לראות כדי להאמין: לקויי ראייה מבצעים ייצור אלקטרוני איכותי

12 אוגוסט, 2024

המפעל במרכז מגדל אור מבצע עבודות הרכבה מורכבות ואיכותיות, ונעזר בשיטות ייצור מפתיעות שפותחו במקום. בין לקוחותיו: ניסטק, פלקס, מייטרוניקס, פי.סי.בי טכנולוגיות ועוד

בתמונה למעלה: הרכבת מכלולים אלקטרוניים במגדל אור. צילום: Techtime

אחד מהפרוייקטים המפתיעים של מרכז מגדל אור (Migdalor) בעמותת יעדים לצפון מיסודה של קרן רש"י לשיקום לקויי ראייה הוא מפעל ייצור הפועל מהסניף הראשי בקריית חיים. המפעל מעסיק כ-120 עובדים ומבצע עבודות הרכבה בתחומי הפלסטיקה, ציוד לחדרי ניתוח ומכלולי אלקטרוניקה עבור לקוחות כמו ניסטק, פלקס, מייטרוניקס ופי.סי.בי טכנולוגיות. במקום יש אפילו מעבדת שירות יוצאת דופן לתיקון ומיחדוש ציוד תקשורת וטלפוניה של בזק, וויזקום, בינת, בזק בינלאומי ויורוקום. לקויי ראייה מרכיבים ציוד אלקטרוני? לא האמנו – ולכן הלכנו לראות.

במהלך ביקור Techtime באחד מקווי הייצור בקרית חיים, ניתן היה לצפות בעובדים המבצעים הרכבה של ציוד רפואי המיועד לחדרי ניתוח ושל מערכות אלקטרוניקה צרכניות מדוייקות. הם מרכיבים מערכות מורכבות בסיוע כלי עבודה שהותאמו אליהם אישית, כאשר בחלק מהמקרים כלי העבודה נבנו במפעל עצמו. חלק מכלי העבודה האלה פשוטים מאוד, כמו למשל ג'יגים המאפשרים התקנה מדוייקת של ברגים בתוך מארזי פלסטיק, ובחלק מהמקרים מדובר במערכות מורכבות ומפתיעות: למשל מערכת בדיקת דליפות מצינורות פלסטיים שפותחה במפעל לצורך ייצור מכשיר המורכב במפעל. המערכת בודקת 30,000 הרכבות בשבוע, מזהה בעיות בתוך 3 שניות ומספקת חיווי קולי וחיווי באמצעות תאורה.

אין בדיקה מדגמית – כל מוצר נבדק פעמיים

אחד מהכלים המעניינים שפותחו במפעל הוא משקל מדוייק המאפשר לספור חלקים קטנים, כמו ברגים למשל או אלמנטים אחרים, ומספק דיווח קולי על התוצאות. הפתרון כל-כך יעיל, שכיום שוקל המפעל למסחר את המשקל המדבר – ולמכור אותו ללקוחות בתעשייה. בסך הכל, פועלות כיום במגדל אור שלוש מחלקות אלקטרוניקה המעסיקות כ-40 עובדים: שתיים מתמקדות בהרכבות אלקטרוניות, כולל הלחמות, ומותאמות כל אחת לאנשים בעלי לקויות ראייה מסוגים שונים. בהתאם ללקויות האלה, המפעל מייצר עבורם אבזרי הרכבה ייעודיים. המחלקה השלישית מתמקדת בתיקון ומיחדוש טלפוני IP משרדיים.

מרכז מגדל אור (Migdalor) החל לפעול לפני יותר מ-60 שנה ומספק שירותים וסיוע לאלפי אנשים מכל הארץ הסובלים מלקות ראייה או עיוורון. בין השירותים שהוא מספק: אימון לתפקוד עצמאי, הכוונה ושיקום ראייה ירודה, אוריינות מחשבים והשלמת השכלה, אימון לתעסוקה ולקראת לימודי תואר, השמות בשוק הפתוח, טיפול רגשי מותאם וליווי חיילים המתגייסים לצה"ל למרות לקויות ראייה. כיום המרכז נמצא בבעלות קרן רש"י, אשר מבטיחה את המשך פעילותו. מנהל המפעל, גבי כהן: "אנחנו מצליחים לעבוד עם קבלני משנה ולקוחות בעלי דרישות גבוהות, בין השאר בזכות העובדה שבדיקת האיכות שלנו מוקפדת מאוד".

מימין לשמאל: מנהל הפיתוח העסקי דורון היימן, מנהל המפעל גבי כהן ומנהל הטכני שמואל קלבו
מימין לשמאל: מנהל הפיתוח העסקי דורון היימן, מנהל המפעל גבי כהן ומנהל טכני במחלקת אלקטרוניקה, שמואל קלבו

"יש לנו מתקני הרכבה המבטיחים השמה מדוייקת של החלקים, שהיא במקרים רבים יותר מדוייקת מהשמה הנעשית בתעשייה על-ידי עובדים ללא לקויות ראייה. אצלנו כל מוצר נבדק פעמיים: בפעם ראשונה בסיום כל שלב בייצור או בהרכבה, ובפעם השנייה לאחר השלמת ההרכבה ולפני המשלוח ללקוח. אנחנו לא מבצעים בדיקה מדגמית – אלא בודקים את כל המכשירים שאנחנו מייצרים. לכן יש לנו לקוחות העובדים איתנו עשרות שנים – אנחנו מוודאים שכדאי להם עסקית לעבוד איתנו".

הרווחים מגיעים לעובדים

בשנים האחרונות המפעל עבר תהליך שינוי ארוך מאוד. מנהלו, גבי כהן, הוא מהנדס תוכנה שהגיע למפעל בשנת 2013, לאחר 20 שנה בתעשיית ההייטק בהן עבד בחברות כמו גילת ומלאנוקס. הוא גילה שבמקום מתבצעים פרוייקטים חסרי הכנסות ומשעממים כגון הרכבת נרות, והגדיר מדיניות חדשה: מעבר לייצור איכותי, מעניין, המעניק יתרון עסקי ללקוחות ומגדיל את ההכנסות של העובדים. ביסודו, המפעל זכה במכרז משרד הרווחה לעבודות שיקום, ומעסיק עובדים באמצעות תקציב המשרד. כיום ההכנסות מפרוייקטי הייצור מועברות לעובדים במלואן, בניכוי של 25% המשמשים להשקעה בתשתיות המפעל.

המנהל הטכני של אחת ממחלקות האלקטרוניקה, שמואל קלבו, הסביר שהעבודה המרכזית עבור הלקוחות מתעשיית האלקטרוניקה היא בתחום ההרכבות הידניות. "העובדים מגיעים ממקומות שונים, ואנחנו מספקים להם את הידע הבסיסי הנחוץ לעבודה. צריך לזכור שכמעט ואין בישראל מרכזי שיקום העוסקים באלקטרומכניקה. כיום אנחנו עובדים בתקן ISO9001, ונמצאים בתהליך של כניסה לטכנולוגיות מתקדמות כמו למשל Industry 4.0. המטרה שלנו היא להגדיל את התפוקה, להגיע ללקוחות גדולים יותר ולפרוייקטים ממושכים לטווח ארוך".

אודות מרכז מגדל אור

מרכז מגדל אור הוא מרכז רב שירותי, בפריסה ארצית, המעניק שירותים לאנשים עם עיוורון או לקות ראייה ולאנשים המעורבים בחייהם. המרכז מהווה חלק מפעילותה של עמותת יעדים לצפון מיסודה של קרן רש"י. מרצף השירותים הייחודי של המרכז נהנים מדי שנה יותר-5,000 אנשים בכל הגילאים ומכל רחבי הארץ עם עיוורון או לקות ראייה (עם או ללא תעודת עיוור), והאנשים המעורבים בחייהם: בני משפחה, נותני שירות, ארגונים וכ-2,000 אנשי מקצוע.

למידע נוסף ויצירת קשר:

דורון היימן, פיתוח עסקי: 052-6723362, [email protected]

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות