"מקורות" תתקין את אפליקציית הקורונה של ויזיבלזון

1 פברואר, 2021

האפליקציה מאפשרת להתחקות בדיעבד אחר המגעים של חולה קורונה עם עובדים בארגון. הפעילות המרכזית של ויזיבלזון היא בתחום הבטיחות בדרכים והיא על סף חתימת MOU עם יצרנית רכב יפנית

חברת המים "מקורות" חתמה על הסכם עם חברת ויזיבלזון (Viziblezone), שבמסגרתו תטמיע בקרב עובדיה את האפליקציה של ויזיבלזון המאפשרת לחברות וארגונים להתחקות אחר כל העובדים שבאו במגע בתוך הארגון עם עובד שאובחן בקורונה. "מקורות" מעסיקה כ-2,000 עובדים בכמה אתרים ברחבי הארץ. בישראל, "מקורות" מצטרפת לחברת הסייבר Verient, שגם כן אימצה את הפתרון ואף משמשת כמפיצה של ויזיבלזון בקרב לקוחותיה.

אף שהאפליקציה של ויזיבלזון מותקנת בסמרטפון האישי של העובד, הודות ללוגיקה מתוחכמת שלה היא אינה מהווה סכנה לפרטיותו. בשונה מטכנולוגיות איכון, המתבצעת באמצעות ניטור התשדורות בין המכשיר לתאים הסלולאריים בסביבה, הפתרון של ויזיבלזון אינו עושה שימוש בלינק הסלולארי, אלא מתבסס רק על ערוץ התקשורת לטווח קצר – הבלוטות'. זוהי למעשה אפליקציה שפועלת ברקע (Always On) ומתעדת באופן מקומי על גבי המכשיר את אותות הרדיו לטווח קצר המשודרים ונקלטים בערוץ הבלוטות'.

כל אימת שהאנטנה קולטת אות רדיו מסמארטפון סמוך, היא מקטלגת את "המפגש" במספר זיהוי אקראי ומצפינה את המידע בקובץ יומן מגעים הנשמר במכשיר. כך, מתעדים כל מכשירי הסמארטפון של עובדי הארגון את כל המגעים ביניהם, כל אחד במכשירו, מבלי שהמידע יעבור לשרת חיצוני. במקרה שמישהו בארגון אובחן כחולה קורונה, הוא מודיע לאחראי על הקורונה מטעם הארגון ומקבל ממנו קוד חד-פעמי המאפשר לו לשגר את קובץ יומן המגעים שלו לכל המכשירים בארגון, דרך השרת המקומי. יתר המכשירים מבצעים הצלבה מול יומן המגעים האישי השמור במכשיר שלהם, על מנת לבדוק אם אכן מופיע בו תיעוד המפגש. אם נוצרת הצלבה, העובד מקבל התראה שנחשף לחולה קורונה. האלגוריתם יודע לחשב כמה זמן נמשך המפגש עם החולה ומה היה המרחק המשוער בין האנשים, וכך לאבחן אם המפגש חרג מכללי הריחוק החברתי וטומן בחובו סכנת הידבקות. הקונספט המחוכם הזה אינו כרוך בחדירה למכשיר או קבלת גישה למידע פרטי שאינו רלוונטי.

בשיחה עם Techtime אמר מייסד ומנכ"ל החברה, גבי אופיר, כי למרות מבצע החיסונים בישראל במקורות זיהו את הנחיצות בפתרון לטווח ארוך. "אי אפשר לדעת עד מתי יימשך המשבר והאם יהיו מגפות דומות בעתיד. ועל כן במקורות ראו באפליקציה שלנו פתרון אסטרטגי להבטחת הרציפות העסקית בעתיד. במקביל, אנחנו במגעים עם חברות וארגונים בעולם."

מענה לחיסרון הבטיחותי של תקשורת V2X

למעשה, אפליקציית הקורונה של ויזיבלזון הינה פתרון אד-הוק שפיתחה החברה עם פרוץ המגפה על בסיס טכנולוגיית הליבה של החברה, שבכלל מיועדת ליישומי בטיחות בדרכים ומניעת תאונות עבודה במקומות סגורים.

 

ויזיבלזון, שהוקמה ב-2019, פיתחה מנוע AI המבוסס על חיישני הסמארטפון, שיודע לנתח את סביבת המשתמש ואף לחזות את התנהגותו המשוערת כמה שניות קדימה. כך למשל, המודל המתמטי מאפשר לחזות האם הולך הרגל עומד לחצות את הכביש. כאשר המערכת  מזהה סיטואציה שעלולה להיות מסכנת חיים, הסמארטפון של המשתמש מתחיל לשדר אותות התראה למכוניות בסביבה שאיתם ישנה היתכנות להתנגשות. לכאורה מדובר בפתרון מעולמות ה-V2X (תקשורת בין כלי-רכב לתשתיות ומשתמשי דרך), ואולם אופיר מצביע על חיסרון מהותי בתקשורת V2X.

"פתרונות ה-V2P הקיימים מתבססים על תקשורת סלולארית, הסובלת מביצועי זמן אמת ומבעיית פרטיות, או על תקשורת ישירה באורכי גל קצרים של 5.9 גיגה-הרץ, מבלי יכולת לעקיפת מכשולים המסתירים את הולכי הרגל מעיניי הנהג. משמעות הדבר הוא שההתראה תתקבל אצל הולך הרגל משידור המתבצע מהרכב, במקום קבלת התראות לנהג משידור המתבצע מהולך הרגל, וזו בעיה בטיחותית מאחר שהנושא באחריות הוא הנהג והוא, לרוב, מי שיכול למנוע את ההתנגשות".

ויזיבלזון מצויה בימים אלה במגעים מתקדמים לחתימת מזכר הבנות (MOU) עם יצרנית רכב יפנית, ובנוסף צפויה בחודש הבא להתחיל בפיילוטים באריזונה. החברה גם מצויה בימים אלה בסגירת סבב גיוס הון נוסף. "המוצר שלנו כבר בשלב פיתוח מתקדם המאפשר לנו לבצע הדגמות חיות."

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: Automotive , IOT , בינה מלאכותית , חברות סטראט-אפ , חדשות , טאבלט וסמארטפון , משבר הקורונה

פורסם בתגיות: V2X , Viziblezone , גבי אופיר