אובמה חתם על חוק לשת"פ עם ישראל באנרגיה ומים
23 דצמבר, 2014
שיתוף הפעולה יהיה תקף עד שנת 2024. "ארצות הברית מודעת לחשיבות ולהישגים של BIRD". חלק מהפרוייקטים יבוצעו באמצעות קרן BIRD

שיתוף הפעולה יהיה תקף עד 2024. חלק מהפרוייקטים יבוצעו באמצעות קרן BIRD
הנשיא אובמה חתם בסוף השבוע על החוק לשיתוף פעולה אסטרטגי עם ישראל, המאריך חוקים קודמים מהשנים 2007 ו-2012. למרות שמדובר בהארכה, החוק הנוכחי כולל סעיף חדש לגמרי הכולל שיתוף פעולה בתחום האנרגיה. תוקף שיתוף הפעולה החדש הוא עד לשנת 2024. אחד מהדברים המעניינים בו הוא שחלק גדול משיתוף הפעולה הזה, יבוצע באמצעות הקרן הדו-לאומית אמריקה ישראל (BIRD) הפועלת ברציפות מאז שנת 1977.
בחוק נקבע כי "שיתוף פעולה בתחום האנרגיה ופיתוח משאבי טבע על-ידי ישראל הם אינטרס אסטרטגי של ארצות הברית. הקרן הלאומית למדע (NSF) בארה"ב צריכה לשתף פעולה עם הקרן הלאומית למדע בישראל ועם BIRD. שתי המדינות צריכות לשאוף ולחזק את שיתוף הפעולה האקדמי שלהן בתחומי החדשנות בטכנולוגיות אנרגיה, מחקרים בתחום המים, העברת טכנולוגיות מהאקדמיה לתעשייה ועוד".
מעניין לציין שבחוק מצויין במפורש כי "ארצות הברית מודעת לחשיבות ולהישגים של BIRD". היעדים החדשים לשיתוף פעולה המפורטים בחוק החדש: חיזוק האבטחה על תשתיות הסייבר הקשורות לאנרגיה, פיתוח תחומים הקשורים למים ואנרגיה (Water Energy Nexus) כדי לשפר את היעילות האנרגטית של הטיפול במים, שיפור טכנולוגיות טיפול במים במסגרת תהליכי הפקת נפט וגאז ועוד.

מבחינת קרן BIRD, מדובר בזריקת עידוד לפרוייקט שהיא החלה בו בשם BIRD Energy, ליצירת שיתופי פעולה בין חברות ישראליות ואמריקאיות בפיתוח פתרונות בתחום החיסכון באנרגיה. בחודש שעבר (נובמבר 2014) אישרה הקרן חמישה פרוייקטים חדשים במסגרת BIRD Energy. בהם פיתוח ממברנה מבוססת ננוטיובס שהיא בעלת תכונות של מוליכות חשמלית, פיתוח תחנות חכמות לטעינת מכוניות חשמליות, פיתוח טכנולוגיה להפחתת רעשים בתחנות טיפול במים ועוד.
בראיון ל-Techtime אמר מנכ"ל קרן BIRD, איתן יודילביץ', שמרכיב האנרגיה מהווה יותר מ-50% מהעלות של התפלת מים. להערכתו, החוק החדש שקיבל הנשיא אובמה מרחיב את מנדט הפעילות של הקרן גם לתחומי הגז והתשתיות.
יציבות פיננסית לאורך עשרות שנים
קרן בירד הוקמה בשנת 1977 על-ידי ממשלות ישראל וארצות הברית במטרה לקדם את שיתוף הפעולה הכלכלי-טכנולוגי בין שתי המדינות. הקרן משדכת בין חברות אמריקאיות וחברות ישראליות לביצוע פרוייקטי מו"פ משותפים, כאשר היא מכסה 50% מעלות הפרוייקט המשותף עד סכום של 1 מיליון דולר.
כיום הקרן פועלת באמצעות שתי תוכניות מרכזיות: תוכנית התמיכה המקורית בעל תקציב של כ-11 מיליון דולר בשנה, ותוכנית BIRD Energy, בעלת תקציב של כ-4 מיליון דולר בשנה. יודילביץ': "בשנת 2014 נאשר פרוייקטים בסכום של כ-16 מיליון דולר במסלול העיקרי, ועוד 4 מיליון דולר במסלול האנרגיה.
"אחד מהיתרונות של קרן בירד הוא יציבות תקציבית. קיומה של קרן המממנת את הפעילות וההסכמים בין שתי המדינות מעניקים לנו יכולת חיזוי ותכנון לעתיד".
מה היקף ההחזרים מפרויייקטים שהצליחו?
"כיום ההחזרים מהחברות שקיבלו תמיכה מסתכמים בכ-3 מיליון דולר לשנה. אומנם אנחנו שואפים להגדיל את ההחזרים אבל זה לא תמיד קל כי אנחנו מממנים פרויקטים בעלי סיכון גבוה מאוד. אנחנו לא קרן הון סיכון".
פורסם בקטגוריות: השקעות והון סיכון , חדשות