nT-Tao: השגנו התקדמות משמעותית בדרך להיתוך גרעיני
17 פברואר, 2025
החברה הישראלית, שמפתחת כורי היתוך גרעיני "קומפקטיים", השלימה את הפיתוח של יחידת הכוח המזרימה פולסים של חום גבוה אל תוך פלזמה דחוסה. "זוהי קפיצת מדרגה משמעותית"

[בתמונה: המעבדה של nT-Tao. באדיבות nT-Tao]
חברת nT-Tao מהוד השרון, החברה הישראלית היחידה בתחום ההיתוך הגרעיני, הכריזה על התקדמות משמעותית בפיתוח טכנולוגיה שתאפשר לה להתקדם אל עבר פיתוח כורי היתוך גרעיני מסחריים וקומפקטיים. החברה הודיעה כי השלימה את פיתוח מערכת אספקת הכוח, שתפקידה להזרים לתוך מיכל הפלזמה פולסים בעוצמה גבוהה ומדויקת הנדרשות לחימום פלזמה, להנעת סלילים מגנטיים ולשליטה של הפלזמה, מה שיגרום בסופו של דבר לתגובת שרשרת של היתוך אטומי המימן ולשחרור האנרגיה.
המערכת, שנקראת Modular Energy Generator Architecture (MEGA), מסוגלת לייצר 10 מגה-וואט למ"ר, למשכי זמן הנעים בין עשרות ננו-שניות ועד למספר מילי-שניות. לדברי החברה, יחידת הכוח הינה מודולרית וסקלאבילית וניתן יהיה לשלבה במערכות שונות של היתוך גרעיני.
ב-nT-Tao מסבירים כי מערכות כוח קיימות המסוגלות לייצר את העוצמות הנדרשות הינן גדולות ומסורבלות, ועל כן אינן תואמות את הקונספט שאליו חותרת החברה: כורי היתוך קומפקטיים לצורך הפקת חשמל מבוזרת. לדברי החברה, היא הצליחה לפתח יחידת כוח קטנה משמעותית, שמסוגלת לייצר את האנרגיה הגבוהה הנדרשת. "החדשנות הזו מהווה קפיצת מדרגה משמעותית בדרך להגשמת חזון החברה של היתוך גרעיני מסחרי ונגיש", הצהירו ב-nT-Tao.
היתוך גרעיני הוא התהליך שבו שני אטומי מימן קלים הופכים לאטום הליום אחד כבד יותר, וזאת לעומת ביקוע גרעיני, שבו אטום כבד, לרוב של היסוד אורניום, הופך לשני אטומים קלים יותר. בשני המקרים יש פער בין המסה ההתחלתית של האטומים לבין המסה הסופית שלהם – ופער זה משתחרר בפרץ גדול של אנרגיה. בכורי היתוך גרעיני, המטרה היא לרתום את אנרגיית החום הגדולה כדי להניע גנרטור ולייצר חשמל. היתוך גרעיני הוא בבחינת "גביע קדוש" עבור האנושות כולה, מאחר שזו הדרך היעילה והנקייה ביותר להפקת חשמל, מאחר שהתהליך אינו פולט פחמן, ובשונה מביקוע גרעיני גם לא נוצרת קרינה רדיואקטיבית.
אף שהיתוך גרעיני צפוי לחולל מהפכה בכל משק האנרגיה האנושי, ישנן בעולם פחות מ-50 חברות שמנסות לפתח את הטכנולוגיה, וזאת בשל האתגרים העצומים. מרבית החברות הקיימות פועלות בארצות הברית ובסין, ו-nT-Tao היא החברה היחידה בתחום שפועלת בישראל.
nT-Tao נוסדה ב-2019 על ידי עודד גור-לביא, ואליו הצטרפו דורון ובועז ויינפלד, המובילים את ההיבטים הטכנולוגיים והמדעיים. בשעה שמרבית המיזמים בתחום חותרים לבנות כורי ענק שייצרו כמויות אדירות של אנרגיה, ב-nT-Tao מפתחים אב-טיפוס של כור היתוך "קומפקטי" הרבה יותר: גודלו כשל מכולה והוא עתיד לייצר 10-20 מגה-וואט, די חשמל כדי לכלכל עיר קטנה. הכורים המבוזרים הללו יהיו מיועדים לעוד שורה של יישומים כמו אספקת חשמל למרכזי נתונים, מתקני תשתית, או לאזורים מנותקי-רשת. ב-nT-Tao מכנים את שיטת ההיתוך שלהם Dynamic Stabilized Torus, והיא כרוכה במתן פולסים קצרים ומדויקים של חום מאוד גבוה לתוך פלזמה דחוסה מאוד. למעשה, ככל שהפלזמה דחוסה יותר כך ניתן להגיע להיתוך באמצעות פולסים קצרים יותר ובטמפרטורה נמוכה יותר.
פורסם בקטגוריות: חדשות , קלינטק
פורסם בתגיות: nT-Tao , היתוך גרעיני