ולוריקס בונה קבוצת ביטחון פנים: מרחפנים לפתרון הגנה כולל
23 ספטמבר, 2026
לאחר רכישת יצרנית הרחפנים אירו־סנטינל, ולוריקס מבקשת לצרף יכולות שיבוש, מכ״מים ושליטה ובקרה. ״אנחנו לא קונים סטארטאפים״, אומר המנכ״ל רועי בר-גיל
[בתמונה: מנכ"ל ולוריקס, רועי ברגיל. קרדיט צילום: אילן בשור. *תמונה ערוכה]
מאת יוחאי שויגר
חברת ולוריקס (Veloryx) נערכת לשלב הבא בבניית פעילותה הביטחונית: לאחר שרכשה את השליטה ביצרנית הרחפנים אירו־סנטינל, היא מנהלת משא ומתן לרכישת פעילות בתחום הלוחמה האלקטרונית. במקביל בוחנת החברה רכישות נוספות בתחומי המכ״מים, הרובוטיקה הקרקעית והשליטה ובקרה.
ולוריקס, לשעבר אקוואריוס מנועים, מבקשת לחבר את היכולות הללו לפתרון אחד להגנה על מתקנים אסטרטגיים, תשתיות ומתחמים רגישים. עסקת הלוחמה האלקטרונית עדיין נמצאת בשלב מזכר הבנות לא מחייב, ויתר הרכישות הן חלק מתוכנית החברה.
בשיחה עם TechTime הסביר מנכ״ל ולוריקס, רועי בר־גיל, כי מדינות רבות מבקשות להרחיב במהירות את יכולות ההגנה שלהן, אך אינן מחזיקות בהכרח ביכולת לשלב בעצמן מערכות מספקים שונים. ״הן צריכות מישהו שגם יתכלל להן את האירוע הזה. לא רק יזרוק טכנולוגיה פנימה״, אמר. לדבריו, הלקוח זקוק לגורם שיתכנן את המענה לאיום, יחבר בין המערכות ויפרוס אותן בשטח. עבור ולוריקס, רכישת החברות היא רק תחילת הדרך. המבחן יהיה ביכולתה למסור ללקוח מערך הגנה משולב, ולא אוסף מוצרים של חברות נפרדות.
מרחפנים למערך הגנה שלם
הבסיס הקיים לפעילות הוא אירו־סנטינל, לשעבר אירוסול פתרונות תעופתיים. ולוריקס השלימה במאי את רכישת השליטה בה, בשיעור של 70%. אירו־סנטינל מתכננת ומייצרת רחפני תצפית ומספקת שירותי הטסה, הדרכה ותמיכה. לצד זאת היא עוסקת בהנדסה ובייצור מוצרים תעופתיים מחומרים מרוכבים. בשנת 2025 הסתכמו הכנסותיה בכ-15.1 מיליון שקל. מפעלה ניזוק באפריל בעקבות נפילת טיל בסמוך אליו, והחברה העבירה את פעילות הרחפנים למפעל שכור חדש. לפי הדוח החציוני של ולוריקס, המפעל החדש חזר לפעילות שוטפת והחברה נערכת בו לייצור סדרתי.
היכולת הבאה שוולוריקס מבקשת להוסיף היא שיבוש ולוחמה אלקטרונית. מזכר ההבנות שעליו חתמה ביוני מתייחס לרכישת 70% מפעילות ישראלית הפועלת בתחום זה כ-12 שנה. המתווה כולל תשלום של כ-40.6 מיליון דולר לבעלי המניות והשקעה נוספת של 12 מיליון דולר בחברה, לצד תמורה מותנית ביעדים. לפי דיווח ולוריקס, הפעילות ביצעה יותר מ-75 פרויקטים בכ-40 מדינות. נכון למועד אישור הדוח באוגוסט טרם נחתם הסכם מחייב, והעסקה מותנית בין היתר בבדיקת נאותות ובהשגת מימון.
״אנחנו מנסים לבנות קבוצה שתעניק פתרון מקצה לקצה בתחום ביטחון הפנים״, אומר בר־גיל. לדבריו, המוקד הוא הגנה על נכסים אסטרטגיים ומתחמים רגישים: מרכזי נתונים, מרכזים לוגיסטיים, תשתיות ואצטדיונים. ״זה יכול להיות דאטה סנטר, זה יכול להיות מרכז של אמזון שמכיל סחורה בשווי רב, וזה יכול להיות המוביל הארצי״, הוא מדגים. הגנה על גבולות שלמים אינה הפעילות המרכזית שאליה מכוונת ולוריקס, אך החברה רואה הזדמנות להגן על נקודות עיוורות לאורכם. לפי מצגת המשקיעים, הפתרון המתוכנן יחבר בין אפיון האיום, גילוי, שיבוש ותגובה, שליטה ובקרה, והתקנה ותחזוקה בשטח. כיום רק חלק מהיכולות הללו נמצאות בבעלות הקבוצה.
בר־גיל מונה למנכ״ל בדצמבר 2025, לאחר יותר מ-20 שנה בתעשייה האווירית. בתפקידיו האחרונים שימש סמנכ״ל הכספים והמנהל העסקי הראשי של חטיבת התעופה, ובהמשך סגן נשיא לפיתוח עסקי במטה החברה. הניסיון הזה מתאים למשימה שקיבל: לבנות קבוצה באמצעות רכישת חברות בעלות יכולות משלימות, ולחבר ביניהן כדי להציע ללקוחות פתרון רחב יותר מכל מוצר בנפרד.
מודל של קבוצת חברות בעלות יכולות משלימות צובר תאוצה בתעשייה הביטחונית, בין היתר בשל הצורך לשלב מערכות הפועלות באוויר, ביבשה ובמרחב האלקטרומגנטי. דוגמה לכך היא אונדס האמריקאית־ישראלית, שצירפה באמצעות רכישות חברות בתחומי הרחפנים, הרובוטיקה וההתמודדות עם רחפנים. ולוריקס מבקשת ליישם מודל דומה בעיקר בתחום ביטחון הפנים, עם דגש על הגנת מתקנים ותשתיות. אולם בעוד אונדס רוכשת גם חברות צמיחה, ולוריקס מכוונת לחברות בעלות פעילות עסקית מבוססת יותר. "אנחנו לא קונים סטארטאפים״, אומר בר־גיל. ״אנחנו מדברים על חברות קיימות, עם משפחות מוצרים, מכירות, רווחיות וצמיחה חיובית".
אחרי כישלון אקוואריוס: המבחן של ולוריקס
המעבר לתחום הביטחוני הוא תפנית עמוקה בתולדות החברה. אקוואריוס מנועים הונפקה בבורסה בתל אביב ב-2020 על בסיס פיתוח מנועים לינאריים ומערכות לייצור חשמל, אך לא הצליחה לבסס סביבם מכירות משמעותיות. לאחר שנים של הפסדים, צמצום פעילות וגיוסי הון, השקיע בה אלכסנדר צ׳רנילובסקי והפך לבעל השליטה. בדצמבר 2025 החליט הדירקטוריון למקד את פעילותה בהגנה ובביטחון פנים, ובינואר 2026 אישרו בעלי המניות את שינוי השם לוולוריקס. החברה חתמה על מזכר הבנות למכירת פעילות המנועים והגנרטורים הישנה, אך גם מהלך זה טרם הושלם.
השאיפות של החברה גדולות ביחס להיקף פעילותה הנוכחי. במצגת למשקיעים היא מציגה יעד הכנסות של כ-326 מיליון שקל ב-2029, הנשען על השלמת רכישות נוספות, לצד צורך צפוי בגיוסי הון וחוב של כ-550 מיליון שקל לבניית הפורטפוליו.
מכאן גם המבחן של ולוריקס בשנים הקרובות: להשלים רכישות ולממן אותן, אך בעיקר להראות שהחברות שנרכשו מסוגלות לעבוד יחד בפרויקט עבור לקוח. בר־גיל סבור שהצורך הזה בולט במיוחד באירופה, שבה מדינות נערכות מחדש לאיומים שלא התמודדו עמם שנים רבות. השאלה שעדיין פתוחה היא מי יתכנן ויפרוס עבורן את מערכי ההגנה. ולוריקס מבקשת להיות אחת החברות שיתנו לכך תשובה.
פורסם בקטגוריות: חדשות
פורסם בתגיות: ולוריקס , רועי ברגיל
