אוויאיישן נסגרת: התרסק חלום המטוס החשמלי הישראלי

10 פברואר, 2025

בלעדי: ההנהלה פיטרה באופן מפתיע את כל העובדים. חשש שמדובר בתוכנית של קרן קלרמונט לפתוח אותה מחדש באיחוד האמירויות. פיתחה מטוס נוסעים חשמלי מהפכני

חברת אוויאיישן (Eviation) הישראלית, שהוקמה לפני כעשור ושאפה לחולל מהפיכה בעולם התעופה עם פיתוח מטוס נוסעים חשמלי לחלוטין – נסגרת. ל-Techtime נודע ממספר מקורות, כי בסוף השבוע האחרון כינסה הנהלת החברה את העובדים והודיעה להם על סיום פעילותה של החברה. אוויאיישן מעסיקה כיום כ-30 איש בלבד, בישראל ובוושינגטון, לאחר שבשנתיים האחרונות היא צמצמה בהדרגה את כוח העבודה. בשיאה, העסיקה אוויאיישן יותר מ-120 עובדים. לפי ההערכה, הושקעו בחברה לאורך השנים כ-200 מיליון דולר, והיא חתמה על הסכמי כוונות לאספקת מאות מטוסים בהיקף של כ-5 מיליארד דולר. 

אביב צידון, שהיה מייסד משותף של החברה ומשמש כחבר דירקטוריון באוויאיישן, אישר את הידיעה. לדבריו, הנהלת החברה ביצעה את המהלך באופן מפתיע וללא הודעה מראש. הוא העריך שההחלטה על סגירת החברה צפויה שלא לעמוד במבחן משפטי, מכיוון שלמרות שפעילותה העיקרית מתבצעת כיום בארה"ב, היא עדיין רשומה בישראל ופועלת בארה"ב באמצעות חברה בת של החברה הישראלית. מתברר שלמרות שבעלת השליטה באוויאיישן היא חברת ההשקעות Clermont Aerospace, חלק מבעלי המניות הישראלים מחזיקים בזכויות מיעוט מיוחדות, וייתכן שהם ינסו לבלום את המהלך.

חלום טכנולוגי קורם עור וגידים

חברת אוויאיישן הוקמה בשנת 2015 על-ידי עומר בר-יוחאי ואביב צידון, ופעלה בתחילת דרכה ממושב קדימה-צורן. החברה פיתחה מטוס נוסעים חשמלי בשם "אליס" (Alice), אשר מונע באמצעות שני מנועים חשמליים ואינו פולט פחמן. המטוס יכול לשאת עד 9 נוסעים ושני טייסים למרחק של עד 1,000 ק”מ במהירות של כ-450 קמ”ש. המטוס היה מיועד לשרת את שוק הטיסות האזוריות והקצרות, וכן לצורכי תובלה. אחד מההיבטים הייחודיים של אוויאיישן היה שמדובר במטוס שפותח מלכתחילה כמטוס חשמלי לחלוטין, ולא במטוס רגיל שהוסב להנעה חשמלית. הדבר הזה העניק לו יתרונות הנדסיים רבים.

באוגוסט 2019 רכשה קרן ההשקעות קלרמונט גרופ (Clermont Group) את השליטה באוויאיישן, לאחר שהמירה הלוואה בהיקף של 76 מיליון דולר לכ-70% מהמניות. הבעלים של קלרמונט הוא המיליארדר ריצ'רד צ'נדלר, המגדיר את עצמו כפילנתרופ המאמין בעידוד עסקי. הקבוצה פועלת במתכונת של חברת אחזקות המשקיעה בשלושה תחומים מרכזיים: בריאות נגישה במדינות מתפתחות, מנגנונים פיננסיים להלוואות קטנות (מיקרו-הלוואות) ופיתוח תעופה חשמלית שנועדה לצמצם את פליטת גזי החממה.

האם החברה תעבור למפרץ הפרסי?

המקורות ציינו שלמרות ההזמנות שקיבלה, יש צורך בהשקעה של כמיליארד דולר כדי להביא את המטוס לשוק. ההסכם עם קלרמונט כלל התחייבות להעמיד קו אשראי בהיקף של 70 מיליון דולר. נודע שבפועל קלרמונט הזרימה הון בתשלומים, בהתאם לשיקול הדעת שלה, והדבר אילץ את אוויאיישן לחסוך בהוצאות ולצמצם בהדרגה את מספר העובדים. לפני שבועיים היא הודיעה שלא תהיה הזרמת הון נוספת. קבוצת קלרמונט לא הגיבה לשאלת Techtime בנוגע לסגירת אוויאיישן.

ראוי לציין שלחברה קניין רוחני רב, שהזכויות עליו עשויות להיבדק בבית המשפט וייתכן שחלקו עדיין קשור לישראל. גורמים שונים הקשורים לחברה אשר דיברו עם Techtime, הביעו חשש שהמהלך הפתאומי של סגירת החברה הוא רק צעד ראשון בתוכנית רחבה יותר, שנועדה להעביר את אוויאיישן אל אחת מנסיכויות המפרץ הפרסי. הגורמים סיפרו שהתנהלו מגעים בין קלרמונט לבין משקעים מהמפרץ, והעלו השערה שמטרת המהלך היא לסגור את החברה הנוכחית, כדי לפתוח אותה מחדש באחת מהנסיכויות.

טיסת מבחן היסטורית

תעשיית התעופה גילתה עניין רב בפיתוח, ולאורך השנים האחרונות קיבלה אוויאיישן הזמנות, במתכונת של מכתבי כוונות (MOI), למאות מטוסי נוסעים ומטען בשווי כולל של כ-5 מיליארד דולר, מחברות תעופה אזוריות כדוגמת Cape Air ו-GlobalX וחברות תעופה בגרמניה, אוסטרליה ומקסיקו, וכן חברות תובלה כמו DHL Express. אוויאיישן אף חתמה על מזכר הבנות עם חברת התעופה הלאומית של ניו-זילנד, Air New Zealand. מזכר הכוונות האחרון שעליו דיווחה אוויאיישן היה בחודש אוקטובר האחרון, לאספקת 25 מטוסים לחברת התעופה האירופית FlyVbird. 

בחודש פברואר 2022 עזב עומר בר-יוחאי את החברה, ובמקומו מונה לתפקיד המנכ"ל גרגורי דייוויס, מטעם קבוצת קלרמונט. כחצי שנה לאחר מכן נרשמה נקודת ציון משמעותית ומבטיחה: אוויאיישן ביצעה את טיסת המבחן הראשונה בשמי ארצות הברית. טיסת הניסוי שהתבצעה ב-27 בספטמבר, המריאה מנמל התעופה הבינלאומי של מחוז גרנט (MWH) בוושינגטון, נמשכה כ-8 דקות והעפילה לגובה של 3,500 רגל. בריאיון דאז עם Techtime הגדיר מנכ"ל החברה את טיסת המבחן כ"ההתפתחות החשובה ביותר בעולם התעופה מאז המצאת מנוע הסילון".

לאחר טיסת המבחן הכריזה החברה כי בכוונתה לבנות עוד שלושה מטוסי "אליס" לצורך טיסות מבחן נוספות, על-מנת לקדם את תהליך קבלת הרישיון. החברה העריכה כי תוכל להתחיל בביצוע טיסות מסחריות ב-2027, והצהירה כי בכוונתה להתחיל בבניית תשתית ייצור. ואולם, נראה שכאן נבלמה התקדמות אוויאיישן אל היעד: חרף הצהרותיה, במהלך השנתיים האחרונות אוויאיישן לא ביצעה עוד טיסות מבחן ולא הכריזה על התקדמות כלשהי בתהליכי הרישוי או הייצור. יתרה מכך, החברה דווקא צמצמה משמעותית את כוח העבודה שלה באופן שאינו תואם את הצרכים של חברה החותרת לקראת מסחור. כמו כן, אוויאיישן לא ביצעה גיוסי הון נוספים, שככל הנראה נדרשו, ולא צירפה שותפים אסטרטגיים ההכרחיים למיזם חדשני מעין זה.

Share via Whatsapp

פורסם בקטגוריות: חדשות , תעופה וביטחון , תעשייה ישראלית

פורסם בתגיות: אוויאיישן , מטוס חשמלי , תעופה