רשות החדשנות במסלול שיסייע לחברות תעשייה להפוך לחברות הייטק
27 מאי, 2025
המסלול יסייע לחברות יצרניות להקים מערכי מו"פ, ויספק מימון עבור שלבים שונים של פיתוח. הרשות תקים 5 אקסלרטורים ייעודיים עבור התוכנית. "צעד משמעותי עבור התעשייה הישראלית"

[בתמונה למעלה: מנכ"ל רשות החדשנות דרור בין. קרדיט: חנה טייב]
רשות החדשנות משיקה מסלול חדש שמיועד לסייע לחברות יצרניות לשלב בפעילותן גם מערך של פיתוח, וכך להפוך לחברות בעלות אוריינטציה יותר טכנולוגית כשל חברת הייטק.
המהלך של רשות החדשנות יכלול הקמה של קרן חדשה, קרן מופ"ת, שתספק מימון ישיר לחברות תעשייה יצרניות, במספר שלבים. לצד זאת, יוקמו "מאיצי מופ"ת" – גופים מקצועיים שיפעלו כאקסלרטורים ייעודיים לתעשיית הייצור, אשר יספקו ליווי טכנולוגי, עסקי ופיננסי בשלבים שונים של פיתוח רעיוני ופיתוח מוצר.
מנכ"ל רשות החדשנות, דרור בין: "בישראל קיימת תעשייה יצרנית משמעותית, אך הפוטנציאל שלה לחדשנות עמוקה עדיין רחוק ממימוש. במסלול החדש אנחנו יוצרים לראשונה לחברה יצרנית שעד היום לא עשתה מו"פ להפוך לחברת הייטק עם יכולות מו"פ מתקדמות שיבטיחו את התחרותיות ארוכת הטווח שלה. החברות שנכנסות למסלול הזה מקבלות לא רק מימון – הן מקבלות מסלול המראה. מדובר במהלך בעל משמעות רבה, שיחזק את התחרותיות של התעשיה היצרנית הישראלית בהינתן הזירה העולמית המשתנה".
המסלול כולל מספר שלבים, מפיתוח רעיוני ועד פיתוח המוצר. בכל שלב תוכל החברה לקבל מימון ולהשתלב באקסלרטור הייעודי לכל שלב. החברות יוכלו להיכנס לאחד מהשלבים לפי צרכיהן, והן אינן נדרשות לעבור את כל המסלול, אלא יכולות להיכנס לכל שלב בהתאם למצב העסקי והטכנולוגי שלהן. אלה הם השלבים בתוכנית:
רעיונאות: בשלב זה תוכל החברה לבחון רעיונות לפיתוח טכנולוגי חדשני למוצר קיים או עתידי. מדובר בתהליך ראשוני הכולל בחינה ובחירה של רעיון למוצר חדשני עבור החברה ואפיון טכנולוגי שלו בליווי צמוד של אחד מהמאיצים שיבחרו. המימון בשלב זה מגיע עד 80% מהתקציב המאושר ועד 200,000 ₪ מענק. שלב זה מהווה נקודת כניסה נגישה במיוחד עבור חברות המעוניינות לבחון כיוון חדש לפני השקעות משמעותיות.
היתכנות טכנו-כלכלית: בשלב זה בוחנת החברה את ישימות הפיתוח: האם ניתן לממש את הרעיון מבחינה הנדסית וטכנולוגית? האם יש היתכנות כלכלית, שוק מתאים ואפשרות לחדירה מסחרית? שלב זה כולל לרוב פיתוח אב-טיפוס, ביצוע ניסויים והערכת סיכונים. המימון הוא עד 60% מהתקציב ועד 1.5 מיליון ₪ מענק.
פיתוח מוצר: בשלב זה מבוצע תהליך מו"פ מתקדם לפיתוח מוצר בר-שיווק, כולל אופטימיזציה הנדסית, שיפור ביצועים, בניית קווי ייצור והיערכות לשוק. כאן הופך הרעיון למוצר תעשייתי לכל דבר. המימון של רשות החדשנות הוא עד 50% מהתקציב ועד 5 מיליון ₪ מענק לתקופה של עד שנתיים.
המסלול מבוסס על הקמתם של 5 מאיצי מופ"ת – גופי ליווי שייבחרו על ידי הרשות על בסיס תחרותי, ויפעלו כתשתית מקצועית לתמיכה בחברות תעשייתיות העושות את דרכן להפוך לחברות המבצעות מו"פ (חברות הייטק). המאיצים יעסקו בליווי פרטני, ניתוח טכנולוגי, ייעוץ אסטרטגי, ניהול תהליכי מו"פ, בניית קשרים בין תעשייה וסטארטאפים, יצירת ממשקים עם משקיעים והובלת שיתופי פעולה עם גורמים ממשלתיים.
המאיצים יהיו גופים בעלי מומחיות כפולה – הן בתחום העסקי והן בתחום הטכנולוגי, והם יוקמו על ידי תאגידים, מאגדים, לרבות שיתופי פעולה עם חברות זרות המעוניינות לפעול בישראל. הרשות תעניק לכל מאיץ מענק של עד 5 מיליון ש"ח להקמה ותפעול בתקופת זיכיון של חמש שנים, ובלעדיות על ליווי שלב הרעיונאות עם חברות תעשיית הייצור.
המסלול מיועד לחברות תעשייה יצרניות, אשר רוב הכנסותיהן מבוססות על ייצור בישראל, שיעור הוצאות המו"פ שלהן אינו עולה על 7% מהמחזור, ומספר עובדי המו"פ לא עולה על 25 ולתאגידים ומאגדים המעוניינים להקים ולהפעיל מאיץ מופ"ת – תוך שילוב בין גופים טכנולוגיים, גופי הנדסה, חברות ייעוץ עסקי ומשקיעי הון סיכון, ישראליים או בין-לאומיים.
פורסם בקטגוריות: השקעות והון סיכון , חדשות , תעשייה ישראלית
פורסם בתגיות: דרור בין , רשות החדשנות