סין משנה את פניה: פחות Qualcomm, יותר CEVA
2 דצמבר, 2014
ההתאוששות של השבועות האחרונים במנייה של חברת CEVA, קשורה לצרות של Qualcomm בסין, ולהבטחה הגדולה הטמונה עבורה בשוק ה-IoT

מנהל הכספים של CEVA, יניב אריאלי: "אי-אפשר לגבות בסין 6% ממחיר הטלפון תמורת השבב המרכזי"

"המניה של חברת CEVA הישראלית בנסד"ק נמצאת בשבועות האחרונים בתהליך התאוששות והגיעה בשבוע שעבר לשיא של כמעט 17.5 דולר. אומנם זה עדיין רחוק מהשיאים של שנת 2011 שבמהלכה היא קיבלה מחיר של קרוב ל-35 דולר, אולם נראה שהשוק מתחיל להחזיר את האמון לספקית הקניין הרוחני מהרצליה, אשר מעבדי ה-DSP שלה מצויים בכ-40% מהטלפונים הסלולריים בעולם.
השאלה המעניינת היא מה מתחולל בחברה ובסביבה העסקית של לקוחותחיה, אשר מתחיל להחזיר אותה לפסי צמיחה. תשובה חלקית העניקה לאחרונה חברת Wunderlich Securities, אשר העלתה את מחיר היעד של המנייה ל-20 דולר.
להערכת החברה, שוק הטלפונים הסלולריים הסיני הצומח מאמץ שבבי תקשורת המבוססים על תאימות לשלוש טכנולוגיות רשת (TD-LTE, TD-SCDMA ו-GSM). הפתרון הזה זול משמעותית מהשבבים שחברת Qualcomm מוכרת, אשר תואמים לחמש רשתות, שמתוכן FDD-LTE ו-WCDMA כלל לא קיימות בסין.

משמעות ההתפתחות היא שהשוק הסיני יקטין את תלותו בחברת Qualcomm, ויתבסס על שבבים של חברות מתחרות, כמו MediaTek, Spreadtrum ואולי אפילו אינטל. כך למשל, חברת China Mobile רמזה מספר פעמים שהיא מעדיפה לספק טלפונים המבוססים על 3 רשתות (3 mode) ולא של שבבי 5 mode. "מכיוון ש-CEVA ממוקמת היטב בתחום ה-3 mode, החלטנו לספק המלצת קנייה למנייה שלה".
ההודים מציגים את השלב הבא
במלים אחרות: שוק הטלפונים היקרים בסין שנישלט על-ידי קואלקום ללא כל נוכחות של CEVA משנה את פניו: פחות קואלקום יותר CEVA. בחברת CEVA סבורים שהמהלך הסיני קשור לשגיאה עסקית מהותית של חברת קואלקום. "אי-אפשר לגבות בסין 6% ממחיר הטלפון תמורת השבב המרכזי", אמר לאחרונה ל-Techtime מנהל הכספים של CEVA, יניב אריאלי. זה טוב לאמריקה ולאירופה, אבל לא לסין ולא לשאר העולם".
ההערכה המרכזית של החברה היא שבשנים הקרובות ישנה השוק את פניו גם בשאר העולם. כך למשל, חברת Spice החלה למכור בהודו טאבלטים במחיר של 160 דולר וסמארטפונים במחיר של 33 דולר בלבד, המבוססים על שימוש בתוכנות פתוחות כמו מוזילה ופיירפוקס. "המוצרים הדומיננטיים בשוק יהיו סמארטפונים זולים מ-50 דולר וטאבלטים זולים מ-100 דולר. זהו שוק שיישלט על-ידי MediaTek ו-Spreadtrum".
למרות התחזית החיובית הזו מבחינת CEVA, ההתפתחות המעניינת יותר נמצאת ככל הנראה במקום אחר: בחודש יולי השנה רכשה CEVA את חברת RivieraWaves הצרפתית תמורת 19 מיליון דולר. ריביירה מספקת רישיונות לתכנון שבבי קישוריות בטכנולוגיות Wi-Fi ו-Bluetooth, ופועלת במודל עסקי של מכירות קניין רוחני (IP), בדומה ל-CEVA.

תעלומת האינטרנט של הדברים
הייחוד של ריביירה הוא שהוא מכניס את CEVA לשוק החדש והמתפתח של האינטרנט של הדברים (IoT). הרמז לפוטנציאל כבר התקבל בחברה, מתוך 10 עיסקאות הקניין הרוחני שעליהם היא חתמה ברבעון השלישי השנה, 6 עסקאות היו בתחום הקישוריות. להערכת חברת IDC, עד לשנת 2020 יימכרו בעולם 28.1 מיליארד אבזרי IoT.
בלי להיכנס לשאלה מהו האינטרנט של הדברים, דבר אחד ברור: מדובר בשוק של אבזרים מקושרים בטכנולוגיות אלחוטיות דוגמת Wi-Fi ו-Bluetooth. ב-CEVA כבר חשים במשק כנפי השוק, והחברה הגדירה לעצמה יעד חדש – למכור IP ל-400 מיליון אבזרי IoT בשנה.
מבחינת תמהיל ההכנסות מדובר בשינוי דרמטי: כיום ההכנסות משוק הסלולר מהוות כ-90% מההכנסות של CEVA. עמידה ביעדי המכירה לשוק האינטרנט של הדברים תהפוך את המבנה העיסקי שלה, ומשקלו של השוק הסלולרי צפוי לרדת אל מתחת ל-50% מהמכירות.
צריך לזכור שמדובר בשוק חדש מאוד, ואף אחד עדיין לא יודע כיצד יתנהג. יכול להיות שהרגישות שלו למחיר תהיה כל-כך גבוהה, שיהיה קשה להשיג בו ריווחיות. יחד עם זאת, זהו אתגר שבפניו תתמודד כל תעשיית השבבים, ולא רק CEVA.
פורסם בקטגוריות: חדשות , סמיקונדקטורס , קניין רוחני