אורבוטק נכנסת לשוק ייצור התאים הסולאריים
17 פברואר, 2011
פיתחה מכונת ייצור המצפה תאים סולאריים בשכבת SiN בעובי של 70-80 ננומטר. השכבה מקטינה את החזרת האור מהתא הסולארי, ועל-ידי כך משפרת את הנצילות של תאים פוטו-וולטאיים. המכונה צפויה לצאת לשוק במהלך 2011. אתמול דיווחה החברה על תוצאות שיא של 529.4 מיליון דולר ב-2010
פיתחה מכונת ייצור המצפה תאים סולאריים בשכבת SiN בעובי של 70-80 ננומטר. השכבה מקטינה את החזרת האור מהתא הסולארי, ועל-ידי כך משפרת את הנצילות של תאים פוטו-וולטאיים. המכונה צפויה לצאת לשוק במהלך 2011
חברת אורבוטק (Orbotech) הישראלית הינה אחת מענקיות ציוד הבדיקה האופטי שהתפתחו בארץ. החברה פעילה בעיקר בתחומי בדיקת המעגלים המודפסים ובדיקת צגים שטוחים.
אתמול (ד') הכריזה החברה על תוצאות שיא בשנת 2010: מכירות בהיקף של 529.4 מיליון דולר, בהשוואה ל-377.6 מיליון דולר ב-2009. במהלך השנה ייצרה החברה מזומנים בהיקף של 58.1 מיליון דולר, המייצגים שולי רווח של כ-10% בלבד.
רוכבת על השוק
יש להודות שהצמיחה במכירות היא גם פועל יוצא של מגמות השוק ולא רק של הצטיינות החברה. הדרישה בשוק הצרכני למוצרי קצה מתוחכמים כמו טלפונים חכמים ומחשבי טאבלט יצרו מחסור במעגלים מודפסים מהקצה הגבוה, שהביאו לעלייה בדרישה למערכות ייצור ובדיקת מעגלים מודפסים. בין השאר, הדבר התבטא בדרישה חזקה למערכת הבדיקה החדשה של החברה מסדרת Fusion.
גם בשוק הצגים השטוחים נהנית אורבוטק מהמגמות בשוק: במחצית השנייה של 2010 החלה תעשייה זו להתאושש, בעקבות הדרישה לאבזרי קצה צרכניים עתירי צגים – החל מטלפונים חכמים וכלה בטלוויזיות דיגיטליות. החברה מדווחת על תנופת הצטיידות בתעשייה, לקראת הגדלת הייצור של סמארטפונים, ומעריכה שברבעון הראשון של 2011 יגיעו המכירות של מערכות הבדיקה מסדרת EVision לשיא במכירות.
בסך הכל, אורבוטק צופה שמכירותיה ב-2011 יצמחו בשיעור מתון יותר, לכ-560 מיליון דולר, מהן מכירות של 280-300 מיליון דולר ברבעון הראשון
הערה קטנה – עסק גדול
אלא שבשולי הדו"ח השנתי נמצאת הערה נידחת המצביעה על המהלך המעניין ביותר של אורבוטק בשנים האחרונות: כניסה לשוק ייצור התאים הסולאריים. החברה מדווחת שהיא מעורבת בפיתוח פתרון לשוק ייצור התאים הסולאריים.
בפועל, מדובר בפרוייקט שהחל לפני שנתיים בעקבות רכישת חברת Photon Dynamics האמריקאית תמורת 296 מיליון דולר. לאחר העסקה התברר ש- Photon Dynamicsהיתה מעורבת בקבוצת מחקר ופיתוח שפעלה בתחום הייצור של תאים פוטו-וולטאיים. בעקבות זאת, החליטה אורבוטק להמשיך את הפרוייקט, והקימה בארה"ב את חברת Orbotech LT Solar והעמידה לרשותה תקציבי מחקר ופיתוח, אשר הגיעו לידי הבשלה לפני חצי שנה.
אורבוטק פיתחה מערכת שנועדה להשתלב בקו הייצור של תאים פוטו-וולטאיים מסוג Crystalline Silicon. המכונה מבצעת ציפוי של חומר מבודד מסוג SiN גאזים על שכבת הסיליקון בתא הסולארי.
מדובר בתהליך המתבצע בטכנולוגיית ציפוי גאזים (PECVD) ומביא לייצרת זכבה דקיקה של 70-80 ננומטר. שכבת הציפוי מאפשרת לתאם בין תכונות ההחזרה האופטית של הסיליקון לתכונות השבירה של האוויר. הדבר מקטין את כמות האור המוחזרת מהתא הסולארי ועל-ידי כך מגדיל את יעילות הפקת האנרגיה שלו. על-פי הערכות בשוק, הטכנולוגיה החדשה יכולה לשפר את נצילות התא הסולארי בעד 30%.
שוק בחיתולים
מפרסומים שונים של החברה, ניתן להעריך שהמכונות הראשונות ייצאו לשוק במהלך 2011, והמכירות יורגשו במאזן כבר בשנת 2012. מדובר בשוק מבטיח: להערכת חברת Solarbuzz, שוק מכונות הציפוי ל-SiN צפוי להגיע להיקף של כ-420 מיליון דולר.
הכניסה של אורבוטק לתחום היא מהלך בעל אופק ארועים עצום. הגידול בדרישה לתאים סולאריים הוא מהלך גלובלי ובעל רגישות נמוכה יחסית לתזוזות שוק. עקב הנצילות הירודה של רוב התאים הסולאריים המצויים כיום בשוק, סוגיות שיפור הנצילות הופכות למרכזיות בתעשייה זו, ולהערכת מומחים, נושא הציפוי צפוי להיות במוקד מאמצי שיפור הנצילות.
פורסם בקטגוריות: אנרגיה וסביבה , חדשות , תעשייה ישראלית