למרות רבעון שיא, מניית אפלייד צונחת בגלל סין

17 אוגוסט, 2025

הכנסות החברה צמחו ל-7.3 מיליארד דולר, אך היחלשות הביקוש מהשוק הסיני, כמו גם הזמנות לא אחידות מיצרניות השבבים המתקדמות, הובילו את החברה לפרסם תחזית מאכזבת לרבעון הבא

בתמונה למעלה: מטה אפלייד מטיריאלס ישראל ברחובות

חברת אפלייד מטיריאלס (Applied Materials) סיימה את הרבעון השלישי של שנת הכספים 2025 עם תוצאות שיא: ההכנסות עלו ל-7.3 מיליארד דולר, עלייה של כ-8% לעומת השנה הקודמת, והרווח הנקי עלה ל-1.77 מיליארד דולר, גבוה מהתחזיות. החברה נהנתה מביצועים חזקים בכל תחומי הפעילות המרכזיים – מערכות לייצור שבבים, שירותים ומוצרים למסכי תצוגה – שהובילו את התוצאות מעל ציפיות השוק.

עם זאת, תחזית החברה לרבעון הבא היתה מאכזבת, כ-6.7 מיליארד דולר, ובעקבות כך צנחה מניית החברה ביום שישי ב-14%. הסיבה לתחזית הנמוכה קשורה בעיקר להמשך הקשיים בשוק הסיני. ברבעון השלישי תרמה סין כ-32% מהכנסות החברה, התאוששות מסוימת לעומת 25% בלבד ברבעון הקודם, אך עדיין רחוק מהשיאים של למעלה מ-40% בשנה שעברה. המנכ"ל גארי דיקרסון הבהיר בשיחת הוועידה: "אנחנו צופים שחלקה של סין בהכנסות ברבעון הרביעי יירד לכ-29%, וזאת בהנחה שלא יאושרו לנו הרישיונות התלויים ליצוא".

בעוד שעבור יצרניות שבבים כמו אנבידיה ו-AMD קיימים ספי ביצועים מוגדרים המאפשרים גרסאות מותאמות לייצוא, המצב שונה לחלוטין עבור ציוד ייצור שבבים. ציוד זה נחשב טכנולוגיה קריטית ורגישה במיוחד ולכן מדיניות הממשל האמריקאי היא ברירת מחדל של חסימה כמעט גורפת. 

אפלייד ממשיכה למכור לסין בעיקר ציוד שאינו נחשב לרגיש מבחינה אסטרטגית – מערכות לייצור שבבים ב-28 ננומטר ומעלה, ציוד לאפליקציות בתחום הרכב, החיישנים וה-IoT, וכן פתרונות מטרולוגיה ובקרת איכות (inspection). תחומים אלו עדיין מהווים מקור משמעותי להכנסות, גם כשציוד לייצור שבבים מתקדמים נתון למגבלות יצוא אמריקאיות חמורות. 

אך זה לא הגורם היחיד שמכביד על התוצאות בסין. בדומה לרבעון הקודם, החברה ממשיכה לדווח על המשך "עיכול הקיבולת" – שימוש בציוד שכבר נרכש במקום הזמנות חדשות.  

ביקוש "לא ליניארי" מצד היצרניות המובילות

תופעה נוספת שמייצרת תנודתיות בהכנסות החברה היא הפערים בתזמון ההזמנות מצד יצרניות השבבים המובילות. סמנכ"ל הכספים ברייס היל ציין כי "ההזמנות מהלקוחות המתקדמים [leading-edge] הפכו לא ליניאריות, עם תנודות חדות בין רבעונים, מה שמכביד על הנראות קדימה".

המנכ"ל דיקרסון הסביר: “ההשקעות של הלקוחות המתקדמים לא מתנהלות בקו ישר, אלא בגלים. כשחברות כמו TSMC, סמסונג ואינטל עוברות לתהליך ייצור חדש, הן מבצעות רכישות גדולות מאוד בפרקי זמן קצרים, ואז יש תקופות שקטות יותר עד למחזור ההשקעה הבא”. סמנכ"ל הכספים הבהיר: "מה שאנחנו רואים עכשיו הוא עניין של תזמון, לא של בעיה בביקוש. אין ירידה מבנית בצורך בציוד ליצרניות המתקדמות – אלא פשוט מחזורי רכישה לא אחידים, שגורמים לכך שרבעון אחד חזק במיוחד ואחריו רבעון חלש יותר”.

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: דוחות רווח , חדשות , ציוד בדיקה

פורסם בתגיות: אפלייד מטיריאלס , סין