הוקמה ברית אינטל-AMD לחיזוק מעבדי x86
16 אוקטובר, 2024
לינוס טורוולדס, ממציא לינוקס, וטים סוויני, חלוץ משחקי המחשב הריאליסטיים, מצטרפים לקבוצת התיאום. הקמתה מלמדת על עוצמת האיום של מעבדי ARM בעלי 64 סיביות בעידן העיבוד בקצה והבינה המלאכותית

בתמונה למעלה: לינוס טורוולדס (מימין) וטים סוויני. צילום: ויקיפדיה
החברות אינטל (Intel) ו-AMD הכריזו על הקמת מנגנון שיתוף פעולה אשר יאגד את את המומחים שלהן ביחד עם הלקוחות והשותפים המרכזיים בתעשייה, במטרה לחזק את מעמדה של ארכיטקטורת x86, להבטיח את יכולתה להיענות לאתגרי מחשוב חדשים ולהבטיח תאימות הדדית בין המוצרים של שתי החברות המתחרות, אשר מעבדיהן מבוססים על הארכיטקטורה הזו. הפעילות הזו תתבצע באמצעות קבוצת התיאום והייעוץ החדשה, x86 Ecosystem Advisory Group, שהוקמה בשיתוף עם ענקיות תעשייה כמו גוגל, מיקרוסופט, מטא, HP, לנובו, יבמ, Dell, ברודקום ואורקל.
אל קבוצת המייסדות הצטרפו שניים מאנשי החזון הגדולים והמשפיעים של התעשייה: טים סוויני אשר היה חלוץ משחקי המחשב הריאליסטיים, ולינוס טורוולדס, אשר המציא ומנהל את הפיתוח והתחזוקה של מערכת ההפעלה לינוקס. הקמת הקבוצה מלמדת על עוצמת האיום שאינטל ו-AMD מתמודדות איתו: לאחר שהן נכשלו בהתמודדות עם שתי מהפיכות העבר הגדולות, תקשורת סלולרית ו-IoT שבהן ארכיטקטורת x86 כמעט ולא נוכחת, הן נחושות שלא להפסיד במערכה הנוכחית, המאופיינת באבזרי קצה חכמים (Edge) ובמערכות היברידיות מוכוונות בינה מלאכותית הכוללות מעבדי GPU, CPU ו-NPU.
מלחמת הישרדות
הפעם מצבן קשה מבעבר, מכיוון שכיום הן מתמודדות מול ארכיטקטורות חזקות מאוד דוגמת ARM ו-RISC-V הכוללות מעבדי 64 סיביות, אשר מסוגלות להשתלט על השווקים הצומחים החדשים וגם לאיים על ליבת העסקים המרכזית הוותיקה של x86: שוק המחשבים האישיים והשרתים במרכזי נתונים. זהו איום מיידי: בסוף 2023 העריך מנכ"ל ARM שיש סבירות גבוהה לכך שעד 2029 יתבססו כמחצית מהמחשבים הניידים מבוססי חלונות, על מעבדי ARM.
יו"ר ומנכלית AMD, ליסה סו, הסבירה: "הארגון החדש יבטיח שארכיטקוטורת x86 תמשיך להתפתח ותשמור על מעמדה בקרב המפתחים והלקוחות. שיתוף הפעולה התעשייתי הזה יגדיר את השינויים שיש לבצע בארכיטקטורה כדי לחזק אותה ולהרחיבה בעשורים הבאים". אינטל מסרה בהודעתה שקבוצת הייעוץ תאסוף מידע מקהילת המפתחים והמתכנתים ותגדיר יכולות, מודלי תכנות ותכונות חדשות של הארכיטקטורה.
אחת ממטרותיה היא להבטיח ממשקים משותפים ותאימות הדדית טובה יותר בין מעבדי אינטל ו-AMD , ולשפר את יכולתה לתמוך במערכות הפעלה שונות ובמגוון גדול של יישומים ושפות תיכנות. יו"ר ומנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נדלה, הסביר מדוע מיקרוסופט הצטרפה לקבוצה: "במשך 40 שנה סיפקה ארכיטקטורת x86 את היסודות של עולם המחשוב, ואנחנו רוצים לוודא שהיא תמשיך להתפתח גם בעתיד. הקבוצה הזו תמלא תפקיד מרכזי בעיצוב העתיד של ארכיטקטורת x86".
פורסם בקטגוריות: חדשות