רובוטים דמויי-אדם בקווי הייצור האלקטרונייים

18 מאי, 2014

הרובוטים "האנושיים" בקו הייצור של חברת Glory היפנית מעוררים חרדה ואי-נחת. אולם למרות הרתיעה, ייתכן שדווקא הם יהיו אלה שיצילו את אנושיותה של תעשיית הייצור האלקטרוני העולמית

Jabil: "השפעת הרובוטים על הכלכלה תהיה גדולה מזו של המחשב האישי"

הרובוט Hiro שהותאם לקו ההרכבות האלקטרוניות של Glory
הרובוט Hiro שהותאם לקו ההרכבות האלקטרוניות של Glory

סרטון שהועלה ליוטיוב המתאר רובוטים דמויי- אדם בקו הייצור האלקטרוני של חברת Glory היפנית, מעניק הצצה מצמררת אל העתיד של תעשיית האלקטרוניקה. לא לחינם הרובוטי קיבלו את הכינוי NEXTAGE. חברת Glogy עוסקת בייצור מכונות לטיפול בכסף, כולל מכונות למתן עודף, כספומטים, מכונות לספירת שטרות ועוד.

בחודש מאי 2013 היא הכניסה לקו ההרכבות האלקטרוני שלה בעיר סאיטמה (Saitama) 15 רובוטים העובדים לצד בני-אדם בקו ייצור שתוכנן במקור עבור בני-אדם. הרובוטים פותחו על-ידי החברה ביחד עם חברת KAWADA technologies המתמחה ברובוטיקה, ומסוגלים לבצע 15 מטלון שונות (בניגוד לרובוט תעשיתי רגיל המבצע מטלה אחת בלבד).

החברה מסרה שמחירו של כל רובוט הסתכם בכ-60,000 אירו בלבד, שזה שווה ערך למשכורו של עובד במשך שנה. מדובר ברובוטים בעלי כישורים יוצאי דופן: הם מסוגלים לבצע פעולות עדינות כמו קילוף מדבקה מרכיב, ויכולים לקבל החלטות: למשל ליזום החלפה של מגש עם חלקים כאשר המגש בעמדת העבודה מתרוקן.

סרטון מעורר שאלות: רובוטים בקו ההרכבות של Glory:

הרובוט פותח על-בסיס הפרוייקט הנסיוני Hiro של KAWADA technologies, אשר הוצג בתערוכות מסחריות בשנים האחרונות ומופעל באמצעות מערכת ההפעלה Linux QNX ותוכנת היישום OpenHRP של חברת General Robotix.

התמונות מקו הייצור של חברת Glory מעוררות תחושה מעורבת. מצד אחד, הסצינה בסרטון של חברת Glory  שבה רואים את העובדות בקו הייצור מבצעות התעמלות בוקר ביחד עם הרובוטים, מעוררת תחושות חרדה, ומזכירה יצירות ספרות מדע בדיוני המתארות תהליך של איבוד האנושיות. מצד שני, הידיעות התכופות על תנאי העבודה הקשים והמונוטוניים בקווי הייצור של חברות ייצור ענק בסין, מrnzu, שאולי עדיף להעסיק רובוטי ולא בני-אדם בעבודות ייצור חדגוניות וחסרות תקווה.

המחיר הזול יחסית של הרובוטים משדר מסר חד-משמעי: תהליך הרובוטיזציה של קווי הייצור האלקטרוניים הוא בלתי נמנע. להערכת חברת  Market Research Reports, שוק הרובוטיקה התעשייתית יצמח בשנים הקרובות בשיעור שנתי של 5.5% להיקף של 32.9 מיליארד דולר בשנת 2017. באותה שנה יפעילו מפעלי תעשייה 1.5 מיליארד רובוטים.

הרובוטים בחברת Glory מאכלסים קווי ייצור שתוכננו עבור בני-אדם
הרובוטים בחברת Glory מאכלסים קווי ייצור שתוכננו עבור בני-אדם

קבלנית הייצור הגלובלית Jabil פירסמה פוסט בבלוג הרשמי שלה (Aim Higher) בנושא הרובוטיקה התעשייתית, ובו היא קובעת שהשפעת הרובוטיקה על הכלכלה תהיה גדולה מזו של המחשב האישי. באותו פוסט, היא מתחייבת לבדיקה, חקירה והרחבת השימוש ברובוטים תעשיתייים בקווי הייצור שלה.

קבלנית הייצור האירופית CMS, מבצעת ניסויים באוטומטיזציה של קו הייצור כבר משנת 2008. כיום היא מפעילה רובוטים לביצוע בדיקות של חלקי פגומים והסרתם מקווי ה-SMT, אריזת מוצרים באמצעות רובוטים וסימון מוצרים. החברה מפתחת את הרובוטים הייצוריים בכוחות עצמה, ומדווחת שמדובר ביוזמה אסטרטגית שתימשך שנים רבות.

במחקר משנת 2013 קובעת חברת פרוסט אנד סאליבן שהשילוב בין תוכנה, תקשורת אלחוטית ורובוטיקה, מאפשר כיום לתעשיית קבלנות הייצור האלקטרוני (EMS) לקבל חלקים גדולים מבעבר בשוק המיכשור הרפואי. ומעל לכל עומדת החלטתה של חברת פוקסקון, קבלנית הייצור הגדולה ביותר בעולם, להתקין בתוך עשור אחד בלבד מיליון רובוטים בקווי הייצור שלה.

ראוי לציין שההודעה של פוקסקון נמסרה לאחר סדרה של שביתות מחאה במפעלי הייצור שלה בסין. כל אלה מלמדים שתעשיית הייצור האלקטרוני החלה במסע הבלתי נמנע אל הייצור הרובוטי. האם בכך היא תשמור על אנושיות בקווי הייצור?

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות , ייצור וקבלנות משנה

פורסם בתגיות: featured