C-. אלא שמערכות הבקרה השוטות על כל קיוביט פולטות חום רב ולכן הן ממוקמות מחוץ לקריוסטט, והדבר מגביל את  מספר הקיוביטים שניתן לשלב בקריוסטט אחד. לשם המחשה, חברת יבמ הודיעה שבעתיד היא תוכל לשלב 5,000 קיוביטים בכל קריוסטט, כלומר היא תזדקק למאות קריוסטטים מקושרים ביניהם כדי לייצר מחשב בעל מיליון קיוביטים. להערכת QuamCore, הטכנולוגיה שלה משנה את כללי המשחק: היא מקטינה פי 1,000 את תשתיות הכבילה בתוך המחשב, מאפשרת לייצר אותו בקופסא קומפקטית במקום במתקן בגודל מגרש כדורגל, ומאפשרת לייצר בעתיד מחשבים בעלי כמויות גדולות יותר של קיוביטים.

החברה נוסדה בשנת 2022 על-ידי המנכ"ל אלון כהן, הטכנולוג הראשי פרופ' שי הכהן-גורג'י והמדען הראשי פרופ' סרג' רוזנבלום. כהן הוא יוצא 8200 ובעל נסיון רב בתעשייה. במהלך עבודתו באינטל זכה בפרס החדשנות היוקרתי ביותר של החברה ובהמשך שימש כארכיטקט הראשי של קבוצת המכ"ם בחברת Mobileye. פרופ' הכהן-גורג'י מהטכניון ופרופ' רוזנבלום ממכון וייצמן למדע מבצעים מחקרים בתחומי המחשוטב והמדידה הקוונטית. השניים ביצעו את מחקר הפוסט-דוקטורט שלהם באוניברסיטת ברקלי ובאוניברסיטת ייל, ולפני מספר שנים חזרו לישראל והקימו מעבדות למעגלים קוונטיים מבוססי מוליכי-על בטכניון ובמכון וייצמן.

הארכיטקטורה היחידה בעולם למיליון קיוביטים

המנכ"ל אלון כהן אמר שללא רשות החדשנות, QuamCore לא הייתה קמה. "ייסדנו את החברה עם מטרה שנראתה כל-כך דמיונית שאף משקיע לא האמין שנוכל להשיג אותה. באמצעות המימון מהרשות לחדשנות הקמנו את החברה, ולאחר שהמשקיעים נחשפו להישג הטכנולוגי ולפטנטים, הביקושים בגיוס היו פי שניים מהיקף ההון שגוייס בפועל. התחלה עם משאבים מצומצמים הביאה אותנו לעבוד בצורה חכמה: לבצע תכנון מקיף ומדוייק לפני שאנחנו משקיעים בבניית מעבדות ויצור שבבים יקרים.כיום אנחנו החברה היחידה בעולם שיש לה ארכיטקטורה מלאה למחשב בעל מיליון קיוביטים בגודל של קוביה.

"כבר מהיום הראשון הבנו שכדי לקבל ערך אמיתי, יש להגיע למיליון קיוביטים, וזה דרש תכנון מחדש של הארכיטקטורה כולה. חקרנו מספר גישות ולבסוף מצאנו דרך המאפשרת להכניס מיליוני קיוביטים לקריוסטט אחד. פיתחנו מעגלים דיגיטליים מבוססי מוליכי על וארכיטקטורה ייחודית המאפשרים להתגבר על הקושי הכרוך בשליטה במיליוני קיוביטים בתוך קריוסטט אחד, לעומת אלפים הניתנים כיום בתאוריה. כיום יש לנו תוכנית מפורטת ומלאה לבניית מחשב קוונטי בעל יותר ממיליון קיוביטים בקריוסטט בודד, עם מנגנון תיקון שגיאות מובנה, המקרב אותנו בצעד משמעותי לעבר מערכות קוונטיות מעשיות, שיפתרו בעיות אמיתיות".

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: השקעות והון סיכון , חדשות , מחשבים ומערכות משובצות , תעשייה ישראלית

פורסם בתגיות: QuamCore , VC , מחשב קוונטי