חה"א האמריקאי הזמין לווייני חיזוי של Tomorrow.io התל אביבית
17 אוקטובר, 2021
בשלב הראשון החברה תציב בחלל 4 לווייני מכ"ם חודרי עננים בהיקף של 19.3 מיליון דולר. היעד: פריסת 32 לוויינים שיספקו חיזוי מזג אוויר ברמת עידכון של שעה בכל נקודה בעולם
בתמונה למעלה: הדמיית לוויין המכ"ם החדש של Tomorrow.io. השיגור מתוכנן לסוף 2022
חברת Tomorrow.io (לשעבר ClimaCell) הישראלית-אמריקאית חתמה על חוזה בשווי 19.3 מיליון דולר עם חיל האוויר האמריקאי עבור פיתוח ופריסת מערך לווייני מזג אוויר. במסגרת החוזה, Tomorrow.io תשגר ארבעה לוויינים המצוידים במכ"ם מזג האוויר שפיתחה כדי לבצע כיול של המערכת ולהדגים את יכולות הטכנולוגיה. שני הלוויינים הראשונים מתוכננים לשיגור לקראת סוף 2022. חיל האוויר האמריקאי העניק את החוזה במסגרת תוכנית AFVentures Strategic Funding Increase – STRATFI, הממוקדת בקידום פרויקטים חדשניים התומכים במשימות אסטרטגיות של משרד ההגנה האמריקאי (DoD).
חברת Tomorrow.io תספק לחיל האוויר האמריקאי ולסוכנויות ממשלתיות נוספות גישה אל המידע מהלוויינים שלה במתכונת של מנוי שנתי (Data-as-a-Service). מדובר בתוכנית ארוכת הטווח שבמהלכה תשגר טומורו מערך של 32 לוויינים, אשר יספקו יכולות ניטור משקעים ומדידות מזג אוויר בכיסוי גלובלי ובקצב עדכון גבוה. כיום, מרבית החיישנים בלווייני מזג אוויר מבוססים על מצלמות אופטיות או תרמיות, אשר נחסמים על-ידי עננים ואינם מנטרים משקעים בצורה ישירה.
המערכת של נאס"א אינה מספיקה
מכ"ם מזג-אוויר של החברה מסוגל לחדור אל תוך ענני-סערה ולספק תצפיות משקעים ורוחות בעלות ערך קריטי לחיזוי מזג אוויר והבנת תנודות האקלים. מערך הלוויינים של Tomorrow.io מתוכנן לספק מענה לבעיה נוספת: כ-5 מיליארד איש ברחבי העולם חיים היום מחוץ לכיסוי של מערכות מכ״ם קרקעיות. ולכן מוגבלת היכולת לספק תחזיות מזג-אוויר מדויקות ומידע קריטי לגבי הוריקנים, טייפונים, שיטפונות ואירועי מזג-אוויר קיצוניים נוספים במרבית העולם.
להערכת Tomorrow.io, הלוויינים שלה יספקו כיסוי מכ"מי של כל נקודה על פני כדור הארץ אחת לשעה, בהשוואה לקצב של פעם ב-2-3 ימים המתאפשר כיום במערכת מכ״ם מזג האוויר היחידה בחלל, המופעלת על-ידי נאס"א (Global Precipitation Measurement). מנכ"ל החברה, שמעון אלקבץ, אמר: "החוזה הזה הוא צעד ראשון בדרך לתמיכה רחבה שלנו בגופים הממשלתיים הגדולים בעולם, בדומה לאופן שבו חברת SpaceX תומכת בנאס"א ובסוכנויות חלל אחרות".
תחזית על סמך רשת של מאות מיליוני חיישנים
חברת Tomorrow.io הוקמה בשנת 2015 על-ידי המנכ"ל שמעון אלקבץ, מנהל הטכנולוגיות הראשי רעי גופר ועל-ידי ה-CCO איתי זלוטניק. שלושתם יוצאי חיל האוויר הישראלי. אלקבץ בתפקידי טיס, גופר בתפקידי מו"פ, וזלוטניק בתפקידי לחימה ולאחר מכן כמפתח תוכנה בחברת אפל. החברה פיתחה סדרת כלי תוכנה האוספים פריטי מידע רבים מאוד מסוגים שונים, ומפיקים מהם מידע בזמן אמת המאפשר לבצע חיזוי מזג אוויר בטווחים קצרים מאוד.
הפלטפורמה אוספת מידע מכ-500 מיליון חיישנים במכשירים מקושרים, כמו סמארטפונים, אבזרי IoT, נתוני תקשורת מרשתות אלחוטיות ועוד, ומנתחת אותו באמצעות מודלים מטרולוגיים והידרולוגיים ואלגוריתמים של ביג-דאטה. החברה מכנה את הרעיון בשם "מזג האוויר של הדברים" (Weather of Things – WoT). הרעיון הוא שקיים מידע גולמי רב, אשר ניתן לחלץ ממנו נתוני מזג אוויר. כך למשל, משקעים או שינויים בלחות האוויר, משפיעים על איכות השידור והקליטה של מערכות האלחוטיות. בתגובה, המערכות מגבירות או מפחיתות את הספק השידור, והשינוי הזה מאפשר לקבל אינדיקציה על רמת המשקעים המקומית.
לווייני ההדגמה ישוגרו לחלל ב-2022
כיום החברה מעסיקה כ-150 עובדים בארבעה משרדים: בישראל, בארה"ב ובסינגפור. כיום יש לחברה כ-1,000 לקוחות אשר מקבלים ממנה גישה אל מפות מזג אוויר דינמיות, שמגיעות לרזולוציה של רחובות ספציפיים, וממשק API שמאפשר לארגונים, חברות וגופים להשתמש במידע באופן ישיר לצרכיהם. הכניסה לתחום הלוויינות מהווה נדבר נוסף של מידע למערכת של החברה.
בחודש ספטמבר 2021 היא חתמה על הסכם פיתוח עם Astro Digital ו-Muon Space לפיתוח לווייני המכ"ם החדשים. לווייני ההדגמה הראשונים יתבססו על פלטפורמת המיקרו-לוויין Corvus-XL של Astro Digital (בתמונה למעלה), כאשר משימות השיגור וניהול חיי הלוויין יבוצעו על-ידי חברת Muon Space. שיגור שני לווייני ההדגמה הראשונים מתוכנן להתבצע לקראת סוף 2022.
פורסם בקטגוריות: ביג דאטה , חדשות , מכ"ם
פורסם בתגיות: Tomorrow.io , חיל האוויר האמריקאי , לווינים , מזג אוויר , קלימה-סל