סולאראדג' תחת מתקפת שורט בהיקף חסר-תקדים
20 יוני, 2024
כ-23.4% מהעסקאות במניית סולאראדג' הן עסקאות שורט: כפול מהשיעור אצל המתחרה המרכזית, Enphase. לשם המחשה: השיעור של אינטל הוא 2.19%, של אנבידיה 0.12% ושל טסלה הוא 3.65%
בתמונה למעלה: מניית סולאראדג' בנסד"ק ב-6 החודשים האחרונים. מקור: Yahoo Finance
בדיקה של Techtime גילתה שהירידות הגדולות במניית חברת סולאראדג' (SolarEdge) קשורות ככל הנראה למתקפת מסחר בשורט שהחברה מתמודדת איתה, אשר מתבצעת בעוצמה ובהיקפים כמעט חסרי תקדים בתעשיית הטכנולוגיה. הדבר מלמד על האמון הירוד של השוק בחברת סולאראדג', שדווקא נהנתה לאורך השנים ממוניטין ניהולי גבוה.
כמו כן, ירידת הערך המשמעותית, חושפת את החברה לניסיונות השתלטות, מאחר שבמחירים הנוכחיים יכול גוף פיננסי, כדוגמת קרן אקטיביסטית, לרכוש בשוק החופשי נתח מניות שיאפשר לה דריסת רגל בתוך החברה כדי לקדם מהלכים של השתלטות עוינת. לשם המחשה, שווי השוק של סולאראדג' כיום (כ-2 מיליארד דולר), הוא פחות משביעית מהשווי של המתחרה העיקרית בתחום הממירים, חברת אנפייז (Enphase), הנסחרת בשווי של 15 מיליארד דולר. וזאת למרות שמכירות סולאראדג' גדולות פי 1.3.
הרקע למה שמתחולל בשוק הוא המשבר במכירות: סולאראדג' סגרה את המחצית הראשונה של 2023 בהכנסות שיא של 1.93 מיליארד דולר, ואז התמונה התהפכה מקצה לקצה: ברבעון השלישי דיווחה החברה על ירידה של 27% בהכנסות, וברבעון הרביעי היא דיווחה על ירידה של 65% במכירות בהשוואה לרבעון המקביל 2022, להיקף של כ-316 מיליון דולר. הירידה נמשכה: ברבעון הראשון 2024 הסתכמו המכירות בכ-204 מיליון דולר – ירידה של 78% בהשוואה לרבעון הראשון 2023. החברה ייחסה את הירידות להצטברות מלאים בקרב לקוחותיה באירופה (האחראית ליותר ממחצית מההכנסות), ולירידה כללית בשוק הסולארי.
המשבר צובר תנופה
התגובה של המשקיעים בבורסה היתה קיצונית ומתמשכת: בתחילת 2023 נסחרה מניית החברה בנסד"ק במחיר של כ-300 דולר. במרץ 2023 החלה ההתמוטטות שהביאה את המנייה בתוך כשלושה חודשים למחיר של 70 דולרים. מאז ממשיכה הירידה בקצב מתון יותר אבל יציב, וכיום היא נסחרת במחיר של כ-34 דולרים בלבד – כמעט עשירית ממחירה בפברואר 2023. שווי החברה בבורסה הוא 1.94 מיליארד דולר. החברה נכנסה למתכונת חירום: בינואר 2024 היא הכריזה על קיצוץ של כ-16% בכוח העבודה הגלובלי ופיטורי 900 עובדים. לפני כשבוע וחצי היא החליפה גם את סמנכ"ל הכספים: רונן פייר פרש לאחר 13.5 שנים בתקיד ובמקומו נכנס אריאל פורת, שניהל את סימנס ישראל.
אלא שהמנייה המשיכה לרדת, וגם השבוע היא ירדה מ-42 לכ-34 דולרים. אחד מהקשיים הגדולים המעיקים על סולאראדג' הוא ההיקף העצום של עסקאות שורט (Selling Short) על מניית החברה. בעסקאות האלה, המכונות גם "מכירה בחסר", המשקיעים מהמרים שמחיר המנייה יירד: הם קונים בהשאלה מנייה במחיר מסוים, ועם סגירת העסקה הם מחזירים מניה למלווה – כלומר קונים אותה לפי מחירה בשוק. אם מחיר המניה יורד – הם הרוויחו, אם הוא עולה – הם הפסידו. לפי נתוני Benzinga, המרכז מידע על עסקאות שורט, כ-23.4% מהעסקאות במניית סולאראדג' הן עסקאות שורט. זהו שיעור עצום: שיעור עסקאות השורט אצל המתחרה המרכזית של סולאראדג', חברת Enphase, אשר מתמודדת עם אותן תופעות שוק, הוא כ-13.3% בלבד.
השורטיסטים דוחפים את סולאראדג' למטה
וגם זהו שיעור גדול מאוד. כאשר משווים אותו לחברות טכנולוגיות בשווקים אחרים, מתבררת הבעיה במלוא היקפה: שיעור עסקאות השורט של אינטל הוא 2.19%, של אנבידיה הוא 0.12% ושל טסלה הוא 3.65%. אפילו חברה כמו אינוויז, שגם היא חברה ישראלית שספגה מהלומה מנייתית כואבת בגלל הערכה שגויה (במהלך גיוס הון), שיעור עסקאות השורט הוא 8.07% בלבד. יותר מזה, אצל סולאראדג' השיעור הזה נמצא בעלייה: לפני כשנה וחצי הוא היה כ-4.5% בלבד. מאז הוא נמצא בעלייה מתמדת ועקבית, ופירוש הדבר שיש קונים למניות השורט שחוזרות לבעלים – ולכן השוק נדחף בכוח לקרקעית.
מוצרים חדשים שסולאראדג' חשפה השבוע בתערוכת אינטרסולאר 2024 במינכן
האם המצב סופני? לגמרי לא. אפשר להשוות את המנייה של סולאראדג' לקפיץ מתוח, אשר הדו"ח הרבעוני הבא יקבע האם הוא ישתחרר או יישבר. במידה והדו"ח שיבוא יעורר תקוות בקרב המשקיעים והמנייה תתחיל להתאושש, יתפוצצו עסקאות השורט הרבות ויזניקו את מחיר סולאראדג' בחדות. במידה ולא – קשה להעריך כיצד החברה והשוק יגיבו.
בינתיים סולאראדג' שומרת על מומנטום עסקי: בימים האחרונים היא הכריזה על השקת תוכנה לניהול תשתיות אנרגיה לארגונים גדולים, כולל חברות אנרגיה, והשבוע חשפה בתערוכת אינטרסולאר 2024 במינכן, גרמניה, סדרה רחבה של פתרונות חדשים, כולל מערכות לטעינת כלי רכב חשמליים, מערכות אגירת אנרגיה ביתיות חדשות, ממיר חדש בהספק של 330kW ועוד.
פורסם בקטגוריות: אנרגיה וסביבה , חדשות , תעשייה ישראלית
פורסם בתגיות: אנרגיה סולארית , סולאראדג'