אניגמה מחפשת את ממשק השליטה המושלם ברובוטים
27 יולי, 2026
יצאה מהשלב החשאי עם גיוס של 71 מיליון דולר לפיתוח פלטפורמת AI לשליטה אינטואיטיבית ברובוטים. תשיק בקרוב ניסוי עולמי שבו הציבור מפעיל מרחוק יותר מ-100 רובוטים שונים
בתמונה למעלה: מייסדי חברת אניגמה, המנכ"ל יונתן יעקובי (מימין) וגל ניב. צילום: Enigma
חברת Enigma, העוסקת בבינה מלאכותית לעולם הפיזי (Physical AI), יצאה היום מהשלב החשאי (Stealth) עם ההודעה על השלמת גיוס Seed בהיקף של 71 מיליון דולר. הגיוס הושלם בהובלת Index Ventures ו-Ribbit Capital ובהשתתפות Conviction Partners וכן בכירים מהחברות OpenAI, Anthropic, DeepMind, xAI, Cognition, Wiz וחברות נוספות.
החברה הוקמה לפני פחות משנה על-ידי יונתן יעקובי וגל ניב לצורך פיתוח מודלי בינה מלאכותית שנועדו להפוך רובוטים לחכמים וקלים לתפעול. Enigma מאמנת מודלי AI המוסיפים שכבת אינטליגנציה לכל רובוט, ללא תלות בחומרה שעליה הוא מבוסס. במקביל, החברה מפתחת ממשקי משתמש חדשים שנוסדו לאפשר הפעלה פשוטה ואינטואיטיבית של הרובוטים. בקרוב היא תשיק את מעבדת חוויית הרובוטיקה האינטראקטיבית הראשונה בעולם המבוססת על בינה מלאכותית, באתר www.robots.online. באמצעות האתר יוכל כל גולש לשלוט בזמן אמת ברובוטים אמיתיים המופעלים באמצעות AI.
היעד תקשורת "אנושית" עם רובוטים
החברה הוקמה על בסיס ההערכה שלמרות ההתקדמות הגדולה בתחום הבינה המלאכותית, הפעלתה באופן אמין בעולם הפיזי נותרה אחת הבעיות הגדולות שטרם נפתרו בתעשייה. מטרת החברה היא לפתח רובוטים שאינם רק חזקים ומתקדמים, אלא גם טבעיים ונוחים לעבודה עבור מהנדסים, ארגונים ומשתמשי קצה. "לא משנה עד כמה הרובוטים מרובי-כולות – אם הם לא יהיו אינטואיטיביים לשימוש – רוב האנשים פשוט לא ישתמשו בהם", אמר מנכ"ל ומייסד משותף, יונתן יעקובי.
החברה פיתחה שיטות חדשות לאימון מודלי היסוד (Foundation Models) רובוטיים המפחיתות את הצורך באיסוף ידני מאסיבי של נתונים, ובונה פתרון תוכנה אחוד, המשלב את מודלי ה-AI שלה עם יכולת להתאים אותם לסוגים שונים של רובוטים ולסביבות עבודה מגוונות, במטרה לצמצם את המורכבות ההנדסית הכרוכה בפריסת רובוטים חכמים.
האנגר עם 100 רובוטים המופעלים מרחוק
כדי להבין כיצד יש לבנות ממשקי משתמש אינטואיטיביים לרובוטים, חושפת Enigma פלטפורמה ראשונה מסוגה: 100 רובוטים אמיתיים המופעלים באמצעות AI, שכל אדם יוכל להפעיל דרך האינטרנט בזמן אמת. באמצעות המודלים והממשקים שפיתחה החברה, המשתמשים יוכלו להטיל על הרובוטים משימות ולטפל בעצמים פיזיים. באופן כזה ניתן יהיה ללמוד כיצד אנשים ניגשים באופן טבעי לעבודה עם רובוטים ולהשתמש במידע הזה כדי לשפר גם את מודלי ה-AI וגם את ממשקי המשתמש. בחברה מבקשים לבחון האם משתמשים יעדיפו לתקשר באמצעות טקסט, קול, וידאו או ממשקים גרפיים שונים, מתוך הנחה שהנתונים הללו יסייעו גם באימון הדור הבא של מודלי היסוד לרובוטיקה.
הרובוטים ממוקמים בהאנגרים בישראל ובקליפורניה ומבצעים משימות מגוונות, החל מציור במכחול, דרך "דו־קרבות" בחרבות ועד ביצוע ניסויים כימיים פשוטים באמצעות זרועות רובוטיות. לדברי החברה, הן החומרה והן מודלי הבינה המלאכותית פותחו באופן עצמאי בתוך Enigma. יעקובי: "פעם בדור מתרחשת קפיצת מדרגה טכנולוגית המשנה את המבנה של תעשיות שלמות. "אנחנו מאמינים שהשלב הבא של הבינה המלאכותית הוא מעבר מצ'אטבוטים וממסכים למערכות המסוגלות להבין, להסתגל ולפעול בעולם הפיזי. המטרה שלנו היא להפוך את העבודה עם רובוטים חכמים לטבעית כמו העבודה עם מחשבים וטלפונים חכמים".
כיצד פותרים בעיות מורכבות בעולם האמיתי
יונתן יעקובי וגל ניב הכירו במהלך שירותם ביחידה 8200, שם אף חלקו מיטת קומותיים. יעקובי החל ללמוד מדעי המחשב כבר בגיל 13, השלים את התואר עוד במהלך לימודיו בתיכון, והפך בגיל 17 לעובד הצעיר ביותר בתולדות Microsoft ובתולדות Check Point. ניב החל לעסוק בפריצות חומרה כבר בגיל 10, הצטרף לחברת סייבר בגיל 17, השלים תואר אקדמי בן ארבע שנים בתוך שנה אחת בלבד, ובהמשך הפך למנהל הצעיר ביותר של תחום מבצעי הסייבר ביחידה 8200.
בתוך 11 חודשים בלבד מרגע הקמתה, גיבשה Enigma צוות מגוון הכולל חוקרים ומהנדסים בעלי ניסיון רב בבינה מלאכותית, מתמטיקה, פיזיקה, סייבר ורובוטיקה – החל מזוכי מדליות באולימפיאדות מתמטיקה ועד חוקרים ומהנדסי מערכות ברמת Low-Level. המכנה המשותף של כולם הוא ניסיון בפתרון בעיות מורכבות מהעולם האמיתי. כמה מהם אף עזבו מסלולי דוקטורט ומחקר כדי להתמקד באחת הבעיות הגדולות שטרם נפתרו: הכנסת אינטליגנציה לעולם הפיזי.
החברה תשתמש בכספי הגיוס כדי להרחיב את צוותי הפיתוח, להגדיל את משאבי המחשוב ולהרחיב את היקף הפרויקטים בעולם האמיתי. לחברה כבר יש שיתופי פעולה עם גופים בתחומי הבידור, הקמעונאות והבריאות, ומתכננת להשיק חוויות ציבוריות נוספות שיאפשרו לאנשים להתנסות ברובוטים המופעלים באמצעות AI. המייסדים מאמינים שהשליטה ברובוטים צריכה להיות פעולה טבעית ופשוטה "כמו כיוון עוצמת הקול במכשיר רדיו" – ולא תהליך מסורבל הדורש תכנות והגדרות מורכבות, כפי שהדבר כיום.
פורסם בקטגוריות: בינה מלאכותית , השקעות והון סיכון , חדשות , רובוטיקה , תעשייה ישראלית